Username *
Password *
Remember Me

Otvorenje izložbe Vrtlozi neprekidnog kretanja slikarsice Dragice Carlin održat će se 01. ožujka 2018. u 19 sati u Galeriji Kranjčar. Izložba ostaje otvorena do 24. ožujka 2018. godine, a ulaz je slobodan.

 

Dark and Light Swirl Oil on Canvas 60cm x 45cm copy


Izložbom Vrtlozi neprekidnog kretanja željela sam predstaviti izbor slika Vrtloga, njihovu energiju i svjetlost koju stvaraju rastvarajući se – istaknula je umjetnica. - Vrtlozi u sebi nose simboličku konotaciju – univerzalni su i kao takvi svojevrstan motiv neovisan o vremenu i obliku. Dolaze i odlaze, plijene naše opažanje čak i kada su nepomični. Vrtlozi prikazuju kretanje kroz trenutak, energiju života. Vrtlozi meni odražavaju bit postojanja. Katkada nastaju u slojevima, a slojevitost se nastavlja sve dok slika ne dosegne točku u kojoj je nemoguće dokučiti kako su naslikani. Ponekad Vrtlozi daju naslutiti da predstavljaju tek djelić neke veće forme, koja postoji izvan plohe same slike – nastavljaju se preklapati sve dok čitava površina ne počne odjekivati energetskim poljem našeg bića.


Svakom slikom pokušavam uhvatiti jedan komadić naše biti. Vrtloge doživljavam kao dio krajnje nedokučivog svijeta, a kada su naslikani, oni taj misterij prenose još snažnije. Koriste se kao metafora za transcendentalnu stranu značenja kako bi uprizorili stvarnost koju isprva ne možemo ni vidjeti ni opisati, već samo pretpostaviti.

Dark and Light Swirl Oil on Canvas 60cm x 45cm copy


Slikanje je veoma spekulativan proces; boja budi moja osjetila i omogućava mi da razmišljam na određeni način. Promatram prirodu, situacije i ljude u kontekstu njihovih vlastitih života. Pokušavam shvatiti kako stvari oko mene postoje i zašto postoje baš tako kako postoje. Ovaj proces odabira predstavlja neprekidno propitivanje misli i materijala, stvaranje energije koja je ključna za moje slike i koja postaje stvaran subjekt mog istraživanja.

 
Dakle, slikanje je u brojnim aspektima neprekidan razgovor s izvanjskim svijetom. Moje misli usmjerene su na tjelesnost boje, njezine osobine i svjetlo. Slike proizlaze iz intenziteta boja i pigmenata koje koristim, njihove debljine, prozirnosti, svjetlosti ili tame.


Moj rad dubinski je instinktivan. Pokreće me ono što boja može učiniti i, još više, što ja mogu učiniti s bojom. Kombinacija tekstura, boja, svjetla, sjene i oblika dodaje slojeve vizualnom značenju mojih radova, a potezi mog kista postaju pojava koja vodi našu percepciju do energetske frekvencije koja pak vodi moje misli i, slijedom toga, stvaranje umjetnosti.

 

 Dark and Light Swirl Oil on Canvas 60cm x 45cm copy


Kombiniranje boja je intuicija. U mom radu nije moguće predvidjeti kako će se boje slagati jedna s drugom, ponekad najekstremnije nijanse ulaze u ravnotežu s mojim potezima kista, a ponekad ne. Moj proces je intenzivan. Potrebna je ravnoteža moje fizičke cjelovitosti, samostalnost uma i otvorenost duše.


Brzina mog kista i nijanse koje koristim stvaraju sliku. Svaki potez kistom koji nanosim na platno u svaki vrtlog nastao u kombinaciji s drugim ili u odnosu s okolnim prostorom sugerira neki drugi odnos ili mogućnost. U slikarstvu, dakle, sve supostoji u odnosu s nekim drugim elementom.


Glavna preokupacija uvijek je svjetlost. Svjetlost uhvaćena na slici njezina je duša, a kretnje moga kista određuju njezinu osobnost.

 

 Dark and Light Swirl Oil on Canvas 60cm x 45cm copy


Mnogi umjetnici tvrde da se najbolje stvari događaju slučajno. U mom se radu najbolje stvari događaju kada se spoje slučajnost i pritisak. Tada sve sjedne na svoje mjesto, a donošenje odluka koje slijedi je izravno i samopouzdano.
Kao slikarica nalazim se u stalnom propitivanju. Slikanje mi omogućuje da dosegnem onu razinu bivanja kada moj intenzivno svjesni um doseže nesvjesnu mirnoću. Ovdje vlada neki drugačiji svijet, a otuda se razvija moj rad. Gotovo kao da sam spojena na neiscrpan izvor nadahnuća, kao da putujem od kaosa do smiraja. Neprestana mogućnost transformacije gdje nepoznato postaje objašnjivije i dostupnije ispunjava me ushićenjem.Dark and Light Swirl Oil on Canvas 60cm x 45cm copy

 

DRAGICA CARLIN (1971.)
Dragica (Janketić) Carlin likovna je umjetnica, slikarica koja živi i radi u Londonu. Ondje se preselila iz Zagreba devedesetih godina i upisala diplomski studij slikarstva na Chelsea College of Art and Design, nakon čega je uslijedio magisterij iz slikarstva.
Od ranih 2000-ih Dragica redovito izlaže svoje radove na samostalnim i skupnim izložbama diljem Velike Britanije i inozemstva, a do sada ih je održala tridesetak.
Dragičine slike izlagane su u Londonu, New Yorku, Los Angelesu, Hong Kongu, Rimu i drugdje, a brojni prestižni projekti diljem svijeta naručivali su njezine radove.
Godine 2009. dodijeljena joj je prestižna nagrada za slikarstvo Abbey koju sponzorira Britanska akademija, što joj je donijelo umjetnički boravak i stipendiju za Britansku školu u Rimu.

 

Dark and Light Swirl Oil on Canvas 60cm x 45cm copyDark and Light Swirl Oil on Canvas 60cm x 45cm copyDark and Light Swirl Oil on Canvas 60cm x 45cm copy

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location