Username *
Password *
Remember Me

Samo pravilnim čišćenjem i čuvanjem leća možemo biti sigurni da će leća biti pomagalo, a ne opasnost za zdravlje naših očiju. Kako bismo to osigurali treba se držati sljedećih pravila:

1. Prije rukovanja lećama obavezno operite ruke (najbolje krutim ili antiseptičkim sapunom za ruke)

CaLou Headbands Earrings Lookbook06
Ca & Lou

 

2. Stavljanje leća - izvadite leću iz spremnika, isperite je otopinom za ispiranje. Stavite leću na jagodicu desnog kažiprsta (ne koristiti nokte kako ne bismo oštetili leću). Srednjim prstom povucite donju vjeđu desnog oka. Srednjim prstom lijeve ruke povucite gornju vjeđu desnog oka. Umetnite leću u oko.

3. Skidanje i čišćenje polutvrdih leća - otvorite oko, kažiprstom povucite kut oka prema van i trepnite. Leća će iskočiti iz oka. Stavite leću u dlan i dodajte tekućinu za čišćenje (npr. Boston Advance tekućina za čišćenje, Total Care otopina za čišćenje). Trljajte prstom 10-15 sekundi. Isperite leću otopinom za čuvanje ili fiziološkom otopinom. Pospremite leću u spremnik napunjen otopinom za čuvanje preko noći. Za osiguravanje najbolje oštrine vida, polutvrde leće potrebno je jednom tjedno dodatno očistiti tabletama za uklanjanje proteina (npr. Total Care tablete).

CaLou Headbands Earrings Lookbook03
Ca & Lou

 

4. Skidanje i čišćenje mekanih leća - srednjim prstom lijeve ruke povucite vijeđu desnog oka. Srednjim prstom desne ruke povucite donju vjeđu. Palcem i kažiprstom desne ruke trebate leću na rožnicu laganim pritiskom hvatati od rubova prema dolje.

Za brži, mehanički način čišćenja leće odaberite „all-in-one“ otopinu za mekane leće (npr. Solocare Aqua, Complete). Stavite leću na dlan, dodajte tekućinu za mekane leće i trljajte 20 sekundi. Neke otopine ne zahtjevaju čišćenje leće trljanjem već se leća samo ispere otopinom i pospremi u spremnik (Optifree Replenish).

Tekst: Farmacia

 CaLou Headbands Earrings Lookbook06

Ca & Lou

 


Kontaktne leće mogu biti tvrde, polutvrde i mekane. Zbog brojnih prednosti polutvrde i mekane leće gotovo su u potpunosti potisnule uporabu tvrdih leća.

POLUTVRDE leće zahtijevaju duže vrijeme prilagodbe u odnosu na mekane leće (oko 14 dana) što nekima predstavlja i nepremostivu zapreku za nošenje ove vrste leća. Prednost polutvrdih leća je što pokrivaju manju površinu oka od mekanih leća čime se osigurava bolje opskrba rožnice kisikom.

Također, zbog svog oblika pokretljivije su tijekom treptanja, što olakšava izmjenu suza ispod leće. Polutvrde leće su trajnije (1-2 godine) i omogućuju bolju oštrinu vida u odnosu na mekane leće.

CaLou Headbands Earrings Lookbook02

Zbog oblika, MEKANE leće lakše ispadaju iz oka, a zbog dugotrajnosti zahtjevaju nešto pažljiviji tretman kod održavanja i čišćenja. Mekane leće mogu biti izrađene od hidrogela, silikon hidrogela ili biohidrogela. Njihova velika prednost je kratko vrijeme privikavanja oka na leću. Mekane leće mogu biti godišnje, tromjesečne, mjesečne, dvotjedne ili pak dnevne.

Za osobe koje leće koriste povremeno (za vrijeme sportskih aktivnosti, plivanja, izlazaka itd.) DNEVNE leće su idealan odabir (npr. Zeiss One Day, Dailies Aquacomfort). One se koriste jednokratno nakon čega se bacaju što znači da ne zahtijevaju uporabu otopina ili posebno ispiranje i brigu o lećama. Za sve druge vrste leća bitno je kako ih održavamo.

Za čišćenje mekih leća koriste se i peroksidne otopine (npr. Aosept Plus). Leće se nakon skidanja stavljaju u poseban spremik (uvijek koristite onaj spremik koji ste dobili uz otopinu) koji se napuni otopinom do oznake. Leće trebaju stajati u otopini minimalno 6 sati kako bi se vodikov peroksid neutralizirao. Prije stavljanja u oko, leće se obavezno ispiru fiziološkom otopinom.

Nikada ne ispirite leće vodom iz slavine. Leće uvijek čuvajte u svježoj i čistoj otopini, a spremnik za leće isperite otopinom prije korištenja.