Blagodati sunčanja

  Iako je kampanja protiv boravka na suncu između podneva i 16 sati iznimno jaka, radi raznih vrsta melanoma koji se mogu pojaviti kroz godine, činjenica je da je sunčanje, naravno uz zaštitni faktor, ipak do neke granice zdravo jer potiče proizvodnju vitamina D. On je potreban da bi tijelo moglo apsorbirati kalcij, koji nam je apsolutno neophodan. Osim toga, boravak na suncu za nas je spas, jer ono pozitivno utječe na duh i tijelo. Potiče izlučivanje serotonina, hormona sreće, te time smanjuje razinu stresa i umora.

  1


  U vrijeme ljeta i visokih temperatura uglavnom bježimo u hlad, no, gradska šetnja i boravak na suncu tijekom nekih svakodnevnih aktivnosti uistinu ne škodi, naročito ako to radimo u ono preporučeno vrijeme. Ujutro, prijepodne ili poslijepodne. Boravak na suncu čini nas dobro raspoloženima, a donosi nam i onaj lijepi preplanuli ten. Željni mora i sunca, kad konačno zatopli obično se mnogi upute u smjeru mora ili obližnje plaže, kako bi se pošteno nauživali i odmorili nakon duge i hladne zime.

  2


  No, pritom valja zapamtiti neke važne činjenice:
  1 Kremu sa zaštitnim faktorom valja namazati barem pola sata prije izlaska na sunce.
  2 Negativni učinci UV zračenja s godinama se akumuliraju, odnosno što smo duže izloženi UV zračenju, i to je veća mogućnost njegovog štetnog djelovanja.
  3 Rano ujutro i u kasno poslijepodne ne postoji gotovo nikakva opasnost od sunčanja, pa je to idealno vrijeme za ležati na plaži ili terasi.
  4 Prije odlaska na sunce ne zaboravite namazati uši i vrat, naročito stražnju stranu vrata, jer ako se sjednete na kavu i suncu okrenete leđa, vrat će vjerojatno pocrveniti, ukoliko nije adekvatno zaštićen.
  5 Previše sunčanja i odlazaka u solarij tijekom godina drastično narušava kvalitetu i izgled kože. Moguća je pojava preuranjenih bora, što se ne bi desilo uz više pažnje. Naime, mnogi stručnjaci smatraju da je vrlo preplanuli ten zapravo znak oštećenja kože, te ne vide u njemu ništa lijepo. Blagi, lagano preplanuli ten jedna je od blagodati ljeta, no previše je ipak previše, napominju brojni svjetski dermatolozi.


  8 cr7 cr


  6 Šešir velikog oboda lijepo će vas zaštititi i dati vam više slobode tijekom boravka na suncu.
  7 Navečer koristite mlijeka za nakon sunčanja, fino će smiriti kožu i vratiti joj prijeko potrebnu hidrataciju.
  8 Kako vam se koža ne bi previše isušila dobro je koristiti termalne vode koje tijekom cijeloga dana možete špricati po licu i tijeku. Odlično će vas osvježiti i priuštiti vam osjećaj lakoće.
  9 Kad idete na plažu ili u grad tijekom visokih temperatura, obavezno ponesite u torbi i bočicu vode. Naime, lako je dehidrirati tijekom velikih vrućina, pa je voda uvijek i u svako doba dana odličan pomagač za dobro zdravlje, ljepotu i pozitivno raspoloženje.
  10 Ne zaboravite dobru knjigu. Sunčani dani idealna su prilika za boravak vani, a društvo u vidu nekog zanimljivog štiva i više je nego poželjno.
  11 Ako vam noge jako naotiču tijekom visokih vrućina, smanjite količinu slane hrane i prebacite se na više voćnih, laganih obroka.

   

  3 cr5 cr 6 crdjecja-suncanje-001 crkrema-zastita-lica-001 crmlijeko-suncanje40-001 crmlijeko-tamnjenje-001 crnivea1nivea2termvvichymilkvichyulje