Username *
Password *
Remember Me

Često predmet dilema i javnih rasprava, cijepljenje je svako malo vruća tema. No, znanost ima svoje razloge i dokaze koje donosi magistra Martina Šepetavc iz Farmacie i pritom objašnjava sve što bismo trebali znati o toj temi. Što je to cjepivo, zašto nam je potrebno, što bi se desilo da nema programa cijepljenja, kako je krenula polemika u javnosti i zašto je iznimno važno shvatiti ulogu cjepiva u današnjem zdravstvenom sistemu? - Stiglo je doba godine kada u medijima počinju preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za cijepljenjem protiv gripe. Pozivaju se građani stariji od 65 godina, kronični bolesnici i trudnice da se jave svojim liječnicima obiteljske medicine kako bi primili cjepivo i zaštitili se od ove iznimno zarazne bolesti koja može završiti kobno za osobe oslabljenog imuniteta - ističe magistra Šepetavc.

PHTOGO CIJEPLJENJE opn

Polemike u javnosti
Zadnjih nekoliko godina izloženi smo polemikama da je cijepljenje protiv zaraznih bolesti potpuno nepotrebno, da cjepiva protiv dječjih zaraznih bolesti izazivaju autizam, dio roditelja odbija cijepiti svoju djecu, a ovog proljeća smo bili svjedoci da neprocijepljena djeca nisu mogla pohađati vrtiće.

Što je istina i od kuda je krenula histerija i strah od cijepljenja? Iznijet ćemo isključivo znanstveno utemeljene činjenice kako bismo vidjeli koje su najčešće zablude vezane uz ovaj dio medicine koji je spasio milijune života širom svijeta.

cuckooland 278331701291721
Cuckooland / prshots


Što je uopće cijepljenje i kad se obavlja?
Prema definiciji WHO (Svjetske zdravstvene organizacije) cijepljenje je stvaranje imuniteta na umjetni način unošenjem tvari ( npr. mrtvih uzročnika bolesti ) kako bi naš imunološki sustav proizveo protutijela na određenog uzročnika bolesti. Cijepljenje se može obaviti prije izloženosti uzročniku (npr. cijepljenje djece protiv ospica) ili nakon izloženosti uzročniku (npr. cijepljenje protiv bjesnoće nakon ugriza bijesne ili na bjesnoću sumnjive životinje). Stvaranjem vlastite obrane postiže se ili potpuna odsutnost zaraze određenom bolesti ili, ako zaraza nastupi, tijek bolesti znatno je blaži i lakše se liječi.

PHTOGO CIJEPLJENJE 2

Liječnik koji je otkrio prvo cjepivo
Otkriće cijepljenja možemo zahvaliti britanskom liječniku Edwardu Jenneru koji je daleke 1796. godine izvršio prvo cijepljenje protiv velikih boginja i time znatno ublažio simptome bolesti kao i njezin ishod. Zahvaljujući programu cijepljenja kojim je rukovodila WHO, službeno su 1979. u cijelome svijetu iskorijenjene velike boginje, bolest koja je u prošlosti uzrokovala smrt milijuna ljudi i za koju ni danas ne postoji lijek. Jedna od najgorih pandemija gripa u povijesti čovječanstva Španjolska gripa, zbog nepostojanja cjepiva, ubila je 1918.-1919. godine 20 milijuna ljudi, što je znatno više nego što ih je poginulo tijekom Prvoga svjetskog rata.

next 1001791957829195
Next / prshots


Što bi se desilo da ne postoji zdravstveni program cijepljenja?
Kada ne bi postojao program cijepljenja svake godine bi na desetke tisuća djece ostalo nepokretno zbog dječje paralize, isto toliko bi imalo trajno oštećenje mozga zbog meningitisa, deseci tisuća novorođenčadi bi postalo mentalno retardirano zbog rubeole, hripavac bi ubio na tisuće male djece, a ospice bi dobilo najmanje 4 milijuna djece od kojih bi nekoliko tisuća umrlo. I to su znanstveno dokazane činjenice.

PHTOGO CIJEPLJENJE 1

Posljedice neprocijepljenosti od ospica - teške upale pluća, hospitalizacija...
Obzirom da su se ove godine u Hrvatskoj javile ospice zbog neprocijepljene djece i adolescenata od kojih su neki razvili komplikacije u obliku teških upala pluća, a polovica je bila hospitalizirana, Ministarstvo zdravlja je ponovo istaknulo važnost cijepljenja protiv ove bolesti. Naglašeno je da većina liječnika nije niti imalo priliku vidjeti ospice u svojoj praksi zbog toga što je nacionalni program cijepljenja do sada davao odlične rezultate.

cuckooland 2783311686517298
Cuckooland / prshots

Cijepljenje djece prije upisa u vrtić zakonska je obaveza
Zavod za javno zdravstvo u travnju je tražio vrtiće podatke o procijepljenosti djece što je dio roditelja protumačio kao napad na njihovu privatnost. No, prema postojećim regulativama provjera statusa cijepljenja djece prilikom upisa u vrtić zakonska je obaveza i vrtići imaju pravo odbiti upis djeteta koje nije cijepljeno kako bi se spriječila zaraza u kolektivima.

PHTOGO CIJEPLJENJE 6

Kako je krenula polemika oko cijepljenja?
Početak polemike i tvrdnja da cjepiva izazivaju poremećaje iz autističnog spektra pojavili su se zahvaljujući djelomično prenesenim informacijama koje sežu u 1998. godinu. Tada je u jednom znanstvenom časopisu bio objavljen istraživački rad liječnika da cjepivo MoPaRU (ospice, zaušnjaci, rubeola) izaziva autizam. Međutim treba navesti potpune informacije vezane uz taj rad, a to je da se sve pokazalo netočnim jer je istraživač lažirao podatke zbog toga što cjepivo na kojem je on radio nije prošlo sigurnosna ispitivanja i nije dobilo dozvolu za uporabu te je izostala očekivana financijska dobit koja se mjeri u milijunima američkih dolara. Časopis je povukao taj rad i proglasio ga netočnim i lažiranim ali šteta u javnosti vezana uz dezinformacije je već učinjena i s njezinim posljedicama se nosimo i danas. Primjer je već spomenuto izbijanje epidemije ospica u prvoj polovici godine. I to je znanstvena činjenica.

Sljedeći utorak donosimo drugi dio teme o cijepljenju.

PHTOGO CIJEPLJENJE 7

dotcomgiftshop 6613991511989365

Dotcom giftshop / prshots

PHTOGO CIJEPLJENJE 3

sainsburys 971271952881827

Sainsbury's / prshots

PHTOGO CIJEPLJENJE 4

PHTOGO CIJEPLJENJE 11

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location