11 činjenica o SEJŠELIMA // najromantičnija destinacija na svijetu sa 115 otoka, rajskim plažama i kokosima od 25 kg

  Jedna od najljepših destinacija na svijetu definitivno su Sejšeli, svojevrstan muzej prirode u kojem žive rijetki primjerci flore i faune. Veći dio otočja čine nacionalni parkovi i rezervati prirode. Turisti nakon pandemije traže udaljena, prekrasna, pomalo izolirana mjesta, radi čega Sejšeli postaju još popularniji.

  Broje čak 115 otoka s 99.400 stanovnika prema zadnjim podatcima iz 2021.g., a naseljeni su punih 250 godina.

  STB 7 Anse Lazio Praslin

  Anse Lazio Praslin, foto Torsten Dickman

  Donosimo 11 top činjenica o ovom prekrasnom otočju.

  1 Otočje je udaljeno od obale Afrike 1600 km, te izolirana i sigurna destinacija i u vrijeme globalne pandemije.

  sejseli STB 5 Tortoise on Beach Curieuse

  Tortoise on Beach Curieuse, foto: Ennio Maffei

  2 Na Sejšelima vlada tropska klima s temperaturom od 24C-34C, te je svako doba godine pogodno za posjet otočju koje opravdano nosi naziv ANOTHER WORLD. Ovisno o tome kako želite provoditi godišnji odmor, uvjeti su različiti tijekom godine.

  3 Ukoliko vam je interes plivanje, ronjenje najbolji su uvjeti tijekom listopada, studenog, ožujka, travnja, svibnja kada su temperature oceana od 28C, pa i preko 30C.

  STB13Katamaran

  foto: Torsten Dickmann

  4 Za one koji vole jedriti, period od svibnja do rujna je idealan, kad pušu malo jači vjetrovi. No, ja još nisam doživjela loše vrijme u Raju, tamo je i kiša posebna radost.

  5 Čuda prirode: Na Sejšelima su najveći koraljni atoll Aldabra, pod UNESCO-vom zaštitom i impresivan park prirode Valée de Mai na otoku Praslinu, gdje raste endemska vrsta palme Coco de mer i obitavaju mnoge rijetke vrste ptica.

  STB 3 Colourful coral

  foto: Imran Ahmad

  Coco de mer kao plod palme je najveće sjeme na svijetu te raste samo na Sejšelima.

  STB 13 Female Coco de Mer on tree

  foto: Gerard Larose

  Može težiti čak 25 kilograma, a turisti ga mogu iznijeti van iz države, no samo uz certifikat kao autentičan suvenir.

  STB 9 Colourful coral

  foto: Imran Ahmad

  Praslin, kao drugi najnaseljeniji otok, nudi nakon Mahe najviše smještajnih kapaciteta za turiste. Iako je teško izdvojiti sve lijepe plaže bitno je spomenuti prekrasnu Anse Lazio.

  6 Mahe, glavni otok, na kojem živi većina stanovništva, polazna je točka svakog turista u istraživanju destinacije koja nudi slobodu i sigurnost svakom turistu.

   STB 30 Anse Source dArgent LaDigue

  Anse Source d'Argent LaDigue, foto: Ennio Maffei

  7 La Digue, treći naseljeni otok ponosi se najslikanijom plažom na svijetu, Anse Source d’Argent te granitnom stijenom Giant Union Rock koja je proglašena nacionalnim spomenikom.

  sejseli1

  Taj impresivni vulkanski monolit nastao je prije više od 750 milijuna godina te je tektonski najstabilnije područje na planetu.

  Grande Anse je obožavana plaža, koju turisti posjete svaki put kad dolaze na otok La Digue.

  STB 6 Ox cart Wedding La Digue

  Ox cart Wedding La Digue, foto: Chris Close

  8 Za sve one koji planiraju svadbu, ovo je idealna destinacija jer - Sejšeli su zasluženo proglašeni najromantičnijom destinacijom na svijetu za 2021. godinu.

  9 Kako su Sejšeli bili prvo pod francuskom, zatim britanskom vlašću, zadržali su uz kreolski i francuski i engleski kao službeni jezik.

  Upoznati kreolski način življenja i kuturu najbolje je za vrijeme Creole festivala, koji se održava zadnji tjedan u listopadu. Njegovo 36.izdanje 2021.g. bilo je zbog globalne pandemije dosta ograničeno, no očekujemo da će 2022.g. vratiti svoj puni sjaj. Festival se inače održava na 3 najnaseljenija otoka, Mahe, Praslin i La Digue.

   STB 4 Nature trail Aride

  Nature trail Aride, foto: Chris Close

  10 Ako želite pobliže upoznati lokalno stanovništvo, svakako odlaskom na nedjeljnu misu na kreolskom jeziku ili na plažu nedjeljom, gdje se domaći stanovnici druže uz roštiljanje i kupanje u divnom tirkiznom oceanu.

  Jedna od takvih plaža, gdje ćete sresti puno lokalni posjetitelja je zasigurno Anse Royale i Beau Vallon na otoku Mahe.

  11 Creolska kuhinja je raznovrsna, bogata začinima, uz ribu treba svakako izdvojit lokalni uzgoj piletine i svinjetine koja se hrani cocosom te svojim slatkastim okusom predstavlja poseban dozivljaj za nepce.

  STB 14 CreolFood variety

  foto: Ennio Maffei

  Poseban doživljaj lokane gastronomije može se doživjeti na Denis Islandu, gdje posebno brinu o održivom turizmu. Denis Island je koraljni otok, gdje je posebna čarolija manjeg otoka, na koji se stalno želimo vratiti.

  Touristi su obavezni ući u državu s negativnim PCR testom, te obveznim putnim zdravstvenim osiguranjem, dok za povratak nemaju tu obavezu ukoliko ih država u kojoj imaju prebivalište to ne traži. Svakako provjeravati aktualne mjere pred odlazak u željenu destinaciju.

  FOTO Seyschelles Tourism Board (STB)
  Izvor: Sonja Udovičić Sonja Udovičić mag.nov., počasna konzulica Seyschelles

  sejseli STB 4 Beach Glacis Mahe

  Beach Glacis Mahe, foto: Serge Marizy

  STB 1 Mission Lodge

  foto: Chris Close

  STB 9 TropicalFruit

  foto: Ennio Maffei

  STB 17 Diving St Pierre

  foto: Ennio Maffei

  STB 20 Grand Anse La Digue

  foto: Chris Close