KINOTEKA_info // AUTOM kroz povijest filma - jureći STEVE MCQUEEN I EKIPA

  U Kinoteci se ovaj tjedan nastavlja s ciklusom "Autom kroz povijest filma" kojim se podsjeća na kulturne ikone za volanom. Tu su još programi Kontraplan u kojem će se razgovarati o ulozi arhitekture u globalnom fenomenu Parazit, zatim u Noviteti u kojima se prikazuje film Nevena Hitreca Povuci-potegni koji je zazvao veliki interes zbog teme kojom se bavi – školstvom, odgojem i ulogom roditelja u toj jednadžbi, a uvodi se i nova programska linija Filmski outlet.

  Steve McQueen Le Mans

  – Ovog tjedna ruta ciklusa Autom kroz povijest filma posvećena je majstori(ca)ma kulerštine – glumcima koji su zahvaljujući svome stavu, izboru uloga i vještinom upravljanja volanom prerasli u kulturne ikone. Program je nazvan po Steveu McQueenu, izvornom Kralju Coola (The King of Cool), a prikazat će se njegova dva antologijska ostvarenja: kriminalistički triler Bullitt, jednu od najboljih napetica 1960-ih, koja i danas impresionira rijetko nadmašenom scenom jurnjave po ulicama San Francisca, te Le Mans, McQueenov projekt iz strasti koji se odlikuje dokumentaristički uvjerljivim prikazom automobilske utrke iz naslova.

  Povuci potegni
  Povuci - potegni

  Između dva McQueena možete pogledati još nekoliko frajer(ic)a koji su iza volana oblikovali pojam kulerštine.

  U sportskoj komediji Nacionalna klasa Gorana Markovića nadahnuti Dragan Nikolić vozi gledatelje kroz socijalističku pop-kulturu 1970-ih, i to automobilom koji je bio jedan od simbola jugoslavenske ekonomije – fićekom.

  Vožnja se zatim nastavlja s Nicolasom Cageom i Angelinom Jolie u Nestali za 60 sekundi, akcijskom razbibrigom Dominica Sene koja je pomogla revitalizaciji krimića i uvela ga u 21. stoljeće. Program ne bi bio potpun bez Clinta Eastwooda, stoga gledate i Gran Torino, suvremenu verstern-dramu, koja se može protumačiti i kao labuđi pjev Eastwoodove bogate redateljske i glumačke karijere.

   Parazit
  Parazit