Username *
Password *
Remember Me

Oni koji se bave sportom, pa makar i rekreativno, prije će postati svjesni zglobova, njihove važnosti, pokretljivosti i eventualne boli, no svi bismo trebali biti itekako svjesni njihovog statusa. Naime, kroz prehranu (biljke, dodatke prehrani...) i način života itekako možemo očuvati zglobove i učiniti sve kako bismo s godinama zadržali vitalnost kretanja, napominje magistra Božena Obradović iz Farmacije (Ilica 11). - Koštano-mišićni ili lokomotorni sustav ljudskog organizma vrlo je složen; sastoji se od velikog broja kostiju, ligamenata, hrskavica, tetiva i mišića, čije međusobno djelovanje osigurava tijelu sposobnost pokreta. Pokreti našeg tijela odvijaju se na spojnim mjestima vezivnog tkiva između kostiju, a to su zglobovi. U tijelu ih ima čak 230 - .

 PHOTOGO BOLOVI U ZGLOBOVIMA 448

Što sve omogućuje stabilnost i pokret?
Normalni zglob je specijalizirana i integrirana struktura koja se sastoji od više elemenata vezivnog tkiva, odnosno zgloba i zglobne čahure, dok su ostale važne sastavnice za funkcioniranje zgloba - ligamenti, tetive i mišići. Sve to zajedno omogućuje stabilnost i pokretanje ljudskog kostura.

Kako funkcionira zglobna struktura?
Sam zglob čine dvije nasuprotne kosti sjajne, bjelkaste površine, a granično područje između dvije kosti je zglobna hrskavica. Nisu svi zglobovi jednako pokretljivi. Dok neki omogućuju pokretanje u više razina, drugi to čine samo u jednom smjeru, a neki pak ne dopuštaju pokretanje nego stvaraju čvrsti spoj da ne dođe do nepoželjnog pomicanja (kosti lubanje).

PHOTOGO BOLOVI U ZGLOBOVIMA 8
Labavi zglob - veća mogućnost iščašenja
Zglobne strukture omogućuju optimalnu raspodjelu normalnog mehaničkog stresa te što manje trenje tijekom pokretanja zgloba. Ako je zglobni spoj labav, pokretljivost je veća, ali time raste i opasnost od iščašenja zgloba (takvi su rameni i skočni zglob). Kako bi se spriječila iščašenja, većinu zglobova obavija zglobna čahura.

Bolovi pogađaju sve dobne skupine - zahvaljujući sjedelačkom načinu života
Bolesti sustava za pokretanje (kosti, zglobovi, mišići) čest su medicinski problem. Bolovi u mišićima i zglobovima pogađaju sve dobne skupine, no najčešće stariju populaciju, jer starenjem dolazi do slabosti mišića i promjena na hrskavici. Ipak, danas se sve češće govori o ranim osteoporotskim promjenama na kostima i o ranim degenerativnim promjenama na zglobovima zbog današnjeg sjedelačkog načina života.

PHOTOGO BOLOVI U ZGLOBOVIMA 12

Pretjerivanje u naprezanju
Razvoj bolesti dovodi do gubitka funkcije zglobova ili mišića, a time i do loše kvalitete života i gubitka radne sposobnosti, što predstavlja velik socioekonomski i javnozdravstveni problem. Osim degenerativnih bolesti, lokomotorni sustav pogađaju i ozljede kao što su uganuća, iščašenja i  istegnuća koja se događaju kod pretjeranih napora na radnom mjestu, ili prilikom sportskih i rekreativnih aktivnosti. Kako bi se tijelo dobro pripremilo za sport, potrebno je prije svake aktivnosti dobro rastegnuti i zagrijati mišiće.

PHOTOGO BOLOVI U ZGLOBOVIMA 4

Hrana za zglobnu hrskavicu – hijaluronska kiselina
Najčešće korišteni dodaci prehrani za obnovu zglobne hrskavice su glukozamin i kondroitin. Glukozamin sulfat je prirodno prisutan aminomonosaharid koji nastaje u ljudskom organizmu od glukoze i L-glutamina te je ključna sastavni dio  većine proteoglikana (heparina, keratan sulfata, hijaluronata) koji izgrađuju brojna tkiva i organe ljudskog tijela – kosti, kožu, nokte, kosu. Također, neophodan je za konstrukciju i održavanje vezivnog tkiva, pogotovo hrskavice. Konačna forma glukozamina jest N-acetil glukozamin, koji zajedno s glukuronskom kiselinom čini hijaluronsku kiselinu, tekućinu koja podmazuje zglobove. Osim što je komponenta hijaluronske kiseline, glukozamin također pomaže ugradnju sumpora u hrskavicu. Uz sve navedeno, osigurava zglobnoj hrskavici elastičnost i sposobnost ublažavanja udaraca te je čuva od oštećenja. Glukozamin sulfat se prirodno sintetizira u organizmu, no kako se s godinama smanjuje sposobnost organizma da stvara glukozamin, potrebno ga je uzimati putem suplemenata.

PHOTOGO BOLOVI U ZGLOBOVIMA 44

Sastojak iz ljušture morskih školjaka i rakovica
Industrijski, glukozamin se dobiva iz hitina, glavne komponente ljuštura morskih školjaka i rakovica, a u suplementima glukozamin dolazi u dva oblika - glukozamin sulfat i glukozamin klorid. Forma glukozamin sulfata (stabilizirana s mineralnim solima) je bila prva forma koja se koristila u kontroliranim pokusima na ljudima s osteoartritisom. Stoga ova forma najčešće ima prednost. Glukozamin sulfat je stabiliziran natrij kloridom ili kalij kloridom.

Pažnja - osobe s visokim tlakom
Preferira se upotreba kalij klorida jer je zapadnjačka prehrana već ionako bogata solju (NaCl), a siromašna kalijem. Stoga se preparati glukozamina stabilizirani s natrij kloridom ne preporučuju osobama s visokim krvnim tlakom. Da bi imao djelotvoran učinak potrebno ga je uzimati 1500 mg dnevno, tijekom barem mjesec dana (Dietpharm Glukozamin sulfat, Twinlab Glucosamin sulfat).

PHOTOGO BOLOVI U ZGLOBOVIMA 2

Prednosti kondroitina – štiti hrskavicu
Kondroitin je također polisaharid koji je sastojak vezivnih tkiva svih sisavaca, pa i čovjeka. Kod ljudi se stvara u zglobnoj hrskavici i služi za osiguravanje čvrstoće hrskavice. Primjenjuje se kao pomoćno sredstvo u liječenju osteoartritisa. U zglobnoj hrskavici kondroitin ima nekoliko važnih uloga:
- osigurava stvaranje sinovijalne tekućine u zglobu (a time i prehranu zglobnih struktura, te zaštitu od mehaničkih oštećenja)
- štiti zdravu hrskavicu od preranog propadanja - sprječavajući stvaranje određenih enzima koji oštećuju vezivna tkiva, te neutralizirajući učinak drugih enzima koji sprječavaju transport hranjivih tvari u hrskavicu.

PHOTOGO BOLOVI U ZGLOBOVIMA 23

Povećanje pokretljivosti zglobova
Dokazano je da se primjenom kondroitin sulfata povećava pokretljivost degenerativno promijenjenih zglobova, te smanjuje razina boli i potreba za primjenom nesteroidnih protuupalnih lijekova. Terapijski odgovor na njegovu primjenu je postupan, a rezultati se javljaju nakon nekoliko tjedana redovite primjene. Preporučena dnevna doza je 800-1200mg, a kliničkim ispitivanjima nisu utvrđene značajne nuspojave predoziranja kondroitinom (Dietpharm Kondroitin forte).

Preparati kondroitina, jednako kao i oni glukozamina, ne preporučaju se osobama koje imaju alergijske reakcije na školjke.

PHOTOGO BOLOVI U ZGLOBOVIMA 5

Uklanjanje bolova uzrokovanih upalom
Metilsulfonilmetan ili popularnije MSM je oblik sumpora pronađen u ljudskim i drugim živim organizmima. Također se nalazi u sirovoj hrani, ali iz nje nestaje pri modernom načinu spremanja hrane prilikom pranja i kuhanja. Otprilike pola organskog sumpora je pohranjeno u mišićima, kostima i koži. MSM ima vrlo širok spektar djelovanja, a najznačajniji je u sposobnosti obnavljanja vezivnog tkiva i mogućnosti uklanjanja bolova uzrokovanih upalom. Doza, ovisno o upalnom stanju varira od 1,5 do 6g /dan. Primjenjuje se u obliku kapsula i u obliku kreme za mazanje bolnih područja zglobova (Solgar Glucosamin-Msm complex, Feel Anew, Kal Glucosamin Chondroitin Msm, N. Wealth Glucosamin Msm krema.)

PHOTOGO BOLOVI U ZGLOBOVIMA 3

Kora bijele vrbe - stari prirodni lijek
Najstariji biljni lijek protiv boli kod reumatskih bolesti je svakako kora bijele vrbe, lat. Salix alba, čije su učinke poznavali Galen i otac medicine Hipokrat. Djelatna tvar je zapravo salicin koji se kristalizira u salicilnu kiselinu. 

Čudesna biljka Vražja kandža
Vražja kandža, lat. Harpagophytum procumbens, biljka je koja raste u južnoafričkoj pustinji. Od biljke se koristi korijen, kako bi se dobio ekstrakt. Pokazalo se kako vraća balans u izgradnju i razgradnju hrskavice, djeluje protuupalno, pa je kombinacija tog djelovanja neophodna u liječenju degenerativnih promjena zglobova. Osim oralno, može se primijeniti i lokalno, mazanjem na bolno mjesto. U kapsulama ponekad izaziva blage gastrointestinalne smetnje, a pripravak trebaju izbjegavati osobe s dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima. (Phytostandard vražja kandža Harpagophytum, Specchiasol Leni, caps. i gel).

PHOTOGO BOLOVI U ZGLOBOVIMA 11

Tamjan djeluje protiv osteoartritisa
Tamjan, lat. Boswelia serrata, je smola koja se dobiva zarezivanjem drveta tamjanovca koje raste u područjima Azije i Afrike. Kemijski spojevi odgovorni za učinkovitost tamjana su derivati bosvelične kiseline. Samo jedan od mehanizama djelovanja navodi kako ekstrakt tamjanovca djeluje na molekule koje omogućuju nakupljanje upalnih stanica u tkivu. Kad se smanji broj tih molekula, smanjuje se i prodor upalnih stanica, što je korisno kod, primjerice, osteoartitisa i drugih upalnih bolesti. Prema ESCOP-u (Europskom znanstvenom udruženju za fitoterapiju), tamjanovac se koristi za liječenje bolnog osteoartiritisa u dozi od 250 do 1200 mg dnevno, podijeljeno u tri doze.

PHOTOGO BOLOVI U ZGLOBOVIMA 1

Kurkuma – odličan začin i ljekovita biljka, zamjena za kortikosteroide
U Indiji i Indoneziji se koristi već tisućama godina te je iznimno ljekovito djelovanja. Samo ime kurkume znači - čudo prirode. Nastaje mljevenjem sušenog gomolja biljke Curcuma longa koja pripada porodici đumbira. Podzemna stabljika (rizom) sadržava brojne kurkuminoide koji joj daju boju i za koje se zna da imaju snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje. Najpoznatiji kurkuminoid je dobro poznati kurkumin. Dokazano je da kurkuma ima iznimno protuupalno djelovanje, a djeluje inhibicijom (zaustavljanjem) djelovanja enzima COX-2 (ciklooksigeneza) koji je odgovoran za stvaranje molekula koje uzrokuju upalne procese. Djelovanje kurkume je izuzetno značajno budući da najnovija istraživanja navode kao dobru zamjenu za sintetička protuupalna sredstva (kortikosteroide) koji uzrokuju teške i trajne nuspojave.

PHOTOGO BOLOVI U ZGLOBOVIMA 13

Terapija kod tegoba sa zglobovima – plus mješavine eteričnih ulja
Sistemska terapija kod tegoba sa zglobovima najčešće se temelji na pripravcima koji djeluju protuupalno i koje pomažu u procesu stvaranja hrskavice. U svom sastavu sadrže kombinaciju glukozamina, kondroitina, MSM-a i ljekovitih biljnih vrsta (Elasti Joint, OsteoBi-flex, Solgar 7 Joint Support, Specchiasol No Dol, Flexomax, Artheroblock Forte, Renarthro caps i gel). Ova se opcija najčešće koristi kao kronična terapija. Za lokalnu terapiju se može koristiti mješavina eteričnih ulja  pojedinačno - paprena metvica, ružmarin kamfor, borovica - ili sinergijski u obliku gela koji ublažava bol: mentol, eterično ulje borovih iglica, zimzelena i ružmarina, eterično ulje limuna, naranče, bergamota i lavande. (Perskindol, Pernaton s  ekstraktom zelenousne školjke)

PHOTOGO BOLOVI U ZGLOBOVIMA 14

Idealna prehrana za zglobove - s esencijalnim masnim kiselinama
Sistemskoj terapiji bi svakako potpomogla pravilna prehrana, bogata biljnim uljima sa esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima. Neki od vitamina i minerala koji su neophodni za funkciju zgloba, su već inkorporirani u suplemente.

Vježbanje je neophodno!
Neophodno je naglasiti i tjelesnu aktivnost budući da se jačanjem cijele muskulature mogu smanjiti bolovi, a vježbanjem poboljšati jačina mišića i sama pokretljivost zglobova. 

 PHOTOGO BOLOVI U ZGLOBOVIMA 16

PHOTOGO BOLOVI U ZGLOBOVIMA 7

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location