Username *
Password *
Remember Me

Važno upozorenje stiže s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: nema opravdanja niti odgode hitne promjene navika koje nam mogu poboljšati zdravstveni status i život učiniti zdravijim. Naime, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, nedovoljna tjelesna aktivnost je četvrti vodeći rizični čimbenik smrtnosti u svijetu, nakon visokog arterijskog krvnog tlaka, konzumacije duhanskih proizvoda i visoke koncentracije glukoze u krvi. Nedovoljna tjelesna aktivnost je, stoga, prepoznata kao jedan od vodećih javnozdravstvenih problema današnjice! Hrvatska postaje sjedilačka nacija, opasan svjetski trend zahvatio je i našu zemlju.

Running 2LR

- Da je sjedenje postalo jednako opasno kao i pušenje, alarmantan je podatak koji poziva na akciju i promjenu. Ono iznimno loše utječe na naš metabolizam te na kardiovaskularni i lokomotorni sustav. Sjedenje u naš mozak šalje krive informacije i ne samo da ćete se udebljati, nego ćete još puno toga gorega napraviti vlastitom organizmu! - govori doc.dr.sc. Luka Milanović i dodaje: - Hitno uvrstite kretanje u svaki sat vašeg dana. Ustanite, prošećite ili se istegnite. Budite aktivni cijelo vrijeme dok ste budni. Nikako nemojte dozvoliti da sjedite dva sata u komadu! - .

 

NikePlus Fuelband SE 7Band Horizontal original 676x450

Savjeti:
- Ukoliko vam posao diktira da puno sjedite, zamijenite lift korištenjem stepenica.
- Jedan poslovni sastanak u danu obavite u šetnji.
- Ukoliko koristite prijenosno računalo, postavite ga ponekad na visoki stol te stojeći obavljajte posao.
- Prilikom gledanja televizije, iskoristite trajanje reklama kako biste se istegnuli i time učinili nešto korisno za svoje tijelo.  

 

Adidas Micoach Fitness Tracking Gadget Elegant Black Sexy Teen

Ne zaboravite!
Uz zdravstvenu, tjelesna aktivnost ima i dokazane značajne psihološke, društvene, ekološke i ekonomske dobrobiti. Navedene dobrobiti tjelesne aktivnosti čine je izrazito važnim čimbenikom unapređenja zdravlja. Stoga bi briga o uključivanju tjelesne aktivnosti u svakodnevni život trebala biti prioritet i pojedinca (odgovornost za vlastito zdravlje) i javnozdravstvene politike države (odgovornost za zdravlje nacije).

Na nedavno održanom okruglom stolu na temu Tjelesna aktivnost i zdravlje nacije izneseni su poražavajući podaci. Prema rezultatima posljednjeg istraživanja u sustavu praćenja javnog mnijenja u zemljama članicama EU (Eurobarometer), 65% odraslih osoba u Republici Hrvatskoj vrlo rijetko ili nikada ne vježba, što je više od europskog prosjeka (59%). Posebno zabrinjava i visok udio nedovoljno aktivne djece i adolescenata (tako, primjerice, čak 92% djevojaka u dobi od 15 godina nije dovoljno tjelesno aktivno).

 

visuel adidas yoga