Username *
Password *
Remember Me

Projekt (UHO) prva je digitalna platforma u Hrvatskoj za borbu protiv cyberbullyinga - gotovo svako treće dijete na internetu je komuniciralo s osobom koju nije upoznalo. 

Bernardo Brezni Dennis Domian Maša Zibar i Veronika Rosandić

Što napraviti u trenutku kad neku djevojku njezin bivši dečko ucjenjuje i kaže da će objaviti njezine gole fotografije ako ona ne spava s njim? Ili kad nekog dječaka vršnjaci ismijavaju na društvenim mrežama zbog fizičkog izgleda? Odgovor na ova i slična pitanja djeca i mladi mogu pronaći na stranici projekta UHO – prve digitalne platforme u Hrvatskoj za borbu protiv cyberbullyinga u organizaciji Wiener osiguranja.

Bernardo Brezni Dennis Domian Maša Zibar i Veronika Rosandić

Platforma je osmišljena kao #nohate zona gdje djeca i mladi mogu doći po savjet kad se susretnu s nekim oblikom online nasilja. Na njihova pitanja odgovaraju oni kojima ponajviše vjeruju – YouTuberi i influenceri - Bernardo Brezni, Dennis Domian, Maša Zibar i Veronika Rosandić.

U savjetovanju YouTuberima i influencerima pomažu stručnjaci iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) prof. dr. sc. Danijel Labaš, izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj, doc. dr. sc. Lana Ciboci, magistre komunikologije Katarina Blažina Mukavec i Tina Hrubi te Hrabri telefon.

Projekt UHO nastavak je višegodišnje suradnje Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i Wiener osiguranja upravo u području prevencije elektroničkog nasilja. „Kroz suradnju s odabranim influencerima i Hrabrim telefonom nastojimo pomoći djeci u različitim neugodnim situacijama s kojima su se susreli na internetu, ali i potaknuti ih da roditeljima, učiteljima, stručnim službama, a u onim teškim slučajevima i policiji, prijave elektroničko nasilje. Na taj se način djeci pokušava dati do znanja da nisu sami i da nipošto nisu krivi zbog vrijeđanja, ponižavanja i omalovažavanja koje trpe na internetu. Činjenica da još nije prošao niti jedan dan od kada je kampanja pokrenuta bez barem jednog prijavljenog slučaja dovoljno pokazuje koliko je elektroničko nasilje rašireno u Hrvatskoj i da je djeci itekako potrebna naša pomoć“, istaknula je doc. dr. sc. Lana Ciboci.

 Bernardo Brezni Dennis Domian Maša Zibar i Veronika Rosandić

Stručnjaci iz DKMK-a također upozoravaju da danas gotovo ne postoji škola u Hrvatskoj koja se nije susrela s barem jednim slučajem elektroničkog nasilja. Pokazuju to i podaci istraživanja EU Kids Online provedenog u Hrvatskoj 2017. godine na reprezentativnom uzorku djece u dobi od 9 do 17 godina. Prema rezultatima, gotovo svako treće dijete komuniciralo je na internetu s osobom koju nije upoznalo uživo što pokazuje da djeca nisu svjesna svih opasnosti koje vrebaju na internetu. Pritom je istraživanje pokazalo i da djeca, nažalost, često ne dobivaju primjerenu podršku svojih roditelja. Taj podatak i ne čudi s obzirom da je dvije trećine roditelja u istom istraživanju izjavilo da se djeca bolje služe tehnologijom od njih samih.

 Bernardo Brezni Dennis Domian Maša Zibar i Veronika Rosandić

Kako funkcionira platforma?

Na digitalnoj platformi projekta UHO osobe mogu prijaviti problem te odabrati stručnjaka ili YouTubera čiji savjet žele čuti. Savjet se može zatražiti putem e-pošte i neće se nigdje objaviti, a može se zatražiti i u „Zoni Savjeta“ pri čemu će se poruka osobe objaviti pod željenim odabranim nadimkom.

YouTuberi odgovaraju osobama uz pomoć stručnjaka ili se stručnjaci direktno uključuju u komunikaciju, ovisno o ozbiljnosti problema.

Smatramo iznimno potrebnim razgovarati s mladima o sigurnosti na internetu i društvenim mrežama. Obzirom da su u doba adolescencije mladi posebno usmjereni na svoje vršnjake, utjecaj influencera je osobito velik. Stoga nam je jako drago da je Wiener osiguranje prepoznalo važnost ove teme te u kampanju uključilo influencere i stručnjake koji odgovaraju na upite mladih. Pristigao nam je već velik broj upita vezanih uz ozbiljne probleme cyberbullinga što nam je pokazalo da postoji velika potreba za ovakvim projektom. Vjerujem da smo platformom UHO pomogli bar jednom dijelu mladih koji svakim danom svjedoče ili su žrtve nasilja na društvenim mrežama", istaknula je predsjednica Hrabrog telefona Hana Hrpka, prof.

Što je cyberbulling?

Cyberbullying je oblik nasilja koji se odvija elektroničkim putem, a uključuje slanje tekstualne poruke ili poruke e-pošte uvrjedljivog sadržaja, lažne informacije koje se šalju putem e-pošte ili su objavljene na društvenim mrežama te slike, videozapise i web stranice neprimjerena sadržaja. Naime, prema istraživanjima 88 posto mladih svjedočilo je nekom obliku nasilja na društvenim mrežama , dok je 34 posto djece priznalo da su doživjeli elektroničko nasilje.

Bernardo Brezni Dennis Domian Maša Zibar i Veronika Rosandić

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location