Username *
Password *
Remember Me

Većina ih koristi svakodnevno - svjesni smo njihovih prednosti ne samo kad je riječ o opuštanju, već i poboljšanju raspoloženja, ali i kod brojnih drugih tegoba. Širok, uistinu impozantan spektar djelovanja eteričnih ulja objasnila je magistra Andrea Koščec iz Farmacie u Ilici 11 u Zagrebu. - Eterična ulja su lako hlapive komponente biljaka, naglašenog mirisa te su upravo zbog tih osobina alat kojim se u aromaterapiji (dio fitoterapije) želi očuvati zdravlje, liječiti te prevenirati bolest - . Koliko su eterična ulja dragocjena i važna među biljnim ekstraktima dokazuje primjer ružinog: za samo jednu litru potrebno je čak 4 tone latica.

Farmacia - koja mi je najbliža?

 aroma 24

Eterična ulja dobivaju se na dva načina:
- destilacijom vodenom parom
- tiještenjem.

Gore navedenim načinima dobivaju se gotovo sva ulja aromaterapijske kvalitete, no postoje i drugi alternativni načini dobivanja:
- ekstrakcija superkritičnim plinovima
- ekstrakcija organskim otapalima.

Funkcija eteričnog ulja unutar biljke
U biljci jedna od fizioloških funkcija eteričnih ulja je zaštita od patogenih mikroorganizama. Molekule koje biljka proizvodi da bi se zaštitila od mikroorganizama nastale su nakon evolucijskog probira molekula koje su se pokazale najaktivnijima u toj borbi, a protiv kojih bakterije nisu uspjele razviti rezistenciju.

 aroma 20

Zašto su efikasna u terapiji?
Eterična ulja su smjese tvari različitih mehanizama djelovanja, a da bi ih bakterije nadvladale, trebale bi istovremeno razviti rezistenciju na više molekula različitog djelovanja - a to je gotovo neizvedivo.

Različiti su mehanizmi djelovanja eteričnih ulja u organizmu kod infekcije:
- direktno mikrobicidno djelovanje, odnosno direktno ubijanje bakterijske stanice
- inhibitorno djelovanje na dijeljenje bakterija
- smanjujući patogeni potencijal
- smanjujući pretjeranu upalu
- djelujući na cijeli organizam. 

 aroma 39

 Eterična ulja ne uništavaju bakterijsku floru
Činjenica je da se upotrebom različitih antibiotika, koji djeluju na patogene mikroorganizme, uništavaju crijevna i vaginalna flora, a rezultat su problemi poput proljeva ili gljivičnih infekcija. Eterična ulja ne diraju normalnu bakterijsku floru, no ipak djeluju na uzročnika bakteriju - uzročnika infekcije, stoga sve češće posežemo za ovakvim tipom liječenja.

Aromaterapija - mirisna komponenta za ugodniji život
Jedna od najznačajnijih karakteristika eteričnih ulja je miris. Upravo zahvaljujući tome, a i našoj opijenosti, opsesiji mirisima, razvila se aromaterapija. Mirisne molekule preko organa njuha i vomeronazalnog organa bitno utječu na naše raspoloženje, koncentraciju... Stoga je i jasna činjenica da težimo aromamasažama, mirisnim kupkama, osvježenju prostora upravo eteričnim uljima.

aroma 29
 

Kako znati da je ulje koje smo odabrali kvalitetno?
Neophodno je da ulja aromaterapijske kvalitete prođu strogu kontrolu kvalitete kako bi dobila certifikat koji dokazuje i potvrđuje sigurnu primjenu i prisustvo farmakološki aktivnih komponenata. Certifikati govore o:
- latinskom nazivu biljke i dijelu biljke iz koje je dobiveno ulje
- geografskom podrijetlu i samom načinu uzgoja
- kemijskoj kvaliteti-prisustvu određenih spojeva u eteričnom ulju
- fizikalnim karakteristikama - viskoznost ulja, indeks loma svjetlosti...

 

phtogo difuzer 3

Što sadrže nekvalitetna eterična ulja?
Svjesni smo činjenice da na tržištu mnoga ulja ne ispunjavaju sve uvjete i kao takva su neprihvatljiva za primjenu u aromaterapiji. Moguće je da su na primjer patvorena sintetskim kemijskim spojevima, patvorena manje vrijednim eteričnim uljima ili razrijeđena organskim otapalima i baznim uljima, oksidirana, onečišćena velikim količinama pesticida. Treba birati eterična ulje koja su kemotipizirana sa svim popratnim dokumentima-certifikatima i kontrolom kvalitete najvišeg stupnja. 

 aroma 18

Farmakologija eteričnih ulja
Presjekom kroz neke kemijske i farmakološke djelatne skupine koje su sastavni dio pojedinog eteričnog ulja približit ćemo vam njihovu primjenu kod različitih indikacija i podsjetiti na možda već neke poznate ali pomalo zaboravljene činjenice i zanimljivosti.

Alkoholi i fenoli - izražen antimikrobni učinak, antivirusni učinak, imunomodulirajuće djelovanje.
Čajevac (Melaleuca alternifolia ,Myrtaceae)
- eterično ulje snažnog djelovanja protiv patogenih gljivica, bakterija i virusa. Imunostimulirajuće djelovanje, djeluje kao neurotonik. Indiciran je kod infektivnih bolesti dišnog sustava (inhalacije, oralno, rektalno, dermalno), urogenitalnih infekcija (dermalno, vaginalno, rektalno, oralno), akni, općeg umora (oralno, dermalno)

Klinčićevac (Eugenia caryophyllata, Myrtaceae)
 - eterično ulje snažnog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja, djeluje stimulirajuće na cijeli organizam i središnji živčani sustav, lagano podiže tlak. Indiciran je kod infekcija usne šupljine (grgljanjem), upale zubnog mesa, urogenitalnih infekcija (lokalno, oralno), kroničnog umora. Valja biti oprezan kod doziranja, nadražujuće djelovanje na sluznice dišnog i probavnog sustava, ne smije se upotrebljavati u trudnoći.

phtogo pranarom eugenia

Monoterpeni i seskviterpeni - izraženo „hormonsko“, protuupalno, analgetsko, antibakterijsko te imunomodulirajuće djelovanje.
Mandarina (Citrus reticulata Blanco, Rutaceae)
- eterično ulje dobiveno tiještenjem usplođa, djeluje simpatolitički-smanjuje rad simpatikusa, smirujuće, hipnotički. Indicirana je kod nesanice, stresa, depresije (oralno, lokalno), astme i alergije (oralno, supozitoriji).
- eterično ulje dobiveno iz listova (petit grain mandarine). Indicirano je kod spazama mišića, bolova u mišićima (dermalno), stresa, tjeskobe (dermalno, oralno).

phtogo pranarom mandarina


Njemačka kamilica
(Matricaria chamomilla l. Asteraceae)
- eterično ulje djeluje protuupalno, ima spazmolitički učinak, antialergijsko djelovanje je u vezi s kamazulenom, ali i bisabolol-oksidima i bisabolom. Indicirano je kod upalnih bolesti kože, seboreje (dermalno), loše probave (oralno), alergijskih bolesti (inhalacijski, rektalno, dermalno).

phtogo pranarom kamilica


Aldehidi-smirujuće, anksiolitičko i antidepresivno djelovanje, protuupalno djelovanje, antibakterijsko i antivirusno djelovanje.

Cimetovac (Cinnamomum zeylanicum Ness,Laureaceae)
- eterično ulje se dobiva iz kore i lista.
Kora - indicirano je kod teških probavnih infekcija (oralno), urogenitalnih infekcija (oralno, rektalno), protiv tropskih virusnih bolesti (oralno, rektalno).
List - indicirano je za infekcije usne šupljine (lokalno), urogenitalne infekcije (vaginalno, dermalno), HPV infekcije (lokalno).

Cimetovac za celulit - upalni proces a ne topljenje masnog tkiva!
Svakako zanimljiva činjenica kod ulja koja u svom sastavu imaju aldehide je da jako nadražuju kožu. Eterično ulje kore cimetovca koje se upotrebljava u anticelulitnim tretmanima je upravo tome dokaz. Rezultat nakon jednog takvog anticelulitnog tretmana je nadražena koža i potkožno tkivo uz hiperemiju i upalu. Osjećaj koji se javlja odnosi se na početak upalnog procesa, a ne na obećani i očekivani početak topljenja masnog tkiva. 

phtogo pranarom cinamon

Ketoni-mukolitična svojstva, djelovanje protiv hematoma, antivirusno djelovanje, antiparazitsko djelovanje.
Sa svim eteričnim uljima bogatim ketonima uvijek je potreban oprez jer njihova toksičnost ovisi o načinu primjene, a oralni put je najopasniji.

Paprena metvica (Mentha x piperita L., Lamiaceae)
- eterično ulje ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje, stomahik je, podiže krvni tlak, pomaže regeneraciju jetre. Indicirano je kod bolesti jetre i gušterače (oralno), virusnih hepatitisa (oralno), migrena (lokalno,dermalno), dišnih infekcija (inhalacijom, dermalno, oralno), kod niskog tlaka (oralno, dermalno).

phtogo pranarom menta

Esteri i kiseline - glavno djelovanje je da su dobri spazmolitici i umirujuće tvari, imaju protuupalna svojstva

Puzajući zimzelen (Gaultheria procumbens L., Ericaceae)
- sadrži metil-salicilat, ima protuupalni, analgetički i spazmolitički učinak. Koristi se kod reumatoidnog artritisa (lokalno, dermalno) te bolova u mišićima, grčevima (lokalno, dermalno). Vrlo je važna sigurnost primjene metil salicilata obzirom na njegovu toksičnost u većim dozama. Važno je ne primjenjivati ga duže vrijeme i ne prelaziti dozu od 5% u dermalnim pripravcima. Ne smije se primjenjivati na djeci.

Lavanda (Lavandula angustifolia Miller=L. Officinalis Chaix, Lamiaceae)
- jak spazmolitik, blagi sedativ i hipnotik, djeluje blago analgetički i protuupalno, ubrzava epitelizaciju kože. Indicirana je kod nervoza, nesanice (dermalno, oralno, inhalacijski), spazama u probavnom sustavu (oralno), grčeva mišića (dermalno, oralno) i opeklina (dermalno). Zanimljiva činjenica je da koža vrlo dobro podnosi nanošenje nerazrijeđenog lavandinog eteričnog ulja. A lavandinom ulju možemo i zahvaliti za početak novog, modernog doba aromaterapije jer je upravo njezin otac R.M.Gatefosse opečenu ruku izliječio lavandinim uljem i spoznao svu ljekovitost ovog eteričnog (esencijalnog) ulja.

phtogo pranarom 2 lavanda

Kumarini - djeluju sedativno na središnji živčani sustav, a u višim dozama imaju hipnotički učinak, spojevi su vrlo jakog djelovanja, ali kako se nalaze u malim postotcima u eteričnim uljima realno je kazati kako ne predstavljaju opasnost da se u kontroliranoj aromaterapijskoj dozi jave njihovi sistemski toksični efekti. Puno su opasniji kao fototoksične tvari. Konkretno to znači kako pod utjecajem UV zračenja, kumarini se vežu za molekule DNA u koži i izazivaju oštećenja, oštećenja epiderme i nastaju hiperpigmentirana područja na koži, a u težim slučajevima nekrozu tkiva.

phtogo pranarom bergamot

Oksidi u aromaterapiji
Oksidi su u aromaterapiji najpoznatiji su kao ekspektoransi. 1,8-cineol je najpoznatiji spoj sadržan u uljima koja se tradicionalno koriste kod bolesti dišnog trakta da potaknu lučenje sluzi i olakšaju kašalj. Ulja bogata 1,8-cineolom kontraindicirana su u astmi zbog toga što povećavaju stvaranje sluzi i mogu pojačati edem i kašalj. Većina oksida aktivna je protiv virusa pa se stoga ulja raznih vrsta eukaliptusa koriste za liječenje virusnih infekcija pluća. Iako oksidi protiv bakterija pokazuju slabiji učinak od alkoholima i fenolima bogatih eteričnih ulja, imamo primjere vrlo aktivnog djelovanja protiv Staphylococcus aureusa s eteričnim uljima ružmarin kemotip 1,8-cineol i Eukalyptus polybractea kemotip 1,8-cineol.

phtogo difuzer 2

Ravensara (Cinnamomum camphora (L.) Presl., Lauraceae) Madagaskarski kamforovac)
- jedno od najpotentnijih antivirusnih eteričnih ulja, uz nešto slabije djelovanje na bakterije. Indicirana je za gripu i virusne dišne infekcije (inhalacije, oralno, dermalno), virusne hepatitise (oralno, dermalno), herpesne infekcije (dermalno, oralno), infektivnu mononukleozu (oralno, dermalno), nesanicu (oralno, dermalno). Jedno je od najsigurnijih ulja, koža ga izvrsno podnosi i nerazrijeđeno - moguća je aplikacija čistog ulja kroz kožu.

phtogo pranarom ravintsara

Eukaliptus polibraktea (Eukalyptus polybractea R.T.Baker, Myrtaceae)
- dva su kemotipa ovog eteričnog ulja.
1. kemotip 1,8-cineol-vrlo visok udio 1,8-cineola, rijedak na tržištu, indicirano za sve oblike dišnih infekcija praćenih kašljem (inhalacijski, dermalno), ne preporuča se primjena kod djece do 2 godine starosti.
2. kemotip kripton-sadrži monoterpene, monoterpenske aldehide i malu količinu 1,8-cineola, ulje ima izvrsno antivirusno djelovanje i lijek je izbora za virusne i gonokokne infekcije urogenitalnog trakta. Aktivno je protiv humanog papiloma virusa-kondilomi. Njegova primjena je isključivo lokalna. Neurotoksično je i ne primjenjuje se kod trudnica i djece.

phtogo pranarom 3 eukaliptus

Jedan od najpopularnijih i najprimjenjivanijih načina upotrebe eteričnih ulja svakako je inhalacija. Inhalacija vodenom parom ima dakako svoje prednosti kao što je jednostavnost upotrebe u svakom domu, no kao glavni nedostatak su frakcioniranje ulja i oksidacija. Sam postupak je slijedeći: - u 500 ml proključale vode doda se 1-2 kapi eteričnog ulja i inhalira jednu minutu, nakon čega se postupak ponovi. Inhalirati se preporučuje ne duže od 10 minuta.

phtogo difuzer 5Inhalacija difuzerima provodi se dodajući eterično ulje u difuzer, a inhalira se polagano na udaljenosti desetak centimetara od otvora difuzera. Inhalacija traje do 5 minuta, nekoliko puta u danu. Na ovaj način inhalira se nefrakcionirano ulje čime se dostiže veća doza u plućima.

Primjena eteričnih ulja dermalnim putem kod tegoba dišnog sustava
Eterično ulje dolazi u koncentraciji 10 - 60%, nanosi se na gornji dio leđa i prsa. Kada se javlja problem s gornjim dišnim putevima, nanosi se na područje čela, sljepoočnica i vrata, ali izbjegavajući kontakt s obrazima, nosem i područjem oko očiju.

Primjena eteričnih ulja oralnim putem
U francuskoj aromaterapiji oralni način uzimanja eteričnih ulja je uobičajen način korištenja, čime je moguće postići veće koncentracije eteričnih ulja i farmakološko djelovanje, ali je potreban i veći oprez. Najčešći oralni oblici su melati, kapsule.

phtogo difuzer 1

Eterična ulja u kombinaciji s medom i sladom
Melati su jednostavne emulzije meda i eteričnih ulja. Umjesto meda moguće je koristiti sladove žitarica. Ti su sladovi ječmeni, zobeni, rižin, kukuruzni. Rade se 1% emulzije u medu ili sladovima.

Kapsule su izvrstan način priprave eteričnih ulja
Eterična ulja se odvažu i miješaju s praškastom smjesom na koju se dobro apsorbiraju, a zatim se pakiraju u kapsule (pektinske, celulozne). Kapsule imaju veliku prednost pred ostalim oralnim pripravcima jer ulja ne dolaze direktno u kontakt sa sluznicom usta, jednjaka, čime se izbjegava iritacija. Ekscipijens u kapsulama polako otpušta eterična ulja sa svoje površine i time produžuje aktivnost.

phtogo oleocaps

Rektalna i vaginalna aplikacija se primjenjuje supozitorijima i vagitorijima.
Rektalnim putem eterična ulja se mogu primjenjivati kod astme, dišnih tegoba poput infekcija, kod hemoroida. Prednosti su zaobilazak jetre i transport ljekovitih tvari direktno na mjesto gdje je problem (na primjer direktni ulazak u pluća, direktni ulazak u debelo crijevo kod hemoroida). Vaginalnim putem eterična ulja se mogu primjenjivati kod humanog papiloma virusa, različitih bakterijskih infekcija, ali i u svrhu regeneracije sluznice.

Važno je napomenuti kako sve formulacije zahtijevaju recept liječnika i smiju ih pripravljati samo ovlaštene osobe.

aroma 89

Eterična ulja se u tradicionalnoj farmaciji koriste od davnina, a magistralne i galenske recepture oduvijek su bile sastavni dio ljekarništva. Veseli spoznaja kako kroz toliko proteklog vremena još uvijek znamo cijeniti i voljni smo istraživati nove spoznaje o eteričnim uljima. Također, klinička individualizirana aromaterapija u zadnjih nekoliko godina ima sve više pobornika, kako među liječnicima tako i među pacijentima, zbog mogućnosti izrade magistralnog pripravka ovisno o potrebama pacijenta i svoje dokazane učinkovitosti.

aroma 29

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location