Username *
Password *
Remember Me

Poželite li ikad doživjeti čaroliju trčanja vani, tijekom nižih temperatura, donosimo vodič iskusnog Gorana Golubića, trenera u zagrebačkom Nike Run klubu. Ima za vas nekoliko savjeta kako se pripremiti i što odjenuti, a spominju se naravno i najčešće pogreške radi kojih ljudi odustaju. Kad jednom osjetite gušt friškog zraka i kretanja po vani, a ne teretani, treba vam samo dobra oprema, uz naravno nezaobilazne dobre i kvalitetne tenisice za trčanje. - Jedna od situacija koja neke trkače može udaljiti s trkaćih staza su hladno vrijeme, led i oborine koje nam nosi zimsko godišnje doba - ističe Goran. - Oni iskusniji trkači i dalje će se nastaviti baviti trčanjem, jer su shvatili da zimsko vrijeme i temperatura nisu razlog bijega sa staze ili prebacivanja na trkaću traku u neki fitness centar. Trčanjem se možemo baviti i tijekom zimskog perioda, ali se treba adekvatno pripremiti za zimske uvjete. Prvo i osnovno su odjeća i obuća - .

 Long Run Quote


Kako se odjenuti za trčanje zimi? - Osnovna pogreška koju veliki broj novih i manje iskusnih trkača radi je da stavlja veliki broj slojeva odjeće na sebe. Dijelovi tijela iz kojih najprije izlazi toplina su glava i ruke (šake). Kada smo spriječili brzi gubitak tjelesne temperature kapom i rukavicama, oblačimo prvo prozračnu majicu kratkih rukava, po mogućnosti od DRY FIT materijala, te na nju drugu s dugim rukavima, no opet prozračnu, kako bismo omogućili našem tijelu da diše. Ne brinite, to što majica diše neće uzrokovati lakši pristup hladnom zraku do vašega tijela. Baš suprotnim načinom, zabundavanjem, odnosno stavljanjem puno slojeva odjeće na sebe, tijelo neće moći disati i vrlo brzo će nas dovesti do dehidracije, a budući da će biti natopljeno znojem, i do prehlade. Naravno da jedna kratka majica i jedna duga nije rješenje za svakoga.

 

nike flash 1

 

- Postoje trkački šuškavci i prsluci koji također pomažu održavanju optimalne temperature tijela te će pomoći nekome da i po hladnom vremenu otrči svoju dionicu. Budući da je zimi teško udisati suh i hladan zrak, poželjno je staviti jednu prozračnu maramu oko vrata i navući je preko nosa kako bi udisanjem ovlažila zrak te nam omogućila lakše disanje za vrijeme trčanja. Za donji dio tijela preporuka bi bile trkačke tajice, jer prianjaju uz nogu i griju, za razliku od trenirke koja se vrlo brzo navlaži, pa daje suprotan efekt - hlađenje. Po izboru, na tajice možete staviti još jedne trkačke kratke hlače - objašnjava Golubić.

inspiration


- Postoji grupa istomišljenika koja tvrdi kako trčanje po betonu i cestama nije dobro i dovodi u većini slučajeva do ozljeda i bolova u zglobovima. Istovremeno, druga grupa tvrdi da zima nije vrijeme za trčanje, ali kako smo ovo u prethodnom tekstu demantirali vrijeme da demantiramo i ovu tvrdnju. Za bavljenje trčanjem nije dovoljno otići u trgovinu sportske opreme, izabrati najskuplju odjeću i obuću i samo krenuti trčati. Gore smo naveli kakvu odjeću treba tražiti, a sad ćemo dati mjesto i trkačkoj obući. U kakvoj obući trčimo nije svejedno. Zbog takvog stava ljude bole zglobovi, dolazi do ozljeda te boli u mišićima - . 

running

 

- Tenisice su jako važan segment. Odgovarajućim tenisicama i pravilnom tehnikom trčanja možete trčati po betonu, ledu, snijegu, brdima, doslovce gdje poželite i mala je šansa da ćete se lako ozlijediti. Za početnike je najbolje da potraže tenisice s oznakom STABILE RIDE jer će im takve tenisice sa čvrstim potplatom omogućiti da savladaju tehniku trčanja te stabilizirati gležanj dok se ne ojačaju mišići oko zgloba. Ukoliko trčite po tvrđem terenu potražite tenisice s mekanim potplatom koji će svaki vaš korak maksimalno amortizirati te ublažiti opterećenje na zglobove. Nakon što ste barem mjesec dana trenirali i ojačali noge iduće tenisice birajte sukladno vašem tipu trčanja. Ukoliko ste odabrali otrčati dionicu po sunačnom danu i po snijegu stavite šiltericu ili sunčane naočale kako bi spriječili odbljesak sunca u vaše oči. Naravno da uz pravilnu opremu treba poznavati i tehniku trčanja pa bih svakome prije početka bavljenja ovom aktivnošću savjetovao barem dva do tri odlaska u neku od škola trčanja kako bi se savladala pravilna tehnika - .

 

nike2


- Zašto baš dajem toliki naglasak na trkačku opremu? Zato jer se danas proizvelo podosta opreme namijenjene za trčanje, po prihvatljivim cijenama, te nam uvelike pomaže u trčanju po svim vremenskim uvjetima i sprječavanju nastanka ozljeda. Mene kao trkača privlače raznorazni noviteti od trkačke opreme jer sam dosta toga isprobao i mogu reći da stvarno funkcionira. Svatko će pronaći opremu koja mu odgovara, a nakon savladane tehnike trčanja samo nebo je granica - . Dakle, usput se sjetite one stare - summer bodies are earned in the winter, ako trebate još poticaja. Pisali smo i o bavljenju zimskim sportovima i u sklopu naših Pharmacy to go! tema, gdje se spominje kako curenje nosa tijekom zimskog trčanja ne znači da se prehlađujemo - klik na temu. Osim toga, zimi tijeko troši više energije, odnosno kalorija. Više o Pharmacy to go! prehrani sportaša i amatera, odnosno kako se optimalno hraniti u danima vježbanja - ovdje. Vrijeme je da se krene!

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location