GOOD_BOOK // Hrvatska postaje prva virtualna zemlja-knjižnica na svijetu

  Od školske lektire i svjetskih književnih klasika, preko turističkih vodiča i kuharica pa sve do poezije i ljubavnih romana – Hrvatska je postala prva virtualna zemlja-knjižnica na svijetu.

  1

  “Ova platforma i proizvod otvaraju novi svijet za cijelo društvo Hrvatske,” izjavila je Mirela Rončević, autorica ideje čiji je globalni naziv One Country One Library. “Stvorili smo krug u kojem svi imamo korist, a pritom poklonili znanje ljudima bez obzira na njihovu lokaciju i kupovnu moć. Naši partneri podržavaju inovativnu misiju koja je jednako vezana za kulturu kao i za obrazovanje i turizam i doprinose da se znanje širi posvuda dok unaprjeđuju svoje poslovanje.”

  Ovog proljeća stanovnicima i posjetiteljima Hrvatske svoja e-vrata otvorit će Library of Croatia, prva virtualna slobodna knjižnica na svijetu veličine cijele države (www.libraryofcroatia.com). Kroz ovu inovativnu platformu za besplatno i anonimno čitanje—koju je u cijelosti osmislio i razvio interdisciplinarni tim hrvatskih stručnjaka—svakome tko se zatekne na teritoriju Hrvatske bit će slobodno dostupno tisuće najraznovrsnijih izdanja na mnogim svjetskim jezicima.

  1

  Library of Croatia nudi sve oblike sadržaja na jednom mjestu: beletristiku, publicistiku, kratke priče, poeziju, znanstvene publikacije, kolumne, turističke vodiče, hrvatske i svjetske klasike, lektiru, itd. Omogućava i cutting-edge inovacije u digitalnom svijetu kao što su anonimno čitanje, font za disleksiju, izgradnju privatnih i javnih kolekcija unutar platforme (tzv. džepova), unošenje privatnih i javnih bilješki (tzv. public marginalia) i mogućnost samo-izdavaštva za samostalne autore.

  Platforma također omogućava dubinski uvid u analitiku čitanja. Prema riječima voditelja IT razvoja projekta, fizičara Duje Bonaccija, dosad je ključni alat u mjerenju uspješnosti pojedine knjige bila njezina prodaja, no taj pokazatelj ne može reći ništa o tome koliko od tih prodanih knjiga je uistinu bilo i pročitano. “Inovativno IT rješenje na kojem počiva Library of Croatia prvi put u povijesti Hrvatske omogućit će upravo da znamo točno koje su to knjige koje su privukle najviše čitatelja i koji su njihovi dijelovi čitateljima najzanimljiviji,” rekao je Bonacci.

  1

  Tim Library of Croatia čine stručnjaci iz raznih područja, uključujući IT, izdavaštvo, turizam, obrazovanje, knjižničarstvo i marketing. “Moderna tehnologija po prvi puta u povijesti pruža jednaku mogućnost pristupa obrazovnom sadržaju svima bez obzira na mjesto ili vrijeme pristupa,” izjavio je sociolog Damir Kvesić, koji se pridružio LoC timu u namjeri da ukaže na njegovu važnost za obrazovanje Hrvatske. “Demokratizacija znanja na ovakav način je istinska revolucija i obuhvaća svakog čovjeka, od đaka u prvom razredu osnovne škole i srednjoškolca, do studenta na fakultetu i menadžera korporacije. Ljudi srednje i starije životne dobi također će dobiti izvanrednu priliku dopuniti svoje cjeloživotno obrazovanje materijalima upravo iz kolekcije ove knjižnice koja će neprestano rasti.”

   111