Username *
Password *
Remember Me

Na inicijativu kazališnog kolektiva Kotar teatar, prvi put u Hrvatskoj jedan živući glumac dobio je vlastitu kazališnu scenu. U prepunoj dvorani delničkog Radničkog doma doajenu hrvatskog glumišta Peri Kvrgiću uručena je plaketa čime je i službeno odana počast ovom Goraninu koji će iduće godine proslaviti 90. rođendan.

 Stilske vježbe
Lela i Pero - legende hrvatske glumačke scene


Pero Kvrgić i Lela Margitić na petom KotarFEST!-u izveli su legendarne „Stilske vježbe“, kazališnu predstavu koja je u Guinnessovu knjigu rekorda ušla kao najdugovječnija predstava na svijetu koja se izvodi u istom postavu. Čak 48 godina ovaj fenomen kazališta igra bez prekida i oduševljava publiku diljem svijeta. Kazališnu povijest davne 1968. godine počeli su pisati Pero Kvrgić i Mia Oremović koju je nakon dvije godine naslijedila Lela Margitić. Ovaj legendarni kazališni duo i dan danas oduševljava predstavom kojoj, kako kažu, više ni sami ne znaju broja.
„Hvala mladim glumcima i KotarFEST!-u na inicijativi. Nisam ni sanjao da ćemo Lela i ja igrati 48 godina Stilske vježbe koje je režirao pokojni Žiro Radić zajedno s Tonkom Maroevićem. Hvala svima što ste ovo priredili na goranskoj sceni - izjavio je Pero Kvrgić.
Prvu kazališnu scenu u Delnicama otvorila je glumica i redateljica Barbara Rocco te ispričala što za nju znače Stilske vježbe: „Kao dijete sam se zaljubila u kazalište, a ova predstava je u tome odigrala veliku ulogu. Otac mi je savjetovao da je obavezno pogledam. Rekao je da je to predstava koja se gleda više puta kroz cijeli život. Sada znam koliko je bio u pravu. Iznimna mi je čast biti ovdje večeras i otvoriti scenu „Pero Kvrgić.“

 

 4000866 1

Premijera predstave se održala 19. siječnja 1968. u Teatru ITD