Wiener osiguranje stručnjacima donira platformu Utočište Hrabrih Online (UHO) Društvu za komunikacijsku i medijsku kulturu

  Nakon pružanja pomoći i odgovora na više od 900 upita žrtava cyberbullyinga među djecom i mladima, Wiener osiguranje donira platformu UHO stručnjacima iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu kako bi osigurali održivost projekta. Roditelji često ni nisu svjesni da se njihova djeca dopisuju s nepoznatim osobama, a u nekim slučajevima čak nalaze s njima uživo – upravo zato je djeci nužna kontinuirana podrška i pomoć.

  Putem prve digitalne platforme u Hrvatskoj za borbu protiv cyberbullyinga, UHO - Utočište Hrabrih Online, od pokretanja u listopadu prošle godine do danas zaprimljeno je više od 900 upita za pomoć od strane žrtava elektroničkog nasilja, djece i mladih u dobi od 11 do 22 godine.

  rijecnik cyber1

  Platforma UHO dio je projekta (O)siguran online Wiener osiguranja VIG, koji je započeo još 2017. godine te se s godinama razvijao i prilagođavao potrebama onih kojima je prvenstveno namijenjen – djeci i mladima, ali i roditeljima. Ono što platformu UHO čini jedinstvenom jest činjenica da je okupila ključne sudionike koji na ravnopravan, otvoren i stručan način mogu razgovarati s djecom i mladima o opasnostima nasilja na internetu, osigurati da ih djeca čuju te da prepoznaju, prijave ili potraže savjete vezane uz cyberbulling.

  To su, prije svega, oni kojima djeca ponajviše vjeruju - popularni influenceri i Youtuberi koji su sudjelovali u dvije faze kampanje. Tako su Bernardo Brezni, Dennis Domian, Maša Zibar, Veronika Rosandić, Ema Luketin, Magic Leon, Nika Turković i PvtMole (Neno) uz stručnu pomoć Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) te Hrabrog telefona pomagali djeci i mladima riješiti njihove probleme u virtualnom svijetu - od cyber uhođenja, objavljivanja snimaka nasilja putem društvenih mreža, mamljenja djece radi seksualnih potreba, lažnih profila na društvenim mrežama, sextinga i ostalih online opasnosti.

  Istraživanje pokazuje kako čak dvije trećine roditelja tvrdi da se djeca bolje služe tehnologijom od njih samih. Alarmantan je i podatak da se djeca, puno češće nego su toga roditelji svjesni, dopisuju na internetu s nepoznatim osobama te čak i nalaze s njima uživo, pri čemu na takve sastanke najčešće odlaze sami, nesvjesni opasnosti takvih susreta.

  rijecnik cyber2

  Razlika među dobnim skupinama

  Podaci s platforme UHO pokazuju kako su najčešći oblici nasilja među djecom mlađe dobi isključivanje iz grupa za dopisivanje te vrijeđanje i omalovažavanje u različitim grupama. Starije generacije najčešće se suočavaju sa sekstingom i njime povezanim ucjenama, te prijetnjama i posljedicama slanja intimnih fotografija osobama suprotnoga spola. Najviše je upita pristiglo od djece u dobi od 12 do 14 godina, a 75 posto poruka poslale su osobe ženskog spola.

  Hana Hrpka, prof. psihologije i predsjednica udruge Hrabri telefon kazala je: „Elektroničko nasilje se na neki način nadovezuje na nasilje u fizičkom svijetu, jer se često nasilje među vršnjacima nastavlja i širi iz školskih hodnika i dvorišta na društvene mreže. Samim time je krug promatrača, odnosno vršnjaka koji gledaju to nasilje, daleko veći nego kod fizičkog nasilja te je njihova uloga aktivnija.“ Naime, dok promatrači „samo“ gledaju nasilje, u slučaju elektroničkog nasilja oni ga dijele (sheraju) te podržavaju (lajkaju), ističe Hrpka. Tako broj promatrača u nekoliko minuta može doseći i nekoliko stotina pa i tisuća osoba, što je puno više nego kod fizičkog nasilja gdje nasilje vidi „samo“ nekoliko djece oko žrtve te je osjećaj srama još i veći. Dodatno, nasilje se dijeljenjem i lajkanjem odvija online 24 sata dnevno. Čak i kad je žrtva kod kuće, ne može se od njega sakriti niti pobjeći te ono zapravo nikada ne prestaje.

  Održivost platforme UHO

  Iz svih navedenih razloga, te kako bi osigurali održivost projekta, Wiener osiguranje odlučilo je platformu donirati DKMK-u čiji su cilj i svrha poboljšanje medijske i komunikacijske kulture građana.

  Tim je povodom direktorica marketinga i korporativnih komunikacija Wiener osiguranja Alina Radusin izjavila: „Iako smo se u kompaniji jako vezali uz ovaj društveno odgovoran projekt, u čijoj su realizaciji sudjelovali brojni naši zaposlenici, prepuštamo ga dalje u ruke stručnjaka. Vjerujemo da smo time dodatno osigurali njegovu održivost, budući da će ga DKMK implementirati u svoje edukacije kao alat s kojim će i dalje nastaviti pomagati djeci i mladima u borbi protiv cyberbullyinga.“

  Doc. dr. sc. Lana Ciboci, potpredsjednica DKMK-a dodala je: „Djecu je važno odmalena medijski odgajati, učiti ih pravilima ponašanja na internetu, ali i kako da zaštite svoju privatnost, a time i same sebe u virtualnom svijetu. Roditelji tu imaju ključnu ulogu te je jedan od načina kako ih osvijestiti o elektroničkom nasilju, njegovim vrstama i načinima prepoznavanja, svakako i platforma Utočište Hrabrih Online. Iz tog ćemo razloga platformu i dalje nastaviti razvijati te biti dostupni svima kojima je potrebna pomoć i savjet kad je u pitanju nasilje u virtualnom svijetu, koje može ostaviti i veće posljedice od onog fizičkog.“