Username *
Password *
Remember Me

Jeste li znali da u Hrvatskoj svake godine od karcinoma dojke oboli oko 2 500 žena, a njih oko 1 000 izgubi bitku s ovom bolesti – ističe magistra Andrea Plečko iz Farmacije u zagrebačkom City Centeru One East. Nažalost, ovi podaci stavljaju nas u sam vrh europskih zemalja po učestalosti, ali i smrtnosti od karcinoma dojke. Praćenjem bolesnica oboljelih od karcinoma dojke uočeno je da određeni faktori utječu na rizik razvoja bolesti. Postojanje jednog ili više čimbenika rizika ne znači da će osoba oboljeti od karcinoma dojke, već nam pomaže u procjeni ukupnog rizika za oboljevanje.

FARMACIA - koja mi je najbliža?

ben de lisi

Koji su čimbenici rizika bolesti raka dojke?
• dob (iznad 55 godina)
• pojavnost raka dojke ili jajnika kod bližih srodnika (majka, kćer, sestra) – određene nasljedne genetske mutacije mogu povećati rizik razvoja karcinoma dojke. Ovdje je važno napomenuti da manje od 15% žena oboljelih od karcinoma dojke ima pozitivnu obiteljsku anamnezu bolesti.
• prva menstruacija prije 12. godine
• menopauza nakon 50. godine
• nerađanje ili rađanje nakon 30.godine
• gusto žljezdasto tkivo dojke
• radioterapija prsnog koša
• prethodna bolest dojke
• konzumacija alkohola
• pretilost i tjelesna neaktivnost
• hormonalna kontracepcija
• hormonalna terapija menopauze

ben de lisi
River Island

Promijenite životne navike kako biste smanjili rizik od razvoja bolesti!
- Umjereno vježbanje, smanjenje tjelesne težine, prestanak pušenja i smanjenje konzumacije alkohola pozitivno utječu na smanjenje rizika bolesti.
- Odabirom pravilnije prehrane također možemo smanjiti rizik razvoja karcinom dojke: treba smanjiti unos zasićenih masti i rafiniranih šećera, crvenog mesa i obrađenih mesnih proizvoda, a povećati unos svježeg voća i povrća, orašastih plodova i vode.


Redovitim samopregledom žena može na vrijeme uočiti i najmanju promjenu na dojci, a tako i spasiti svoj život.

 

ben de lisi


Samopregled u 5 jednostavnih koraka
Uz sve dijagnostičke metode, samopregled dojke i dalje ostaje najvažnija i najdostupnija metoda ranog otkrivanje karcinoma dojke. Treba ga provoditi redovito, svaki mjesec u isto vrijeme, 3 do 5 dana nakon završetka menstrualnog ciklusa.
1. Svucite se do pasa i stanite pred ogledalo, stavite ruke na bokove, pri jakoj svjetlosti pogledajte ima li na dojkama ili u okolini promjene oblika, je li što natečeno, ima li boranja kože nalik na celulit, odnosno nije li se uvukla jedna od bradavica. Manja razlika u veličini između dojki je prirodna. Dignite ruke, okrećite se pred ogledalom s jedne strane na drugu te u međuvremenu nastavite pregled prema prijašnjim kriterijima.
2. Obuhvatite dojke dlanovima, jednu za drugom, prvo pregledajte dojku vodoravnim, pa okomitim klizećim kretnjama. Obratite pozornost na otvrdnuća i čvorove. Zatim suprotnom rukom prođite uokolo bradavice unutar areole te ih lagano prignječite, pazeći pritom na eventualno lučenje kiselog ili krvavog iscjetka. Ruku na strani bradavice nad kojom se obavlja pregled treba pritom spustiti u viseći položaj.
Nastavite samopregled ležeći na krevetu.
3. I u ležećem položaju morate pregledati rukama dojke i okolinu. Pregled započnite na lijevoj dojci. Laganim pokretima pritom pritišćite i gladite kožu naizmjence, prođite dojku pomoću unutarnje površine (ne vršcima prstiju!) srednjeg prsta i kažiprsta. Napredujte kružnim pokretima po dojci, počevši izvana i odozdo, pritom se sve više približavajte bradavici. Pregled obavite na način da vam lijeva ruka leži pored trupa i na način da vam je ruka ispod glave. Desnu dojku pregledajte na isti način.
4. Opipajte jamu iznad ključne kosti na obje strane. Ruku na strani koja se pregledava smjestite pored trupa.
5. Opipajte oba pazuha sličnim pokretima ruke, pazeći pritom na čvorove.

 

 ben de lisi
New Look

Ako ga rano uočimo, karcinom dojke izlječiv je u čak 97% slučajeva!
Svaka žena mora znati da se bolest može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, sve je i češća kod mlađih žena. Stoga nikada nije prerano za početak preventivnih pregleda i konzultaciju s liječnikom. Jer najbolji način liječenja je dovoljno rano otkrivanje bolesti.


Mogu li naslijediti rak dojke?
Naslijeđene ili stečene mutacije određenih gena mogu povećati rizik razvoja karcinoma dojke: mutacije gena BRCA1/BRCA2 najčešći su uzrok nasljednog karcinoma dojke. Žene nositeljice mutacija u ovim genima imaju povećan rizik razvoja karcinoma dojke do 80. godine života. Rizik razvoja karcinoma u općoj populaciji je 12%, dok je među nositeljicama mutacije BRCA1/BRCA2 gena taj rizik 80%. No, samo prisustvo mutacije ne znači da će do razvoja bolesti i doći.


Mogu li obaviti genetsko testiranje u Hrvatskoj?
Da, genetsko testiranje ovih gena dostupno je u Hrvatskoj kao zasebno testiranje ili u sklopu opširnijih genetskih testova koji analiziraju i do 26 različitih onkogena. Ovakvo testiranje korisno je za procjenu rizika razvoja bolesti kod osoba koje imaju dokazanu mutaciju kod krvnog srodnika ili koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu karcinoma dojke.

Prije bilo kakve odluke o genetskom testiranju potrebno je proći genetsko savjetovanje s liječnikom.

 

ben de lisi
Ben de Lisi


Što ako je genetski nalaz pozitivan?
Liječnici preporučuju češće i detaljnije dijagnostičke metode ranog otkrivanja bolesti ili preventivnu mastektomiju.


Najvažniji čimbenik uspješnosti liječenja je – rano prepoznavanje bolesti!
Prepoznavanje bolesti prije pojave kliničkih simptoma ili promjena na dojci umanjuje mogućnosti proširenja bolesti i povećava izglede za izlječenje.


Rano prepoznavanje – ultrazvuk, mamografija i MR
Dijagnostički postupci koji se koriste u ranom prepoznavanju su ultrazvuk, mamografija i magnetna rezonanca (MR). Ove metode mogu prepoznati maligne promjene i do nekoliko godine prije pojave vidljivih simptoma (kvržice, crvenila, iscjedka i dr.). Odabir vrste i učestalost preventivnog pregleda ovisi o visini rizika pojedine žene za razvoj bolesti.


Kome se preporučuje mamografija kao preventivni pregled?
Mamografija kao preventivni pregled se preporuča svim ženama u dobi od 45 do 65 godina, jednom u dvije godine. U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke sve žene u dobi od 50 do 69 godina poštom dobivaju poziv na besplatni mamografski pregled svake dvije godine. Odaziv na ovakav pregled trebao bi postati dio zdravstvene rutine svake žene.

 

ben de lisi
New Look


Ultrazvuk je važno obaviti jednom godišnje!
Ultrazvuk dojki kao godišnji preventivni pregled se preporuča mlađim ženama (od 30 do 45 godina). Ultrazvuk kao nadopuna mamografiji se preporuča i ženama starijim od 45 godina koje imaju povećani rizik razvoja bolesti ili ženama koje imaju dojke s gustim žljezdastim tkivom. Ultrazvuk dojke svakih 6 mjeseci preporuča se ženama s pozitivnom osobnom ili obiteljskom anamnezom ili dokazanim genetskim mutacijama BRCA1/BRCA2 gena.


Kada ići na magnetnu rezonancu?
MR dojki najosjetljivija je metoda ranog otkrivanja karcinoma dojke, no često može dati i lažno negativne rezultate. Preporuča se kao preventivni pregled jednom godišnje samo kod žena s visokim rizikom razvoja karcinoma dojke (dokazane genetske mutacije, prethodna bolest dojke, pozitivna obiteljska anamneza) u kombinaciji s ultrazvukom dojke (koji treba napraviti svakih 6 mjeseci).


Karcinom dojke treći je najčešći uzrok smrti u žena u Hrvatskoj. Većina žena još uvijek na prvi pregled kod liječnika dolazi kasno i tada su šanse za izlječenjem smanjene. Većina karcinoma dojke su sporo rastući tumori i mogu se detektirati par godina prije pojave simptoma koji se mogu primijetiti fizičkim pregledom dojki.

 

ben de lisi