Username *
Password *
Remember Me

Izložbom umjetničkih instalacija na ogledalima u Muzeju Mimara predstavlja se autorica i umjetnica Ružica Milenković. Otvorenje izložbe održat će se 15. veljače 2019. u 19.00 sati, a posjetitelji će izložbu moći razgledati do 24. veljače 2019.

Krajolici labirinta 1 cr


Život promatran kao labirint, mreža mogućih životnih puteva, onih slijepih i onih otvorenih; krajolici kao posebne točke unutar labirinta, svojevrsna odmoriša u tom koračanju. Mjesta koja putnike hrane i napajaju snagom, mjesta inspiracije, za nastavak puta. Niz od 6 ogledala Ružice Milenković započinje Guardianom, čuvarom labirinta i svih onih koji njime koračaju.


Recenzent izložbe Davorin Vujčić navodi kako je autorica neke kompozicije izvela kao geometrijske strukture kvadrata i pravokutnika (Grad koji izmiče), dok su druge melodioznim krivuljama poprimile organički oblik s obiljem asocijacija (Čuvar labirinta).

Krajolici labirinta 1 cr

Uz kolorističke efekte koje izvlači iz plavetnila lapis lazulija, zelenila ahata ili ljubičastih odsjaja charoita, Ružica Milenković katkad reducira boju te kalcitom, gorskim kristalom i oniksom stvara monokromne i crno bijele strukture.

Odluka zanemarivanja funkcionalnosti donijela je promjenu i na semantičkoj razini, odnosno pomak od utilitarnog predmeta ka samodostatnom estetskom djelu... taj likovni postupak može se smatrati autentičnim doprinosom našoj primijenjenoj umjetnost.

U sklopu izložbe umjetničkih instalacija na ogledalima «Krajolici labirinta» autorica će izložiti i nakit.

Krajolici labirinta 1 cr


O Autorici
Ružica Klaričić Milenković rođena je 1972. u Vrgorcu. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu, ali je njena umjetnička priroda prevagnula te se okreće lijepom u sebi i oko sebe - kroz nakit, fotografiju, izradu ogledala u jedinstvenoj tehnici. Područja njenog umjetničkog interesa su raznolika, a njen rad zapažen i od struke nagrađivan. Široj javnosti predstavila se putem sedam samostalnih te sudjelovanjem na dvadesetak skupnih, domaćih i inozemnih izložbi.

 Krajolici labirinta 1 cr