Edit garderobe / manje je više!

  Ukoliko od nabujalih ormara i krcatih police ne vidite drvo od šume, donosimo obavezne savjete Jamesa Wallmana, autora knjige Stuffocation: Living More With Less, koji je objasnio u nekoliko koraka kako se riješiti tog poznatog osjećaja - nemam što za obući! Naime, stvari su jednostavnije nego što se čine, no treba ih napraviti, podvući neke crte i odlučiti što ostaviti, a što – pokloniti ili prodati. Simpatičan običaj je i naći se s frendicama, donijeti hrpu robe i jednostavno si međusobno darivati, tko što odabere. Pritom, zapamtiti što predlaže James Wallman.

  carrie closet 1040kk052410
  Carrie - od kuda početi? Lijevo, večernje stvari, desno, dnevne...


  1 Teško, ali izvedivo – izvadite sve iz ormara i stavite na stranu. Onda, jednu po jednu, birajte stvari koje nosite kroz tjedan ili mjesec dana, što ste sve nosili u posljednje vrijeme. Vraćajte to u ormare. Kad nakon pola sata vidite hrpu koja je ostala izvan ormara, bit će vam jasno - da vam to zapravo i ne treba. Ponekad se osjećamo sigurnije kad imamo masu robe, no to je privid, i nerijetko samo pravi gužvu u ormaru...

  2 Minimalizam je rješenje – ne to da nosite malo stvari ili da imate jednostavan styling, već činjenica da imate neke važne stvari u ormaru oko kojih gradite stil. Naime, ključni komadi imaju svrhu, oni pojednostavljuju vašu svakodnevicu, slaganje robe za svaki dan i zapravo su osobna formula, vlastiti stil na koji se lako oslanjate. 

  newlook 109359518780002
  New Look (prshots)


  3 Oprostite se od neke robe, bez grižnje savjesti. Neki komadi vežu nas uz važne životne trenutke, drage su nam iako ih više ne nosimo, no previše takvih stvari zapravo nas može gušiti… Riješite barem dio toga, te ostatak spremite u dio ormara koji ne koristite svakodnevno, kako se ne bi bez veze gužvale s robom kojom baratate svakodnevno.

  4 Čuvajte robu koju nosite – ako imamo manje stvari u ormaru, dulje će zadržati kvalitetu. Objesimo ih li na vješalice, bolje će izgledati i na taj način jednostavnije ćemo ih čuvati. Slaganje je također bitno – neki slažu po bojama, neki po krojevima, modelima, prigodama, dobu dana… Osmislite vlastitu formulu, ovisno od čega počinjete kombinaciju, to će vam uvelike olakšati stiliziranje.

  5 Ukoliko ne znate čega se riješiti, stavite jednostavno dio robe u kofer ili neku torbu, spremite na tavan, u podrum… Ako se toga ne sjetite ni za mjesec dana, eto vam odgovora.

  thevestry 861101328099886
  The Vestry (prshots)


  6 Možete si postaviti i zadatak – svaki dan se riješim jedne stvari. Probajte izdržati mjesec dana, tako da se riješite tridesetak komada, vidjet ćete da je to pravo olakšanje.

  7 Wallman također tvrdi da bismo u prosjeku mogli koristiti samo polovicu garderobe, odnosno da toliko i nosimo, ako ne i manje. Stoga, zamislite koliko bi onda mjesta mogla imati ona roba koju stvarno nosimo i u njoj se osjećamo ugodno?

  8 Možete se igrati s partnerom – nedostaje li ti – igre: svaki dan on nešto sakrije iz vašeg ormara, a vi se pokušate sjetiti što je to. Shvatit ćete koje su vam stvari bitne, barem što se tiče robe. 

  newlook 1093595516460387
  New Look (prshots)


  9 Dobar je trik također ono što nosite vješati na jednu od strana ormara, ili na jednu policu. Na kraju mjeseca vidite što je sve završilo u nosim djelu.

  10 Izbrojite stvari - koliko cipela, hlača, košulja, jakni, sakoa imate? Kad vidite broj možda ćete se iznenaditi. Previše, vrlo vjerojatno. Stoga, pokušajte na neki od spomenutih načina olakšati ormaru muke. A i sebi.

  11 Sniženja su često način da još više natrpamo garderobu – kupuje isključivo ono nužno, a ne ono što mislite da je super na nekom drugom… Kupite nešto što obožavate, a ne ono što vam je simpatično, ili mislite da bi vam moglo jednoga dana zatrebati. Kupujte za prigodu, kad znate da ćete to i odjenuti.

   

  newlook 10935952000806

  New Look