Projekt Ilica: Q'Art 07.06. 2020. u središtu grada organizira POTRESNO DOBAR TULUM

  Proces umjetničkih, kulturnih i participativnih akcija započetih prije dva desetljeća, kroz Community Art/ Umjetnost zajednice, nastavlja se projektom Q'art i u 2020. godini, u razdoblju novih devastacija života i grada, pogotovo njegove povijesne jezgre i ranjenoj „glavnoj“ ulici.

  ilica

  Zato i ove godine, unatoč ovom vrlo specifičnom trenutku u vremenu i prostoru, organiziramo festivalski dio Projekta Ilica: Q’ART koji će se održati 7. lipnja 2020. kada će Ilica biti zatvorena za promet i opet postati mjesto susreta građana. Oživjet će ranjena Ilica, te će se kroz solidarnost onih koji su uz Ilicu najviše pogođeni, a to su umjetnici, ispuniti bogatim i raznovrsnim umjetničkim i kulturnim programom: umjetničkim akcijama, urbanim kolažima, izložbama, glazbom, plesnim izvedbama i performansima, uličnim revijama, buvljakom i drugim pop-up događajima iznenađenja. Ove godine glavni je partner projekta kazalište Gavella čija je devastirana zgrada dobila crvenu oznaku nakon potresa pa će svoje programe, iznimno ovom prilikom, preseliti u prostor Q'ART-a.

  Inicijatori i autori projekta su Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović, koji kroz participativni model godinama na projektu okupljaju građane, institucije, umjetničke i društvene organizacije te udruge, u misiji poboljšanja kvalitete života građana.

  ilica

  Treba se prisjetiti koliko je umjetnost, kultura i kreativnost činila za naše unutarnje i socijalno zdravlje u doba „socijalne distance“ u općoj karanteni. Takvu ulogu umjetnost je imala u svim krizama, svugdje, imat će i u budućnosti, pa tako i u ovoj krizi ranjenog grada i Ilice kao simbola pozitivnih ljudskih vrijednosti, od njenog multikulturnog nastajanja, pa sve do otpora gentrifikaciji.

  Mi građani vratit ćemo život gradu, našim lokalnim zajednicama, našoj kulturi, radnim mjestima, našim domovima, ulicama, stanovnicima i našim dragim gostima.

  Nemojmo zaboraviti da nam i dalje predstoji bitka za održivu budućnost u okruženju ekološke, klimatske i moralne devastacije. Lokalne i globalne.
  Mi građani smo prošlost, sadašnjost i održiva budućnost Zagreba!

  I zato nam se pridružite na POTRESNO DOBROM TULUMU U Q'ART-u jer MI SMO GRAD!

   ilica