Username *
Password *
Remember Me

Otvorenje samostalne izložbe pod nazivom "Hello&Home", akademske umjetnice Tatjane Politeo, održat će se u petak 5. travnja 2019. u 19 sati u Gradskoj galeriji Striegl u Sisku.

Tatjana Politeo u svom najnovijem slikarskom ciklusu, koji po prvi put predstavlja javnosti, a kojeg predstavljamo u kontekstu predstojeće izložbe u Gradskoj galeriji Striegl, ukazuje na sve one detalje koji su sastavni dio našeg svakodnevnog života i dnevnih rutina, a koje često puta zaboravljamo anticipirati ili barem osvijestiti kao potencijalno pozitivan segment dana. To su trenuci koje Politeo obuhvaća u svojim radovima na način da ih provlači kroz iskustvo pop arta, street arta, stripa, animiranog filma i dječje ilustracije dajući im posve novi kontekst i viđenje, istaknula je kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

 Banana na glavi kombinirana tehnika na platnu promjer 30cm 2019JPG

Ovom izložbom u Gradskoj galeriji Striegl, koja jedan dio svog programskog djelovanja posvećuje opusu Slave Striegla, ukazuje se na potencijalno zajedničke karakteristike umjetnika različitih provenijencija, a to je dijalog sa svakodnevnim životom i prirodom.

Koristeći sebi svojstvene tehnike, i Striegl i Politeo, polaze od crteža kao osnovnog sredstva u oblikovanju te vođeni mišlju utjelovljavanja ''karaktera'' portretiraju bliske im životinje. Motiv životinje kao i klasični motiv mrtve prirode (limun, banana, ananas) prisutni su i dalje u suvremenoj umjetničkoj produkciji, uz očekivane razlike uvjetovane vremenskim i umjetničkim kontekstima, ostavljajući dovoljno slobode u interpretaciji u kojoj pronalazimo nove dodirne točke između opusa Slave Striegla i Tatjane Politeo.

Kustosi izložbe su Sonja Švec Španjol i Jurica Škofač.

Miš hello u novom okruženju

Slikarski ciklus Hello&Home nadovezuje se na raniji ciklus hello, ali uz jasno vidljive vizualne pomake i nove tematske cjeline. Simpatičan, simplificiran i vizualno dopadljiv miš hello glavni je protagonist novog ciklusa, a u njegovim pustolovinama pridružuje mu se i najbolji prijatelj pas-prase. Kolorit je značajno drugačiji od ranijeg ciklusa. Dominira crna podloga s akcentima specifične sivkasto plave (greyish blue), meke roze, perle, zlatne i jarko žute boje. Akril, sprej, kolaž, deco markeri, teksturni gel, šablone i slikarski mort glavno su oblikovno sredstvo kojim autorica gradi slojevite životne priče utemeljene na isprepletenosti simbola, znakova, motiva, tekstova, razrađenih detalja i boja – IZ PREDGOVORA.

Izložba ostaje otvorena do 30. travnja 2019. godine, a ulaz je besplatan.

 Banana na glavi kombinirana tehnika na platnu promjer 30cm 2019JPGBanana na glavi kombinirana tehnika na platnu promjer 30cm 2019JPG