EYE_candy // kako se riješiti SUHOĆE OKA u 3 koraka?

  Suhi, grijani zrak osim na koži itekako osjetimo i na očima - i one postaju suhe, crvenkaste, a pojavljuje se i svrab. - Oči su dolaskom ekrana i kompjutera stavljene pred nove izazove, pa se krajem 20. stoljeća pojavljuje poremećaj poznat kao "suho oko" - ističe magistra farmacije Andrea Plečko iz Farmacije.

  glasses 2

  - Suho oko podrazumijeva osjećaj pijeska ili žarenja u očima, crvenilo i staklast pogled, zamućenje vida i suzenje oka nakon dugotrajnog naprezanja. Do nastanka suhog oka može doći zbog smanjenja lučenja suza (hiposekrecijski oblik) ili zbog smanjenja kvalitete suznog filma (hiperevaporativni oblik). Moderan životni stil - boravak u zatvorenim, klimatiziranim ili grijanim prostorima, dugotrajan rad za računalom, sati provedeni pred TV ekranom, nošenje kontaktnih leća, neuravnotežena prehrana - pogoduju nastanku suhog oka tako da se ono sve češće javlja i među mlađom populacijom te nije rezervirano samo za stariju dob. Bez obzira na uzrok, smanjeno podmazivanje oka suzama dovodi do kronične iritacija oka i razvoja simptoma.

  1. Za ublažavanje smetnji koriste se umjetne suze - kapi za oči koje će nadoknaditi manjak i poboljšati kvalitetu suznog filma.

   ph to go oci systane

  2. Koje suze odabrati?
  Na policama ljekarni nalazi se velik izbor umjetnih suza, no nisu sve jednake. Posebnu pozornost treba obratiti na konzervans koji se nalazi u kapima. Izbjegavajte kapi s benzalkonij-kloridom, konzervansom koji oštećuje površinu oka i suzni film. Prednost dajte kapima bez konzervansa (npr. Systane Ultra UD, Vizol S) i onima koji sadrže konzervanse koji ne oštećuju površinu oka (npr. Systane, Optive). Kapi treba odabrati i prema vrsti suhog oka.

  Ako je osjećaj peckanja i crvenilo oka češće ujutro, osjećate pojačano suzenje oka nakon rada na računalu ili u vožnji, nakon boravka na vjetru i hladnoći i još imate suhu kožu, vjerojatno se radi o hiperevaporativnom suhom oku. Ovdje dolazi do poremećaja masnog sloja suza što dovodi po pojačanog isparavanje vode s površine oka. Tada treba odabrati kapi koje nadoknađuju nedostatak lipida u suzama (npr. Systane Balance).

    ph to go oci optive


  3. Topli oblozi i masaža kapka

  Produkcija masti iz kapka može se potaknuti toplim oblozima koji se stavljaju na oko, a pomaže i lagana masaža kapaka prema rubu. Za one kojima je uzrok suhoće oka rad za računalom, preporuča se postavljanje ekrana 10-20 stupnjeva ispod razine pogleda.

  Najbolji učinak postiže se ako polimeri u kapima stvaraju zaštitni sloj koji dobro prijanja uz površinu oka (npr. Systane Ultra, Optive). Time se postiže produženo ovlaživanje oka i duži osjećaj ugode.

   ph to go oci ocu flash


  Umjetne suze najbolje je koristiti svakodnevno, nekoliko puta prema potrebi, a obavezno prije odlaska na posao kada znamo da će naše oči biti izložene većem naporu i navečer prije spavanja kako bismo olakšali regeneraciju oka tijekom sna. Za teže oblike suhog oka preporuča se upotreba gela koje se koristi navečer prije spavanja (npr. Vismed gel, Systane gel drops).

  Crvenilo koje se javlja zbog suhoće oka ili iritacije oka alergenima mnogi rješavaju instant rješenjem - primjenom vazokonstriktorskih kapi koje izbjeljuju oko (npr. Proculin, Visine). Oprez! Ova vrsta kapi možda dovodi do trenutačnog nestanka crvenila, ali dugoročno više šteti oku nego što pomaže. Naime, djelatne tvari u ovim kapima stežu krvne žilice u oku čime se smanjuje dotok kisika i hranjivih tvari do oka, raste očni tlak, a dolazi i do smanjenja proizvodnje suza što dodatno iritira oko.

  Crvenilo oka uvijek je bolje pokušati tretirati umjetnim suzama, a ako one ne dovedu do nestanka simptoma posjetiti oftalmologa. Za smirivanje iritacije i crvenila oka koriste se i kapi za oči s ekstraktima kamilice, nevena i vidca (npr. Irivist, Ocuflash). Tradicionalno ove biljke se koriste za ublažavanje crvenila i upalnih stanja očiju.

   glasses 2