Username *
Password *
Remember Me

Festival skulpture u pijesku održat će se od 11. do 15. lipnja na Rajskoj plaži u Loparu na Rabu. Sedmu godinu zaredom, ova umjetnička i zabavna manifestacija oduševljava sve ljubitelje pješčanih plaža na Rabu, te okuplja umjetnike, kipare iz različitih dijelova Hrvatske i svijeta. Ove godine tema Festivala je crtić Madagaskar, a kroz pet dana koliko traje Festival, održat će se natjecanje u izradi skulptura i natjecanje u fotografiji na temu pijeska.

 

festppijeska

Lopar je destinacija sa najviše pješčanih plaža na Jadranu, od kojih je najveća i najpoznatija Rajska plaža, dugačka 1,5 km, koju je CNN 2013. uvrstio među 100 najljepših plaža na svijetu. Festival je zamišljen kao dodatna promocija pijeska i pješčanih plaža te traje 5 dana.

Osim natjecanja u izradi skulptura, održava se i natjecanje u fotografiji na temu pijeska. Sudjeluju akademski kipari i studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba, a 2014. Festival po prvi puta postaje internacionalan. Pobjednike bira žiri u koji se uključuje i publika.

festppijeska
Program Festivala predstavili su Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice općine Lopar, Tonka Kavran, ravnateljica Centra za kulturu Lopar, te Paula Banić, stručna voditeljica festivala

 

- Ono po čemu se Lopar posebno ističe među mnoštvom turističkih destinacija su zasigurno njegove prekrasne pješčane plaže kojih ima čak 22. Pijesak je tako na neki način loparski "suvenir", a njegova posebna "promocija", i to, možemo reći, vrlo uspješna, je Festival skulpture u pijesku, kada loparske plaže na nekoliko dana postaju poprište stvaranja nesvakidašnje umjetnosti iz pijeska. Iz maštovitih i kreativnih ideja sudionika izrastaju originalne pješčane skulpture, a jedini sastojci kojima se sudionici Festivala služe su naravno pijesak i voda. Osim najboljih skulptura, nagrađuju se i najbolje fotografije s temom loparskog pijeska. Oduševljenje prolaznika i kupača koji svakodnevno obilaze skulpture u velikom broju, motivacija nam je da se Festival ponavlja iz godine u godinu - istaknuo je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice općine Lopar.

 

festppijeska

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location