Username *
Password *
Remember Me

Dobra ideja i tim koji je spreman sprovesti je u djelo prvi je korak za kreiranje uspješnog biznisa - no neke su kvalitete potrebne kako bi onaj glavni ostao glavni, kako bi mu članovi tima vjerovali i pratili ga na svim nivoima, od energije koju je potrebno uložiti do razvitka ideje koja treba postati stvarnost. Naravno, tu je vjerojatno i smanjen budget, stoga treba iskoristiti sve što se nudi, izvući od svega apsolutno najviše.

next 100179755509541 cr
Foto: Max & Co. @ Prshots

1 Iskrenost
Tim je zapravo ogledalo šefa, zato je iskrenost vrlo bitna. Ukoliko je šef iskren, tim će isto biti takav, a to će ujedno potaknuti međusobno povjerenje.

2 Promicanje kvaliteta
Potrebno je pratiti neke dobre strane biznisa i poslovanja, time će suradnici dobiti dobru poruku - šef mora definirati koje su to i držati ih se kroz poslovanje. To može na primjer biti zdravi lifestyle u uredu, na primjer voćke petkom, sportski tim building ili nešto slično, što će sve aktere potaknuti na zdrave odluke.

3 Sposobnost delegiranja
Kao i kod headhuntera, šef mora biti sposoban dati posao baš onome tko će ga najbolje napraviti. Radilo se o malom ili velikom zadatku, svatko ga radi drugačije, a prepoznavanje osobe koja je odlična za to, definitivno je jedna od najvažnijih karakteristika šefa. Naime, na taj način cjelokupan posao bit će brže i bolje dovršen, a tim maksimalno kapitaliziran.

 

logitech2
Foto: Logitech

4 Komunikacija
Dok pričamo, ponekad se naprosto ne razumijemo ili ne slušamo, što radi puno posla ili iz nekih drugih razloga. Zato je objašnjavanje, komunikacija, neophodna kako bi svi zaposlenici čuli i shvatili apsolutno sve o projektu na kojemu se radi. Tu se broje i mailovi, osim usmenog objašnjavanja, no pisani je trag ipak konkretniji, ostaje za poslije kao podsjetnik i dokaz.

5 Smisao za humor
U poslu se mogu desiti brojne neželjene situacije, nagle promjene i slično - kako biste izbjegli paniku zaposlenika psiholozi predlažu korištenje smisla za humor i širenja pozitivne energije. Naime, vrijeme nećemo vratiti, stoga, ističu stručnjaci, najbolje je olakšati trenutnu situaciju na ležeran način, da se panika zaobiđe, te dovrši posao u što ležernijoj atmosferi.

6 Samouvjerenost
Da, postoje oni dani kad ništa nije kako treba, stoga je samouvjerenost šefa u uspjeh neophodna kako bi zaposlenici zadržali moral i vjernost. Ako šef, odnosno kapetan broda ostane samouvjeren, ekipi će biti lakše, a taj će se osjećaj prenijeti i na njih. Ključno je zadržati koncentraciju na pozitivnim stvarima.

 

mandco 1481981546133510
Foto: Max & Co. @ Prshots

7 Posvećenost zadatku
Ako šef radi dobro i posvećeno poslu, veća je šansa da će svaki član tima raditi isto i slijediti primjer. Dokazujući kvalitetu osobnog stava prema poslu, ljudi će naprosto slijediti taj primjer i isticati samo ono najbolje od sebe. Ovdje naravno šef ima prednost, tim se ugleda u njega, stoga je važno zadržati posvećenost zadatku koji će u tom slučaju biti lakši, a svi problemi praktičnije rješivi.

8 Kreativnost
Ne samo u konkretnim slučajevima, već i kao inspiracija - šef mora znati napraviti atmosferu kako u timu pronaći onu kreativnu stranu, ili samo u pojedincima koji su za to zaduženi. Sve gore navedene karakteristike potrebne su za zdravu radnu okolinu, a kreativnost je nagrada.next 1001791762054985
Foto: Next @ Prshots

 

9 Intuicija
Neki poslovni potezi možda se na početku članovima tima ne čine pametnima, na šefu je da procjeni kad će se oni isplatiti, no velika je odluka upravo na njemu. Posao je danas rizik, a ponekad se upravo u kratkom vremenskom razmaku moraju donijeti neke odluke koje možda nisu logične. Dakle, šef je taj koji ima odgovornost, i morao bi imati intuiciju, donijeti upravo one dugoročno najbolje.

10 Vjera u tim
Svaki od članova tima možda ima dobru ideju – sve ih treba poslušati i razumijeti, možda se radi samo o nekom detalju, a možda i o finalnom rješenju!

 

logitech1
Foto: Logitech