Username *
Password *
Remember Me

Otvorenje samostalne izložbe pod nazivom "Hello&Home", akademske umjetnice Tatjane Politeo, održat će se u petak 5. travnja 2019. u 19 sati u Gradskoj galeriji Striegl u Sisku.

Tatjana Politeo u svom najnovijem slikarskom ciklusu, koji po prvi put predstavlja javnosti, a kojeg predstavljamo u kontekstu predstojeće izložbe u Gradskoj galeriji Striegl, ukazuje na sve one detalje koji su sastavni dio našeg svakodnevnog života i dnevnih rutina, a koje često puta zaboravljamo anticipirati ili barem osvijestiti kao potencijalno pozitivan segment dana. To su trenuci koje Politeo obuhvaća u svojim radovima na način da ih provlači kroz iskustvo pop arta, street arta, stripa, animiranog filma i dječje ilustracije dajući im posve novi kontekst i viđenje, istaknula je kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

 Banana na glavi kombinirana tehnika na platnu promjer 30cm 2019JPG

Ovom izložbom u Gradskoj galeriji Striegl, koja jedan dio svog programskog djelovanja posvećuje opusu Slave Striegla, ukazuje se na potencijalno zajedničke karakteristike umjetnika različitih provenijencija, a to je dijalog sa svakodnevnim životom i prirodom.

Koristeći sebi svojstvene tehnike, i Striegl i Politeo, polaze od crteža kao osnovnog sredstva u oblikovanju te vođeni mišlju utjelovljavanja ''karaktera'' portretiraju bliske im životinje. Motiv životinje kao i klasični motiv mrtve prirode (limun, banana, ananas) prisutni su i dalje u suvremenoj umjetničkoj produkciji, uz očekivane razlike uvjetovane vremenskim i umjetničkim kontekstima, ostavljajući dovoljno slobode u interpretaciji u kojoj pronalazimo nove dodirne točke između opusa Slave Striegla i Tatjane Politeo.

Kustosi izložbe su Sonja Švec Španjol i Jurica Škofač.

Miš hello u novom okruženju

Slikarski ciklus Hello&Home nadovezuje se na raniji ciklus hello, ali uz jasno vidljive vizualne pomake i nove tematske cjeline. Simpatičan, simplificiran i vizualno dopadljiv miš hello glavni je protagonist novog ciklusa, a u njegovim pustolovinama pridružuje mu se i najbolji prijatelj pas-prase. Kolorit je značajno drugačiji od ranijeg ciklusa. Dominira crna podloga s akcentima specifične sivkasto plave (greyish blue), meke roze, perle, zlatne i jarko žute boje. Akril, sprej, kolaž, deco markeri, teksturni gel, šablone i slikarski mort glavno su oblikovno sredstvo kojim autorica gradi slojevite životne priče utemeljene na isprepletenosti simbola, znakova, motiva, tekstova, razrađenih detalja i boja – IZ PREDGOVORA.

Izložba ostaje otvorena do 30. travnja 2019. godine, a ulaz je besplatan.

 Banana na glavi kombinirana tehnika na platnu promjer 30cm 2019JPGBanana na glavi kombinirana tehnika na platnu promjer 30cm 2019JPG

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location