Prije par dana otvoren je 4. Pizza Festival Zagreb koji se održava do 18. svibnja na Trgu dr. Franje Tuđmana. Festival okuplja deset kućica koje nude talijanske specijalitete, s naglaskom na pizzu u različitim regionalnim i modernim varijantama. Posjetitelji mogu kušati pizze napoletana, romana, canotto, fritta i siciliana, a sva tijesta fermentiraju najmanje 48 do 72 sata, izrađena su od posebno odabranog brašna te nadjevena sastojcima poput San Marzano rajčica, mozzarelle fior di latte, burrate, ricotte, mortadele, inćuna, Nduje, pistacija i kapara.
Ponuda po kućicama
Pizza Social Club nudi pet pizza, među kojima su Cacio e pepe i Peperoni Nduja s karakterističnim ljutim namazom od mesa. Sve njihove pizze rade se od domaćeg visokokvalitetnog brašna tip 00.
Pizza Re, prošlogodišnji sudionici festivala, zadržali su provjerenu ponudu pizza poput Margherite, Capricciose i Mortadele. Potonja je kombinacija pesta Genovese, mozzarelle, mortadele, pistacija i aceto kreme na tijestu fermentiranom 72 sata.
RougeMarin nudi sicilijanske “sfincione” pizze s debljim tijestom, među kojima je Vesuvio s roast beefom, tonnato umakom i kaparima.
FOTO - SANDRO SKLEPIĆ
Al Dente predstavlja šest pizza, uključujući Piccante 2.0 s dimljenim medom i pikantnom kobasicom.
Pizza Fritta nudi napuljsku prženu pizzu sa slojevima nadjeva između dva tijesta, prženu u ulju.
Pastamisee donosi tjesteninu pripremanu u kolutu sira, uz opcije s tartufima i klasičnim Cacio e pepe umakom.
Zagyland iz Konjščine nudi Grašizzu – pizzu s tijestom od graševine i nadjevom od pancete, kobasica i dressingom od vina. U ponudi je i pizza Cezar s inćunima, kaparima i čipsom od pancete.
Slastice i pića
Slastice potpisuje pastry chef Juraj Klepić, a uključuju reinterpretaciju tiramisua i cannoli slastice s bijelom čokoladom i pistacijom. Gelato desert Pistaccino uključuje pistacije, belgijsku čokoladu i kadaif.
Za koktele i spritzeve zadužen je Ginglebells, a Central bar nudi izbor vina, piva i bezalkoholnih pića. Festival se provodi bez plastike, a za višekratne čaše koristi se sustav kaucije od 1 eura.
Popratni program
Nositeljima ZABA Mastercard kartica svakog dana između 18:00 i 19:00 sati dostupan je popust od 10 %. Glazbeni program uključuje nastupe 13 DJ-a svakodnevno od 19:00 do 23:00, a subotom i tijekom dana.
Organizirane su i radionice:
- 14. svibnja od 17:00 – primjena TABASCO® umaka u pizzama (chef Ivan Temšić)
- svibnja od 17:00 – izrada napoletanske pizze na otvorenom (Vedran Bošković i KitchenAid)
- Petkom od 18:00 – Wine&Paint radionice
U srijedu 14. svibnja s početkom u 20:30 održat će se Staropramen Movie Night s projekcijom Fellinijeva filma La dolce vita. U subotu 17. svibnja na rasporedu je Food Kviz by Metro koji vodi Ribafish. Najmlađi posjetitelji mogu se svakodnevno zabaviti u Zagi dječjoj zoni.