Održano 4. ocjenjivanje vina otoka Hvara u okviru 70. Fešte vina // šampion ocjenjivanja - POŠIP LUVIJI 2021

  Pošip Luviji 2021. ukupni je pobjednik velikoga ocjenjivanja hvarskih vina, „4. Jelsa Summer Wine Tasting“ - na proglašenju najboljih vina ovogodišnjeg ocjenjivanja renomiranog projekta ocjenjivanja Vinske zvijezde.

  VZ Jelsa 2022 komisija 1

  „Ocjenjivanje se održava od 2019. u suradnji s TZ općine Jelse i udrugom „Hvarski vinari“ od 2019., u sklopu tradicionalne Fešte vina. Na „4. Jelsa Summer Wine Tastingu“ sudjelovali su članovi udruge „Hvarski vinari“, s vinima lokalnih sorti: bogdanušom i ostalim bijelim sortama otoka te plavcem malim. Cilj ocjenjivanja je naglasiti važnost izvornih sorti i potaći vinare da više pozornosti posvete upravo tim sortama, prije svega - bogdanuši. Sva vina bila su pomno posložena za ocjenjivanje prema ostatku šećera, alkoholu i godini berbe i pripremljena za ocjenjivanje na idealnim temperaturama. Budući da je ocjenjivanje bilo „naslijepo“, kapice svih vina su skinute, a boce zamotane.“ - istaknula je voditeljica projekta, Marija Vukelić.

  Ocjenjivanje je bilo podijeljeno na tri kategorije: 1) bogdanuše, 2) ostala bijela vina otoka i 3) plavac mali.

  VZ Jelsa 2022 komisija 2

  U komisiji su bili vinski stručnjaci i znalci: Colnago Nikola, vinar & certificirani kušač, Davor Šestanović, certificirani kušač; Kristina Jukić, sommelierka; Mario Kolumbić, sommelier; Yvan Esteve, sommelier i vinski trgovac, Siniša Matković-Mikulčić, turistički vodič, WSET2; Katherine „Kit“, Pepper, vinska publicistkinja, DipWset. Predsjednik komisije bio je enolog, Saša Zec, dipl. ing. agr.

  VZ Jelsa 2022 pobjednici Basti Tomić vina Tomić Roko Bracanović vina Luviji Jovito Vranković vina Plenković

  VZ Jelsa 2022 - pobjednici Basti Tomić (vina Tomić), Roko Bracanović (vina Luviji), Jovito Vranković (vina Plenković )

  Većina vina osvojila je više od 85 bodova, što se na ocjenjivačkom listiću Vinskih zvijezda (listići OIV - Organisation internationale de la Vigne et du Vin) vrednuje kao srebrna medalja (tri zvjezdice), a 4 vina ocijenjena s 90 i više bodova zaslužila su četiri zvjezdice (što se vrednuje kao zlatna medalja).

  Bila su prijavljena 33 uzorka, 9 bogdanuša, 13 ostalih bijelih vina otoka i 11 u kategoriji plavac mali. Predsjednik komisije Saša Zec uručio je priznanja najboljim vinima prema kategorijama (prvim mjestima) na Fešti vina.

  VZ Jelsa 2022 1. Bogdanuše prve tri JPG

  Rezultati po kategorijama:


  Bogdanuše
  1. Zlatan Bogdanuša 2021, Zlatan otok (91,00)
  2. Bogdanjuša Carić 2021, Carić vina (88,10)
  3. Bogdanuša Pavičić Selekcija 2021, Pavičić vina (87,00)

   

  VZ Jelsa 2022 ostala bijela vina

  Ostala bijela vina otoka
  1. Pošip Luviji 2021, Luviji (92,66)
  2. Beleca 2021, Tomić vina (91,50)
  3. Cesarica Carić 2021, Carić vina (89,33)

   

  VZ Jelsa 2022 3. Plavci prva tri

  Plavac mali
  1. Plavac mali Barrique 2018, Tomić vina 2013 (91,50)
  2. Zlatan Plenković Exclusive 2016, Zlatan Otok (89,50)
  3. Plavac Ivan Dolac 2013, Vinarija Svirče (89,50)

  Najbolje ocijenjeno vino - ukupni pobjednik ocjenjivanja: Pošip Luviji 2021, Luviji (92,66)

  VZ Jelsa 2022 Pošip Luviji pobjednik 1

  VZ Jelsa 2022 - Pošip Luviji pobjednik

  Dodjela priznanja najboljim vinarima održala se na jelšanskoj rođendanskoj 70. Fešti vina, koju je, za ovu veliku obljetnicu odlično organizirala TZ Općine Jelsa na čelu s direktoricom Marijom Marjan.

  Na Fešti su Jelšani, posjetitelji, turisti i vinari mogli kušati sva vina prijavljena na ocjenjivanje uz raznolik glazbeni program.

  Ovogodišnje je ocjenjivanje pokazalo napredak u kvaliteti hvarskih vina, što je i bila želja organizatora: da svaki vinar, prema osvojenim bodovima na ocjenjivanju naslijepo, realno vidi kakvoću svojih vina i pokuša je podignuti, svake godine na (još) višu razinu.

  To je cilj i Udruge Hvarski vinari koja, pod vodstvom Ivane Krstulović Carić, dipl.ing.agr, cjelogodišnjim događanjima i ciljanim promocijama, već više od 10 godina radi na vidljivosti i prepoznatljivosti brenda „Hvar - Otok vina“, te time potiče svijest o zajedništvu vinara i važnosti strategije osmišljene promidžbe, ali i kontinuiranog povećanja kvalitete vina na cijelom otoku.

  Vinske zvijezde – o projektu

  „Vinske zvijezde“ je projekt ocjenjivanja vina naslijepo koji od 2014. preporuča kupcima vina koja se trenutno nalaze na hrvatskome tržištu. Projekt su pokrenuli iskusni vinski novinari i ocjenjivači vina - Vitomir Andrić, Željko Suhadolnik i Ivo Kozarčanin, a od 2018. godine ga vodi tvrtka Zlatne riječi ( Marija Vukelić). Objave rezultata ocjenjivanja i opise vina pratite na partnerskom webu FotoFoodie www.juliofrangenfoto.com , na društvenim mrežama facebook i instagram: stranicama Vinske zvijezde (Wine Stars Croatia), Abeceda finih zalogaja te na eno-gastro grupama na facebooku (Dalmatian Wines, Savjetnik za vino i hranu, Wine Events in Croatia idr).

  Foto: Julio Frangen