Username *
Password *
Remember Me

Na skorašnjem zagrebačkom tjednu dizajna predstavit će se, među ostalom, i češki dizajn sa svojom stoljetnom tradicijom izrade raznih svakodnevnih predmeta umjetničkog predznaka i specifičnog pristupa dizajniranju.

 

ceskidiz3
PRIMEROS / redisign vizualnog identiteta / Jakub Korouš, Matěj Chabera / 2017

 


- Izložba „Priča o češkom dizajnu“ s podnaslovom „Od kubizma do XXI stoljeća“ nastala je kako bi se obilježilo 100 godina osnutka čehoslovačke republike te slavi dizajn svakodnevnih predmeta koji su pratili ljude u Čehoslovačkoj i Češkoj tijekom čitavog stoljeća – objavio je danas Zagreb Design Week. - Dizajn je fenomen koji intenzivno odražava društvena i politička kretanja svoga vremena. Ova izložba nudi pogled u čehoslovačku i češku prošlost kroz prizmu dizajna, nudi nam pogled na društveno uređenje države i interese njezinih stanovnika. Češki dizajn temelji se na kvalitetnom umjetničko – obrtničkom radu, češkoj inovativnosti i tradicionalno kvalitetnim materijalima. Njegova je tradicija stogodišnja i na glasu je u cijelom svijetu. U povijesti svjetskog dizajna ostavio je traga u nekoliko epoha, bilo da se radi o kubizmu ili svjetskoj izložbi Expo 58.

 ceskidiz3

MOSER Object 3383, ručno brušena vaza / Vladimír Jelínek / 1969

 


Svjetska premijera izložbe bit će na Milano Design Week, odakle putuje u poljski Muzej dizajna, Dvorac Cieszyn, da bi 11. - 20. svibnja gostovala na Zagreb Design Weeku. Izložba je organizirana u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke. Izložba će biti predstavljena i na mjestu samog proglašenja samostalne Čehoslovačke - u palači Veleposlanstva Republike Češke u Parizu. Ovdje će biti izložena od 7.6. do 30.8.2018.
U drugoj polovici godine izložba će biti predstavljena u Helsinkiju (Helsinki Design Week), u Sofiji, Budimpešti, a krajem godine u Bratislavi. Slijedeće godine izložba kreće put Beča i Münchena.

 

 ceskidiz3

MODERNISTA Fotelja H70 / Jindřich Halabala / 1931


ceskidiz3

Solo Sušice 015

SOLO SIRKÁRNA / SOLO šibice za domaćinstvo DZ 240 / 1895

Fotografija: Anna Pleslová

 

ceskidiz3

BOMMA / Set za piće František Vízner / František Vízner / 2010

Fotografija: Kristina Hrabětová

 

ceskidiz3

PILSNER URQUELL staklo za Pilsner Urquell / Rony Plesl / 2013

Fotografija: Anna Pleslová

 

ceskidiz3
TON  / Stolac 14 / 1861

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location