EXHIBITION @ GALERIJA KRANJČAR // kad običan KAMEN postaje chic, poželjan i GLAVNA FACA

  Izložba Igora Ilića Truth Rocks otvorena je proteklog vikenda u Galeriji Kranjčar te traje do 11. siječnja 2020.

  Djurdja Tedeschi
  Desno je... Kid Rock! Imena fotografija imaju dozu humora.

  Truth Rocks završni je dio ciklusa koji je Igor Ilić započeo projektom Generacija Y i diplomskom izložbom Nova stvarnost. Sva tri navedena projekta progovaraju o ulozi fotografije u vremenu post-istine pozivajući gledatelja da promisli o odnosu istine i fikcije, ali i o moći konstrukcije pri stvaranju fotografske slike – istaknula je kustosica Lea Vene.

  Djurdja Tedeschi

  Ilić je za motiv mogao uzeti i, na primjer jedno jaje (sjećaš se kad je postala fotka s najviše lajkova na Instagramu!), no on je iskoristio također vrlo banalan artefakt – kamen. Kreativnom igrom, stavljanjem kamena u razne uloge i naštimanom studijskom fotografijom postiže se dojam poželjnog predmeta kojemu se na taj način stvara aura privlačnosti. Ma tko kaže da je to sasvim običan kamen!

  Sada je realnost nadograđena i u okviru fotografije on postaje ljepši, chic, poseban, čime sudjeluje kao glavni lik u nekoj novoj, realnosti prekrivenoj filterima i obradom.

  Realnosti koja postoji u online svijetu i kojoj iz dana u dan svjedočimo kao onoj koja je… stvarna. Naravno da nije, no ovdje se Ilić upušta u tu ironičnu predodžbu kamena kao neke fora stvari koju poželiš imati, a zapravo je sasvim banalna i više nego svakodnevna. Tu je i ironična igra riječi - Truth rocks moglo bi se prevesti kao - istina je zakon! Je, istina je zakon, samo koja? Ona 3D ili fotografirana?

  Djurdja Tedeschi

  U project Truth Rocks Igor Ilić posvećen je sasvim običnom i svakodnevnom predmetu – kamenu – tumači Lea Vene. - Reprezentacija kamena umnogostručena je raznolikim vizualnim pojavama istog (kao fotografije ali i fizički prisutnog predmeta). Kamenu se pridaje nova aura poželjnog proizvoda čija se pojavnost na fotografija eksplicitno inscenira. Autor svjesno izbjegava upisivanje dodatne naracije i kontekstualizacije predmeta. Dokida se opći okvir koji bi nam približio tumačenje realnog. Takve reprezentacije nadalje počivaju na mnogim mogućim greškama u interpretaciji koje potom rastvaraju ionako nedefinirano polje istine, poluistine, laži, fikcije i vizualne atrakcije. Igor Ilić podsjeća nas da danom vizualnom predlošku ne treba vjerovati već osvijestiti vlastite kulturne i društvene okvire na temelju kojih izvodimo distinkcije između faktografije i fikcije te između istine i laži - .

  Djurdja Tedeschi
  Igor Ilić, Lea Vene i Vanja Babić

  Igor Ilić rođen je u Zagrebu 1988. godine. Nakon završenog preddiplomskog studija filmskog i tv snimanja upisuje diplomski studij fotografije koji trenutno pohađa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Prvom samostalnom izložbom “Otvoreno” predstavio se 2013. u sklopu ciklusa First shot u Kuli Lotrščak, Galerija Klovićevi dvori i Galeriji Waldinger u Osijeku.

  Iste godine u Galeriji SC u Zagrebu predstavlja seriju Generacija Y, koja je početkom 2014. izložena i u Galeriji Lang u Samoboru. Projekt je među finaliste Rovinj Photo Daysa 2014. uvrstio glavni selektor Tod Papageorge te je serija izloženana grupnoj izložbi festivala u Galeriji stare tvornice u Rovinju i Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

  Projekt je odabran kao dio NEU/NOW Festivala 2014. predstavljajući Hrvatsku. Sa projektom nominiran je za ESSL ART AWARD CEE 2015 a rad je bio nominiran i za T-HT nagradu. 2016. godine predstavlja svoju novu izložbu pod nazivom "Nova stvarnost" u galeriji Kranjčar, Zagreb i u Maloj galeriji Cankarjevog doma, Ljubljana.Sudjeluje u više grupnih izložbi promovirajući Hrvatsku suvremenu fotografiju. Osim vizualnom umjetnošću bavi se snimanjem i glazbom, živi i radi u Zagrebu.

  Ulaz je slobodan.
  Radno vrijeme Galerije Kranjčar: pon- pet 11:00 -19:00 h i sub 11:00 -14:00 h.
  Kustosica izložbe: Lea Vene
  Dizajn: Alma Šavar

  Djurdja TedeschiDjurdja Tedeschi

  Loredana Bahorić i Joško Tešija

  Djurdja Tedeschi Djurdja Tedeschi

  Đurđa Tedeschi

  Djurdja TedeschiDjurdja TedeschiDjurdja TedeschiDjurdja TedeschiDjurdja TedeschiDjurdja TedeschiDjurdja TedeschiDjurdja TedeschiDjurdja TedeschiDjurdja TedeschiDjurdja TedeschiDjurdja TedeschiDjurdja Tedeschi