Username *
Password *
Remember Me

Otvorenje samostalne izlože akademskog umjetnika Damira Facana-Grdiše, pod nazivom "Konfrontacija prostora", održat će se u utorak 9. travnja 2019. u 20 sati u Galeriji Prica u Samoboru.


Izložbu će otvoriti kustosica Sonja Švec Španjol, a autor će se predstaviti izborom recentnih radova izvedenih u tehnici akvarela. Ono što je specifično u radu Damira Facana-Grdiše i što ga čini posebnim u hrvatskoj likovnosti jest pristup obradi tehnike akvarela prilikom gradnje svojih neobičnih struktura.

1.Grad veliki140x200cm


Naime, akvarel kao tehnika obojane svjetlosti ne javlja se u potpunoj slobodi razlivene transparentne materije u djelima Damira Facana-Grdiše već preciznom kontrolom i strpljivošću autor niže i do 15 tonova jedne boje.


Damir Facan-Grdiša svjesno odabire ritam slikanja jednog djela s morskim motivom i jednog s urbanim gradskim prizorom paralelno istražujući ono nesvjesno, distancirano i samotno u hladnim tonovima uskovitlale morske površine, kao i sociološki aspekt urbanog konfliktnog prostora u kojem obitavaju pojedinci smješteni zasebno ili u međusobnoj interakciji na prozorima tonski oblikovanih nebodera.


Damir Facan-Grdiša pomnim, strpljivim i krajnje minucioznim pristupom gradnji pojedine kompozicije zapravo oblikuje vlastitu distopijsku sliku društva i vremena u kojem živimo, a naša percepcija ponuđenog sadržaja ovisi o vlastitoj osviještenosti života koji nas definira.

1.Grad veliki140x200cm


Damir Facan-Grdiša rođen je 1965. godine u Zagrebu. Umjetničko obrazovanje započinje na Školi za primijenjenu umjetnost, odjel zidnih slikarskih tehnika, da bi 1990. godine diplomirao na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ive Friščića. Nakon studija radi kao nastavnik likovnih stručnih predmeta na Obrtničkoj školi u Zagrebu do 1998. godine. Nakon toga djeluje kao samostalni umjetnik, izlaže te objavljuje ilustracije za više izdavačkih kuća.

Uz slikarstvo kao primarni medij umjetničkog izražavanja, Damir Facan-Grdiša od 1986. godine radi i kao vanjski suradnik Restauratorskog zavoda Hrvatske, a od 2000. godine kao samostalni licencirani restaurator za zidno slikarstvo.
Izlagao je na više grupnih i samostalnih izložbi. Član je HDLU-a, ULUPUH-a, a od 2002.g. i HZSU-a. Dobitnik je Nagrade 8. zagorskog likovnog salona u Krapini 2018. godine.

 1.Grad veliki140x200cm