HEALTH_info // sunce je, a mi smo u lovu na VITAMIN D!

  Sunčani dani znače, među ostalom, da je počela sezona lova na Vitamin D!

  Vitamin D pripada skupini vitamina topivih u mastima. U hrani je prisutan u malim količinama, ali organizam ga može sintetizirati izlaganjem kože suncu.

  Ustanovljeno je da se izlaganjem suncu kroz 15 minuta dva do tri puta tjedno može postići dobar status vitamina D. No, valja imati na umu da izlaganje suncu, posebice u ljetnim mjesecima, između 11 i 16 sati nije poželjno, zbog štetnih učinaka na kožu. Jedna od važnijih uloga vitamina D jest da potiče apsorpciju kalcija, čime se omogućuje mineralizacija kostiju.

   

  Maje Spring Summer 2019 Campaign03
  Grace Hartzel // Maje’s spring-summer 2019 campaign

  Također ima važnu ulogu u modulaciji rasta stanica, neuromuskularnim funkcijama, te funkciji imunološkog sustava.

  Tko ima povećane potrebe za vitaminom D?
  Povećane potrebe organizma za vitaminom D javljaju se kod dojenčadi, starijih osoba, osoba koje žive u predjelima sa manje sunčanih dana, te osoba koje boluju od raznih bolesti.

  Preporučeni dnevni unos stoga može varirati od 200 – 2000 IU  dnevno, ovisno o namjeni za koju se koristi. Primjena može biti i u znatno većim dozama od navedenih i to kao pulsna terapija, nekoliko puta na tjedan ili nekoliko puta godišnje. Predoziranje vitaminom D moguće je pri primjeni visokih doza od 40 000 do 100 000 IU dnevno tijekom jednog do dva mjeseca što rezultira poremećajem metabolizma kalcija.

  To može dovesti do kalcifikacije mekih tkiva i taloženja kalcija u bubrezima i gušterači. 

  Idemo na sunce!

  phtogo top vitamini 2phtogo top vitamini 2