6. SALON PJENUŠAVIH VINA ZAGREB // maksimirski bubbly dan

  6. Salon pjenušavih vina održan je u velikoj dvorani zagrebačkog restorana Maksimir te na terasi okruženoj zelenilom. Na njemu je vina predstavilo 25 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije vinskim ljubiteljima i znalcima.

  SSW 2023 1 ledena skulpura s pobjednicima

  Ledena skulptura Tvornice Leda s pobjedničkim vinima

  Uz glazbu Elme & Admira iz sastava Filmmusicorkestar, ozračje je bilo posebno, a posebna atrakcija bila je ledena skulptura postolja Tvornice Leda na kojemu su stajali najbolje ocijenjeni hrvatski pjenušci – Kopjarov Rosé; Josipovićev Jazz i Pavlomirov 1288.

  SSW 2023 3 atmosfera

  Vinari su imali više od dvije etikete, stoga je broj butelja na pjenušavom druženju bio zavidan - prava radost za ljubitelje mjehurića. Uz standardno kušanje na izlagačkim mjestima, posjetitelji su mogli nazočiti dvjema besplatnim radionicama, kojima je mreža Salon of Sparkling Wines ponovno pokazala važnost edukacije i umjerenosti u ispijanju zavodljivih gutljaja, uz obaveznu hidrataciju za koju se pobrinula Cetina.

  SSW 2023 2 NIna Levičnik i MArija Vukelić

  Organizatorice Nina Levičnik, Marija Vukelić

  Prvu radionicu »Pjenušavi susret u čaši: Hrvatska & Slovenija« moderirale su organizatorice, dr.sc. Nina Levičnik, osnivačica mreže Salon of Sparkling Wines i prof. Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb, naglasivši pritom važnost čaše iz koje se pjenušava vina piju.
  Za ovu prigodu odabrana je hrvatska čaša - Riedel Malvazija istarska koja odlično ističe mirise pjenušavih vina.

  U kušanju naslijepo i neobaveznom vinskom razgovoru uz najbolje ocijenjene pjenušce mreže - Kopjar, Josipović, Pavlomir, Albiana, Kozinc i Klet Krško - polaznici su pokušali prepoznati iz koje države dolaze.

  SSW 2023 4 radionica Mate Matić M. Vukelić. M. Degrassi

  Radionica »Pogodi metodu« Mate Matić, M. Vukelić, M. Degrassi

  Na drugoj radionici »Pogodi metodu: charmat ili tradicionalna« po dva pjenušca obiju metoda kušana su također naslijepo, a nakon prepoznavanja metoda, predstavile su se vinarije Royal Hill Estate iz Erduta i Degrassi iz Istre, objasnivši na koji način rade svoja pjenušava vina te kakve su razlike i sličnosti metoda.

  SSW 2023 5 FIlmmusicorchestar

  Elma & Admir - Filmmusicorkestar

  Salon pjenušavih vina Zagreb pokazao je raznolikost sortimenta i regija u kojima se pjenušava vina proizvode, doveo je ciljano publiku koja voli i želi više naučiti o mjehurićima te najavio sljedeći susret u Ljubljani, već ovaj petak 9.6.2023., na 9. Salonu penečih vin Ljubljana.

  Partneri i prijatelji 6. Salona pjenušavih vina Zagreb su Tvornica Leda, Miva Galerija vina & Riedel, voda Cetina, MB SuperCopy te portali Travel Advisor / Savjetnik za putovanja i Foto Foodie s pripadajućim, vrlo posjećenim grupama i stranicama na društvenoj mreži Facebook (Savjetnik za putovanja, Savjetnik za hranu i vino, Champagne and Sparkling wines lovers).