Username *
Password *
Remember Me

Praizvedba poznate Šenoine povjestice prema dramatizaciji Frane Marije Vranković, Kameni svatovi, održat će se sutra, 28. studenoga u 18:30.

Neobičan izgled stijena na zapadnom rubu Medvednice poslužio je kao nadahnuće za narodnu predaju po kojoj je majka kletvom okamenila sina i njegovu mladenku, kako bi spriječila svadbu.

kameniSvatovi izvedba 177

Legenda kaže da su pod vrletnim Susedragom, živjeli bogati mlinar i mlinarica sa sinom jedincem. Živjeli su sretno, sve do jednog dana kad se mladić odlužio oženiti Janjom, lijepom, ali siromašnom djevojkom...

Ovu legendu ovjekovječio je August Šenoa, objavivši je Vijencu prije punih 150 godina (1869.) kao pjesmu kojom snažno progovara o posljedicama sebičnosti, pohlepe i zarobljenosti u vlastite predrasude.

Dramatizaciju i režiju potpisuje Frana Marija Vranković, sa scenografijom Marte Crnobrnje i kostimima Anamarije Filipović Srhoj.

kameniSvatovi izvedba 177

Glazbu je napravio Damir Šimunović, a za scenski pokret zadužena je Tihana Strmečki.

Igraju: Tena Pataky, Berislav Tomičić, Marko Hergešić, Vesna Ravenšćak Lozić, Bogdan Ilić, Nataša Kopeč i Ante Krstulović.

"Predstava je stavljena u okvir teatra u teatru, gdje glumačka družina u tijeku probe odluče napraviti improvizaciju Šenoinih svatova, temeljenu na povjestici", kaže redateljica Frana Marija Vranković.

August Šenoa je nautjecajniji hrvatski pisac 19. stoljeća i tvorac moderne hrvatske književnosti. Premijera Kamenih svatova održava se na 181. godišnjicu njegovog rođenja (studeni 1838).

kameniSvatovi izvedba 177kameniSvatovi izvedba 177kameniSvatovi izvedba 177kameniSvatovi izvedba 177kameniSvatovi izvedba 177kameniSvatovi izvedba 177

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location