11. PINK DAY // predstavljanje mađarske regije Veszprém - Balaton - Wine & Gastro & Cult region

  U Mađarskom kulturnom centru Institu Liszt održano zanimljivo druženje Pink Day Festival Special Edition

  S obzirom da je zemlja - partner proteklog Pink Day Zagreb Festivala bila Mađarska, u srijedu 29. svibnja s veseljem smo održali zanimljivo predstavljanje mađarske regije Veszprém - Balaton - Wine & Gastro & Cult region. Prisutnima je predstavljena prezentacija o kulturi, sportu, gastronomiji i predivnim turističkim mjestima.

  Dijana Grgić Elizabeth Smith Sanja Muzaferija Krešimir Međeral Sučević Zoltan Mesarozs

  Dijana Grgić, Elizabeth Smith, Sanja Muzaferija, Krešimir Međeral Sučević, Zoltan Mesarozs

  Mađarski kulturni centar Zagreb na Europskom trgu bio je domaćin ovog druženja, a iz mađarske regije Balaton stigao je Zoltán Mészáros koji je predstavio regiju i njezinu raznoliku ponudu; mnogobrojni vinski, gastro i muzički festivali koji se tradicionalno održavaju, a program kreće već sad u lipnju. Kušali smo izvrsna mađarska vina;  Garamvári Prestige Brut, Jásdi Ranolder White, Jásdi Ranolder Red, Figula rosé i male fine zalogaje.

  Balaton-Bakony regija sadržava odličnu i raznoliku ponudu od kulture, sporta, gastronomije i mnoštvo festivala.
  Predivan krajolik i priroda, skrivene vrijednosti i kulturno blago čekaju posjetitelje na svakom koraku.

  Ovo je područje poznato po vinu, jer površina jezera poput ogledala reflektira sunčeve zrake na vinograde i tako regiji daje značajke gotovo mediteraneske mikro-klime. Ovdje su najpoznatije sorte Olasz rizling (u nas graševina), ali i pušipel/šipon/furmint koji se nekad zvao ‘Szigeti’.

  Prezentirana vina

  Tijekom prezentacije kušali smo odličan Garamvári Prestige Brut GARAMVARI- Kad vinski znalci razmišljaju o mađarskoj vinskoj regiji Balaton, prva pomisao su im mineralna i osvježavajuća bijela vina.

  Garamvári vinarija, međutim, diči se velikim izborom pjenušavih i crvenih vina koja se uzgajaju u vinogradima koji okružuju obiteljski posjed. Vinska kuća je otvorena 1990. godine, a do danas se s vinogradima proširila zasađenima na 90 hektara u mjestima Balatonlelle i Balatonboglár.

  Pjenušći se lagano i nježno fermentiraju u boci na niskoj temperaturi s kvascem tijekom dugog (24-36 mjeseci) perioda sazrijevanja u istoj boci što jamči puni razvoj tradicionalnog karaktera šampanjca.

  Veszprémfest naplemente

  VINARIJA JÁSDI – CSOPAK – od ove vinarije kušali smo Jásdi Ranolder White i Jásdi Ranolder Red. Podrum je sagrađen u 18. stoljeću, a od 1849. je centar obiteljske vinarije biskupa Veszpréma, Jánosa Ranoldera, koji je izgradio reputaciju i slavu vina iz mjesta Csopak. Upravo ovdje, u tom slavnom podrumu na području jezera Balaton su i odabrane prve bijele sorte za njegovanje vina, i to prema najvišim standardima toga doba. U to vrijeme, vina s ovoga posjeda bila su popularna u Beču, Varšavi i Pešti. No, kao i drugdje u Europi, i ovdje je filoksera učinila svoje i od 1890. - vinogradi su gotovo uništeni.

  Početkom dvadesetog stoljeća, vinski trgovac Salamon Hűvös, postaje novim vlasnikom novoposađenih vinograda, a zahvaljujući njegovom vinogradaru Istvánu Bakonyiju, koji se u to doba smatrao najboljim u svom poslu, vinogradi i vina postaju sve boljima. Zgrada u kojoj se nalaze podrum i vinarija 1998. godine su postali vlasništvo obitelji Jásdi, koja je obnovila klasicistički kompleks star preko 200 godina i 40 metara dugi podrum, koji pruža idealne uvjete za odležavanje vina, te uvela suvremeni način proizvodnje.

  Obnovljen i osvježen, podrum je 2000. godine, osvojio titulu „Najljepšeg vinskog podruma regije Balaton“ a od 2013. godine, ponosno nosi četiri od pet mogućih zvjezdica prestižnog vodiča Gault et Millau. 2014. osvojili su Prestige Award, a 2017. nagradu „Vinar svih vinara“ koju dodjeljuje 60 najboljih vinara Mađarske – samo jednome, onom najboljem. Otada sve do danas, 17 hektara vinograda sa 6 različitih sorti – kao i sama vinarija, kontinuirano se razvijaju a posljedično – i vina su sve kvalitetnija i bolja.

  Balaton bevezető 1

  Naravno, kušali smo rosé: FIGULA ROSÉ –dolazi iz mjesta Balatonfüred (regije Balatonfelvidék) a napravljen je od sorti Kékfrankos i bordoških sorti. Sommelieri kažu da je svjež, osvježavajući s primjerenim kiselinama, i da je prava voćna „bomba“ u kojoj nalaze jagode i maline. Vino dolazi iz obiteljske vinarije Figula koja ima 30 hektara vinograda.

  Pokojni Mihály Figula je 2000. proglašen „vinarom godine“. Nasadi su stari pedesetak godina a prije dvije-tri godine kupili su dodatnih sedam hektara. Pretežno su tu graševina, sivi pinot, muškat lunel, chardonnay, sauvignon blanc.

  Kušali smo i odlične mliječne i mesne proizvode Tekeresvölgy Veszprém - imaju tradiciju obiteljske proizvodnje od 2008. godine. Od 50-tak „Magyartarka” krava koje su zaštićena mađarska vrsta, dobivaju organski proizvedeno mlijeko i vrlo karakterne, odležane polutvrde i meke sireve koji su krunski proizvod farme i često nagrađivani na natjecanjima. Proizvode i mesne prerađevine, a na svojoj farmi nude i smještaj. Veliki su pobornici i zagovaratelji konzumacije zdrave, domaće, prirodne i organski proizvedene hrane.

  NE PROPUSTITE posjetiti Veszprém-Balaton regiju koju obilježava eno-gastro ponuda, ali i kultura i sport!
  - Veszprém : UNESCO City of Music
  - Veszprém : City of Queens
  - Bakony-Balaton regija: kultura, gastronomija, sport
  - Kihagyhatatlan helyek: mjesta koja morate obići!