6 super pravila za lakše TRČANJE

  Bez obzira jeste li početnik ili u nogama imate podosta trkačih kilometara, ova aktivnost trebala bi biti opuštajuća... nakon nekog vremena osjetit ćete zen efekte koje možemo zahvaliti hormonima sreće, monotonom ritmu i tišini u glavi. Uoči proljeća, kad dosta ljudi tek kreće s trčanjem ili se njemu vraća, Hervis je složio nekoliko odličnih savjeta te usput podsjeća na obaveznu kupnju nekih dobrih tenisica. Jer, one su osnova, ne želite si upropastiti koljena i zglobove, već uživati u prirodi i kretanju.

   5 NIKE AIR MAX 2017 RUNNING SHOES 4 750x500
  Adidas

   

  Tijekom trčanja povećava se potrošnja kisika što znači da se on u tijelu bolje iskorištava i osigurava više energije. Osim efektivnije potrošnje, povećava se i razina hemoglobina, koordinacija mišića, smanjuje se broj otkucaja srca u mirovanju te se povećava minutni volumen srca. Kombiniranjem pravilne prehrane može se brže i učinkovitije postići idealna  linija.   1. Za vrijeme trčanja vrlo su važni tehnika i položaj tijela. Glava treba biti uspravna, a uspravan mora biti i prsni koš, dok podlaktice i nadlaktice trebaju biti pod kutom od 90°. Ruke neka rade u ramenima, prsti neka budu blago savijeni, a korak treba biti lagan i dinamičan.

   cf lg


  2. Odjenite se slojevito, naročito ako je vani prohladno. No, ne smijemo se kuhati – kad izađemo van malo nam je hladnjikavo, a ubrzo se tijelo ugrije.

  3. Ključna je ispravna obuća za trčanje jer dobre tenisice pružaju potrebno ublažavanje udaraca koji nastaju prilikom kontakta stopala s čvrstom površinom, osobito kod lošije tehnike trčanja. Obuća ne bi trebala biti prestara ili pretvrda. Možete je odabrati ovisno o terenu, tehnici i položaju stopala u odnosu na iskustvo trkača. Potrebno je imati prave tenisice namijenjene isključivo trčanju jer su samo one dizajnirane na način da ublaže sile koje djeluju najmanje trostrukom silom težine na tijelo te se prenose na tvrda tkiva što može uzrokovati dugoročne ozljede zglobova.

   5 NIKE AIR MAX 2017 RUNNING SHOES 4 750x500


  4. Poslušajte svoje tijelo - cilj aerobnog treninga, kao što je trčanje, su niži otkucaji srca i veća brzina. Trening kod viših otkucaja srca predstavlja najčešću pogrešku rekreativnih trkača koji svoje tijelo često već na početku preopterete do te mjere da tijelo počinje trošiti energiju iz energetskih izvora koji su se nakupili u mišićima i jetri. Kada se ona iskoristi, trkači dožive energetski šok. Stoga je kod trčanja na veće udaljenosti važna umjerena brzina koja osigurava da kisik cirkulira tijelom i obnavlja zalihe energije. Za nadgledavanje otkucaja srca pomoći će vam sportski satovi i narukvice koji različitim funkcijama omogućuju nesmetano odvijanje sportskih vježbi.

  5. S trčanjem započinjemo u umjerenom tempu. Dakle, lagano, bez posebnog naprezanja, strpljivo.

  6. Na početku trčanje kombiniramo s brzim hodanjem, a onda trajanje trčanja postupno povećavamo, ali nikada ne smije biti kraće od 20 minuta.

  7. Ne natječite se s iskusnijima ili bržima od sebe, nema smisla, nisu bitni. Naime, trčanje mora biti opuštajuće, nikada se ne prisiljavamo na tempo koji ne želimo.

   5 NIKE AIR MAX 2017 RUNNING SHOES 4 750x5005 NIKE AIR MAX 2017 RUNNING SHOES 4 750x500

  adidas boost cr