Username *
Password *
Remember Me

Magistra Lejsa Jakupović iz Farmacije Slavonski Brod (Osječka 284) objašnjava najčešće probleme s kojima se susreću roditelji male bebe - kao što su visoka temperatura, kolike iliti dojenački grčevi, kada i kako uvesti zamjensku hranu, kako je zaštititi od komaraca...

FARMACIA - koja mi je najbliža? 

phtogo bebe zdravlje5 cr

1. Visoka temperatura
Povišena temperatura nije bolest, ona je simptom bolesti, odnosno nekog upalnog zbivanja - npr. viroze, gnojne angine ili upale mokraćnih putova. Ako je uzrok povišene temperature npr. gnojna angina, bolest će se liječiti antibioticima, a čepićima i sirupima preporučit ćemo snižavanje povišene tjelesne temperature. Druga važna stvar u borbi protiv povišene temperature jest da se naš organizam na taj način brani od uzročnika upale.
To je prirodan način obrane organizma i ne treba ga odmah onesposobiti. Znači - povišena temperatura je prirodna, obrambena reakcija organizma i nije bolest sama po sebi.

Danas se više ne proizvode stakleni toplomjeri sa živom, već galijem koji ponekad mogu pokazivati krive vrijednosti odnosno razlikuju se od temperature koju pokazuje digitalni toplomjer. S druge strane, današnji digitalni toplomjeri koji se mogu nabaviti po cijeni ne znatno višoj od živinih toplomjera, možda su i najbolja opcija, obzirom da kratko nakon primjene daju rezultat koji se lako očitava.

Osim digitalnih koji se mogu primijeniti aksilarno (ispod pazuha), rektalno (u anus) i oralno (u usta), postoji i nešto skuplja verzija timpaničnih toplomjera, koji se stavljaju u uho ili bezkontaktnih infracrvenih toplomjera koji u neposrednoj blizini čela mogu izmjeriti temperaturu.

Značajnom temperaturom koju treba snižavati smatra se ona od 38,5 C mjerena ispod pazuha, oralno ili ušnim toplomjerom te rektalno od 39 C.

Dodatni simptomi koji mogu pratiti povišenu temperaturu, ovisno o uzroku, mogu biti: znojenje, treskavica, glavobolja, bolovi u mišićima, manjak apetita, dehidracija, opća slabost.

mandco 722474 
Stitch & story / prshots

Za dojenčad (djeca do 1 godine života) - kada konzultirati liječnika?
- Ako je dijete mlađe od 2 mjeseca i ima rektalno izmjerenu temperaturu 38 °C ili višu, nazovite liječnika zbog konzultacija.
- Ako je starije od 2 mjeseca i ima temperaturu 38,9 °C i višu.
- Novorođenče s temperaturom nižom od prosječne, pogotovo manjom od 35 °C rektalno.
- Ima povišenu tjelesnu temperaturu i neobjašnjivo je iritabilno - npr. pojačani plač kod mijenjanja pelena ili kada se pomiče, zatim ako je letargičan (usporeno i pospano dijete) i djeluje nekontaktibilno. To kod djece mlađe od 2 godine i dojenčadi može biti znak meningitisa. Ako ste zabrinuti zbog meningitisa, odmah se javite liječniku, meningitis je hitno stanje!

Vrlo efikasna i preporučljiva nefarmakološka metoda jest tuširanje djeteta mlakom vodom. Na taj način se tijelo oslobađa viška topline i time se snižava tjelesna temperatura. Također su preporučljivi mlaki oblozi koji se stavljaju na čelo, ruke i noge. Mehanizam je isti kao i kod tuširanja.

Od lijekova za snižavanje temperature preporučuju se paracetamol i ibuprofen. Primjena paracetamola kod djece od 3 mjeseca do 1 godine preporuča se ½ žličice 3-4 x na dan. Ibuprofenski sirupi/čepići preporučuju se od 3 mjeseca i samo u temperaturi iznad 38,5 – 39 °C ili ako korištenje paracetamola (sirup ili čepić) nije efikasan.

Upitajte ljekarnika o točnom doziranju lijekova obzirom da ono ovisi o tjelesnoj masi djeteta.

 

 phtogo bebe zdravlje

2. Zamjenska prehrana za bebe
Razlog zašto sve više mama brzo ostaje bez mlijeka ili se obustavlja dojenje i dalje je nepoznat. Nove mliječne formule koje možete pronaći u ljekarnama vrlo su bogate, kvalitetne i prilagođene raznim stanjima osjetljivosti.

Mliječne formule podijeljene su ovisno o dobi djeteta – od 0 pa sve do 3 godine. Osim po dobi možete birati između formula koje su prilagođene za bebe sklone:
- kolikama,
- refluksu (poznato kao učestalom bljuckanju),
- zatvoru (promjenjivoj stolici)
- i alergijama te
- one bebe koje vole malo više papati.

Za pravilan izbor vrste mliječne formule obratite se svom ljekarniku.

 

 mandco 722474
Stitch & story / prshots

3. Dojenačke kolike iliti grčevi
Radi se o obrascu ponašanja djeteta u ranom dojenačkom razdoblju, s epizodama plača i/ili iritabilnosti (koje je inače zdravo i normalno uhranjeno), koje traju više od tri sata na dan, ponavljaju se kroz barem tri dana u tjednu, a prestaju u dobi oko tri mjeseca.
Kolike nisu simptom bolesti i ne ugrožavaju zdravlje djeteta.

Kako ih prepoznati?
Dojenče koje ima kolike naglo počinje neutješno plakati bez jasnog povoda, obično vriskavim glasom, dulje vrijeme. Uz plač dijete zna crveniti u licu, često privlači i pruža nogice te pušta vjetrove ili ima čujne fenomene pretakanja iz probavnog trakta. Ponekad se trbuščić djeteta čini nadut.

cuckooland 683734
Cuckooland / prshots

Kako djetetu olakšati kolike?
Kao moguća pomoć obično se sugeriraju metode smirivanja djeteta kada kolike počnu. Korisno je ritmično njihanje, no s oprezom da se ne pretvori u trešnju djeteta koja može biti rizična. Također katkad pomaže nošenje u uspravnom položaju, stimulacija dodirom, tj. masaža trbuha u smjeru kazaljke na satu.

Bitno je spomenuti i pravilan ritam spavanja i hranjenja djeteta. Svaki puta kada dojenče zaplače ne znači da ga treba hraniti, pomisliti da je gladno, pogotovo ako je prethodno pojelo normalan obrok. Isto tako često nuđenje čajem samo može pogoršati kolike, tj. poremetiti probavu djeteta. Nije poželjno niti mijenjanje hrane.

Ako je dijete na prsima i lijepo napreduje ne treba raditi grešku i dodavati drugo mlijeko ili izvesti zaključak da mlijeko nije dovoljno dobro, te ga zamijeniti adaptiranim.

Preporuka: Prema studijama koje su sprovedene na korisnicima probiotika dokazano je kako soj probiotskih Lactobaccilus reuteri DSM 17938 vrlo dobro djeluje na prevenciju dojenačkih kolika te smanjenju iritabilnosti i plača kod djeteta uzrokovanih kolicima već kroz 2 tjedna. U ljekarnama se nalaze u obliku kapi.

 

phtogo bebe zdravlje 

4. Prvi zubići - bol i nervoza
U razdoblju od bebinih šest do osam mjeseci nicati počinju prvi zubi. S obzirom na to da na svom putu pritišću završetke živaca, dijete osjeća svrbež i zato gura u usta ručice i druge predmete. Preporučljivo je dati mu neku gumenu igračku kako bi se spriječilo ozljeđivanje sluznice usta nekim tvrdim predmetom.

Potpunu mliječnu denticiju čini 20 zubi, po pet u svakom kvadrantu. Nicanje počinje uglavnom od šestog mjeseca života:
- najprije niknu donji srednji sjekutići,
- u dobi od 8 do 10 mjeseci gornji srednji sjekutići,
- od 10. do 14. mjeseca donji pa gornji postranični sjekutići,
- nakon 12. mjeseca gornji i donji prvi kutnjaci,
- između 16. i 18. mjeseca očnjaci i na kraju,
- između 24. i 36. mjeseca života drugi kutnjaci.
Dakle, do kraja druge godine dijete bi trebalo imati sve mliječne zube.

Preporuka: gelovi za desni koji sadrže neki od navedenih sastojaka - tinkturu kamilice, ekstrakt Aloe barbadensis, natrijev hijaluronat, korijen valerijane koji ima lokalni sedativni učinak, propolis i lidokain klorid kao sredstvo protiv bolova.
Curaprox Curababy prsten je idealna igračka koju bezbrižno možete ostaviti s bebom: to je kombinacija četkice za zube koja masira, prstena za žvakanje i zvečke.

phtogo bebe zdravlje
 

5. Pojava enteritisa odnosno proljeva
To je poremećaj koji se očituje povećanjem sadržaja vode u stolici te povećanjem broja stolica, koje dijete inače dnevno ima. Uz to se javljaju abdominalna bol, razdražljivost, temperatura i povraćanje.

Uzrok crijevnih infekcija mogu biti bakterije ili virusi. Najčešće kod dojenčadi javlja se virusni gastroenteritis uzrokovan rota-virusom koji se manifestira povraćanjem i proljevom. Iako su crijevne infekcije čest uzrok hospitalizacije dojenčadi jer uzrokuju burne simptome, dobrom prevencijom i malom kućnom ljekarnom mogu se spriječiti odlasci na hitni pregled.

Hidratacija je najbitnija za oporavak malog organizma, pogotovo ako povraćanje i proljev ne posustaju. Ukoliko dijete obavlja nuždu 5-7 puta i svaka nužda je vodenasta s puno tekućine, te povraća, potrebno je koristiti rehidracijski pripravak koji će popiti u 30-45 minuta i vratiti izgubljene elektrolite i tekućinu.

phtogo bebe zdravlje

Terapija probioticima pokazala se također vrlo učinkovitom i djelotvornom u smanjenju učestalosti i trajanju proljeva vezanih uz infekcije bakterijom Clostridium difficile te rota virusom. Korištenje probiotičkih sojeva poput LGG, Streptococcus thermophilusa, Lactobacillus casei, Bifidobacterium lactis ili Lactobacillus reuteri u kombinaciji s majčinim mlijekom su vrlo dobra prevencija infektivnog proljeva.

Preporuka: Ukoliko hidrataciju i probiotike primjenjujete duže od 24 sata, a dijete ne smanjuje učestalost stolice i počinje biti nervozno te dobije temperaturu onda je potrebno kontaktirati liječnika za savjet, kako ne bi došlo do komplikacija.

 

phtogo bebe zdravlje

6. Moja beba je stalno prehlađena
Najučestalija zarazna virusna bolest koja može zahvatiti bebu je respiracijski sincicijski virus (RSV). RSV kod većine dojenčadi ima blage simptome (poput prehlade) – curenje nosa, lagano povišenu temperaturu, kašalj uz izlučivanje žutozelenog sekreta koji traju najduže 2 tjedna. Takvi simptomi tretiraju se inhalacijama fiziološkom vodom, ispiranjem nosa i snižavanju temperature s antipireticima prema potrebi. Ukoliko se simptomi pogoršavaju i bebi se stanje pogorša, postaje nervozno i temperatura raste unatoč prevenciji.

S obzirom da je RSV najčešći uzročnik bronhiolitsa i upale pluća kod djece mlađe od godine dana, potrebno je obratiti pozornost na prevenciju prehlada.

Iako je prehladu teško prevenirati, kod djece koja su učestalo prehlađena i često imaju sekret kojeg treba kontrolirati kako ne bi prešao u infektivni sekret. Da bi se to spriječilo potrebno je održavati toaletu nosa. Nos može začepiti sekret u kojem se mogu razviti različite infekcije. Kako bi se taj sekret smanjio, vrlo je bitno ispiranje nosa fiziološkom ili izotoničnim otopinama u spreju. Postoje i jednostavnije metode: sprejevi s morskom vodom koji čiste i održavaju sluznicu nosa vlažnom i bez sekreta.

phtogo bebe zdravlje

Osim otopina za čišćenje nosa, inhalacije ili ''usisavanje'' sekreta s aspiratorima jesu također jedne mehaničkih metoda olakšavanja disanja i začepljenja nosa kod malih beba. S obzirom da je usisavanje s aspiratorom (cjevčica koja se spoji sa usisavačem) vrlo bučna metoda te može preplašiti bebu zbog buke koju proizvodi usisavač i na taj vam način može otežati čišćenje nosića, preporučamo primjenu električnih aspiratora koji imaju vrlo dobru usisnu moć i puno su prikladniji za malu bebu.

Uz električne aspiratore, primjena inhalatora kod prehlada, virusnih infekcija dišnog sustava te težih komplikacija kod disanja kod male djece je preporučena. Inhalacije s fiziološkom otopinom ili kombinacijom lijeka za iskašljavanje s fiziološkom otopinom (samo uz preporuku liječnika) su potrebne kako bi se sekret brže otopio i dijete lakše počelo disati. Inhalacije se ponavljaju nekoliko puta na dan do 15 minuta uz pauze svakih nekoliko minuta.

 

phtogo bebe zdravlje 

7. Prevencija beba od uboda insekata/komaraca
Iako ubodi nisu jako bolni, mogu stvarati velike probleme ukoliko ubod ne ostane samo na malom pliku, već alergijskoj reakciji uzrokovanoj ubodom. S obzirom da ubod komarca predstavlja malu izmjenu krvi iz komarca u domaćina i obrnuto, ta mala količina krvi može biti opasna ukoliko je zaražena nekom virusnom infekcijom. Prema našim smjernicama i standardima prevencije uboda od komaraca uporaba kemijskih repelenata, npr. DEET nije preporučljiva djeci mlađoj od dvije godine, dok se primjena prirodnih repelenata na bazi eteričnih ulja preporuča kao lagana zaštita koja odbija komarce.

Prirodni proizvodi repelentnog učinka kao aktivne sastavnice imaju mješavine različitih eteričnih ulja: lavande, geranija, limunske trave, mentola, eukaliptusa, ružmarina, melise, timijana, komorača, pačulija, cedra, čajevca, cimeta, klinčića, a može se koristiti i ulje neema. Dolaze u obliku ulja, losiona i hidrolata.

Ukoliko dođe do uboda, predlaže se upotreba krema s antihistaminicima (dimetindenum, chloropyraminum) koji djeluju već nakon 5-10 minuta, a ukoliko je reakcija izraženija upotrebljavaju se kreme s kortikosteroidima i oralno antihistaminik. Također je potrebno hladiti otečeno mjesto, jer će hladnoća osim na smanjenje upalnog procesa djelovati i na osjećaj svrbeži zbog utjecaja na živčane završetke.

Osim antihistaminika u obliku krema, na tržištu postoje i proizvodi koji u svom sastavu imaju biljne iscrpine, npr. kamilice i nevena, koje se koriste kao prirodna alternativa, naročito kod djece. Ima ih i u obliku krema i raspršivača.

 

mandco 722474M and Co. / prshots