Username *
Password *
Remember Me

Zagrebačka glumica Petra Vukelić prije par mjeseci se odselila u London, jedan od najgenijalnijih gradova na svijetu. Kad sam je u proljeće srela (zapravo smo odrasle u istom kvartu), rekla mi je da tamo ide privremeno, no sada sve su opcije otvorene... Kako i ne bi, kad je London predivan!

 PETRA VUKELIC LONDON2

- U London sam stigla u srpnju kako bih pohađala jednomjesečnu radionicu mjuzikla na Mountview akademiji. Program je zaista bio intenzivan, radilo se svaki dan od jutra sve do kasnih poslijepodnevnih sati, nakon čega bih uglavnom odlazila kući vježbati program za sutradan. Svaki dan bismo započeli dvosatnim plesnim treningom, nakon čega su uslijedili satovi pjevanja te rad na ulozi. Bilo je prilično naporno, ali i zaista predivno! Upoznala sam prekrasne kolege i uživala usavršavajući se na akademiji čiji su bivši studenti redovito viđeni na pozornicama West Enda – ispričala mi je Petra.

PETRA VUKELIC LONDON2

Glumim, pjevam, plešem, uživam u kreativno poticajnoj atmosferi koju pruža ovaj grad!

Nakon uspješno završene radionice, intenzivnije se posvetila pjevanju te sada često nastupa uz gitarsku pratnju talentiranog glazbenika Filipa Gala: - Filipa sam spletom okolnosti upoznala baš ovdje u Londonu. Repertoar nam se uglavom sastoji od blues, jazz i soul klasika te obrada pop pjesama na jazz i blues način - .

Osim pjevačkih nastupa koji su se zadnjih mjesec dana zaista zaredali, uskoro počinje raditi i sinkronizacije za jedan audiovizualni studio. – Osim toga, čeka me i jedan uzbudljiv novi projekt o kojem nažalost trenutačno ne smijem puno govoriti, ali kojem se iznimno veselim – priznaje glumica.

PETRA VUKELIC LONDON2

Kreativni dani od jutra do mraka

- Zaista uživam u svakom danu provedenom ovdje. Obožavam London! Volim njegovu živahnu energiju, kulturnu ponudu, prostranost, multikulturalnost, otkačenost, predivnu arhitekturu, kilometarske parkove, šarenilo, volim pregršt mogućnosti koje ovaj grad svakodnevno nudi – ističe Petra.

Londončani imaju jednu pretencioznu i izuzetno samodopadnu uzrečicu koja nije sasvim netočna: - Ako ti je dosadio London, dosadio ti je život - . 

PETRA VUKELIC LONDON2

Kad ne radiš, radiš…?

Slobodno vrijeme uglavnom provodi u gledanju predstava, druženju s prijateljima te upoznavanju grada i njegovih brojnih sadržaja. - Sretna sam što sam uspjela pogledati velik broj zanimljivih predstava, između ostalih "Petra Pana" u inventivnoj režiji Sally Cookson, multimedijalnu dramu "Tree" nastalu pod idejnom palicom Idrisa Elbe, hit mjuzikl "Waitress" s divnom Lucie Jones i odličnim Blakeom Harrisonom, "The Night of Iguana" sa Cliveom Ovenom i još mnoge druge - .

PETRA VUKELIC LONDON2

Neke od predstava, priznaje, nisu je se dojmile: - "Starry messenger" s Matthewom Broderickom u glavnoj ulozi me potpuno razočarala. Nevjerojatno koliko je činjenica da je Matthew popularni filmski glumac kod većeg dijela publike utjecala na potpunu nekritičnost spram njegove izvedbe na kazališnim daskama - .

PETRA VUKELIC LONDON2

Od izlazaka do poznatih frendova

Osim u kazalište, često s prijateljima odlazi na piće, večere ili u neki od brojnih londonskih klubova. - Izbor je ovdje ogroman pa tako i najizbirljiviji u društvu dođu na svoje. Jedno je uvijek zagarantirano: niti jedna večer nije ista kao prethodna – tvrdi glumica.

PETRA VUKELIC LONDON2

Društvo je šaroliko, upoznala je već puno cool ljudi, a ponekad se nađe i s nekim iz domovine: - Prije tjedan dana srela kolege Petra Cvirna i Zorana Pribičevića koji su bili u kratkoj posjeti Londonu pa smo se uz još nekoliko prijatelja također iz Hrvatske svi okupili i tulumarili - .

PETRA VUKELIC LONDON2

Često se družim i s talentiranom fotografkinjom i novinarkom Anom Šesto, čiji je dečko glazbenik s kojime nastupa, Filip Gal. S njima je čak neko vrijeme i dijelila stan, jedan od pet!

- S talijanskom glumicom Sofijom Vigliar, koju sam upoznala prošle godine u Rimu na masterclassu slavne Ivane Chubbuck i koja također odnedavno živi u Londonu, često popijem čašu prosecca i razgovaram o kazalištu, filmovima, glazbi ili odemo zajedno pogledati koju izložbu - veli Petra. 

PETRA VUKELIC LONDON2

Kako pronaći normalan stan?

Eh, to je kompliciranije... - Promijenila sam nekoliko stanova u ova dva mjeseca koliko sam ovdje. Konkretno, njih pet. Pronaći adekvatan smještaj ovdje je prava lutrija. Potražnja je velika pa je ponuda šarena. Cijene su basnoslovne, a standard često ispod očekivanog. Ja sam imala sreće i sa cijenom i s kvalitetom prostora (čitaj: čist i uredan smještaj) i s divnim cimerima (čitaj: Filip i Ana - najdivniji), ali nisam imala sreće s dostupnošću prostora jer su dotični bili slobodni samo u kraćim periodima. Iako su česte selidbe bile pomalo naporne, olakotna okolnost jest ta što sam na taj način upoznala različite londonske kvartove i iz prve ruke doživjela raznolikost mikrolokacijskih zajednica - otkriva glumica. 

PETRA VUKELIC LONDON2

Živjela sam na lokacijama od South Banka preko Bethnal Greena do Kensingtona i naposljetku predivnog Chelsea gdje sada živim u preslatkom stančiću s dvoje divnih cimera i gdje ostajem do Božića.

Kad se vraćaš? Ili ne?

Nakon Božića čekaju je projekti u Zagrebu. No, budući da i u Londonu ima projekt koji bi trebalo krenuti s realizacijom počekom iduće godine, vjerojatno će u tijekom sljedeće godine živjeti na relaciji London - Zagreb.

- Veselim se tome, jer volim putovati. Rutina je nešto od čega uvijek rado bježim pa ne radim dugoročne i definitivne planove niti u smislu ostanka ovdje, niti u smislu povratka u Hrvatsku. Vidjet ćemo! - zaključuje Petra. 

 DPZ
Foto: Petra Vukelić, Ana Šesto

 PETRA VUKELIC LONDON2PETRA VUKELIC LONDON2PETRA VUKELIC LONDON2PETRA VUKELIC LONDON2PETRA VUKELIC LONDON2PETRA VUKELIC LONDON2

PETRA VUKELIC LONDON2PETRA VUKELIC LONDON2PETRA VUKELIC LONDON2

PETRA VUKELIC LONDON2PETRA VUKELIC LONDON2PETRA VUKELIC LONDON2PETRA VUKELIC LONDON2

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location