Username *
Password *
Remember Me

Osteoporoza glasi kao bolest suvremenog doba – upozorava magistra Ana Drmić iz ljekarne Farmacia u Jurišićevoj 3 - a podaci o svjetskoj zahvaćenosti upućuju na to da treba posvetiti više pažnje sprečavanju, otkrivanju i liječenju te bolesti - . Svjetski dan osteoporoze obilježavamo u listopadu: s ciljem podizanja svijesti o prevenciji, dijagnozi i liječenju osteoporoze i metaboličke bolesti kostiju.

S obzirom da očitih simptoma zapravo nema puno, nažalost, ova bolest se najčešće otkrije tek kad već dođe do prijeloma!

FARMACIA - koja mi je najbliža?

designist 852267
designist // prshots

1 . Osteoporoza je tiha, ali progresivna metabolička bolest koštanog tkiva, karakterizirana gubitkom koštane mase i propadanjem tkiva što za posljedicu ima povećanu krhkost kostiju i povećan rizik za nastanak prijeloma.

 

2. Kako dolazi do osteoporoze? Radi poremećaja ravnoteže koštane razgradnje i stvaranja nove kosti, što su inače fiziološki normalni procesi. Kad koštana razgradnja prevlada nad stvaranjem nove kosti, dolazi do gubitka koštane mase te se povećava rizik od prijeloma.

designist 852267

3. Kako je dijagnosticirati? Određivanje mineralne gustoće kostiju, odnosno denzitometrija, danas se smatra zlatnim standardom u otkrivanju osteoporoze. Preporuča se:
- ženama u menopauzi,
- osobama s prijelomima,
- osobama koje već primaju terapiju za osteoporozu te
- onima koji imaju više rizičnih čimbenika za nastanak osteoporoze.

mandco 762583 
M&Co.

4. Hrana i stil života
Iako osteoporoza češće pogađa žene, posebice tijekom i nakon menopauze, muškarci su također izloženi riziku obolijevanja.
Osim dobi, spola, genetike, hormonske ravnoteže i drugih čimbenika na koje ne možemo utjecati, postoje i čimbenici koji proizlaze iz načina života kao što su prehrambene navike, pušenje, nedostatak tjelesne aktivnosti, indeks tjelesne mase, nedovoljno izlaganje suncu te neki lijekovi koji također uvelike utječu na rizik obolijevanja.
Nefarmakološkim mjerama također možemo uvelike utjecati na napredak ove bolesti, a osobito i na njezinu prevenciju.

phtogo1

5. Kako liječiti osteoporozu? Farmakološkim i nefarmakološkim mjerama. Farmakološke mjere obuhvaćaju lijekove čiji je mehanizam djelovanja da smanjuju koštanu resorpciju ili potiču stvaranje nove kosti. Lijekovi se uzimaju dugotrajno i ne uklanjaju simptome odmah s početkom uzimanja, a propisuje ih isključivo liječnik specijalist.
Nefarmakološke mjere uključuju:
- osigurati dovoljnu količinu kalcija i drugih minerala (magnezij, bakar, silicij) te vitamina D
- povećati tjelesnu aktivnost
- izbjegavati pušenje
- izbjegavati brzu hranu, alkohol, gazirana pića, kavu.

designist 852267

6. Neki lijekovi utječu na smanjenje gustoće kostiju!
- oralni kortikosteroidi koji se koriste duže od 3 mjeseca
- hormoni štitnjače u velikim dozama
- antiepileptici (fenitoin i barbiturati)
- antacidi koji sadrže aluminij
- imunosupresivi
- dugotrajna primjena antikoagulansa
- tamoksifen
- anastrozol
- lijekovi koji dugotrajnije koče funkciju spolnih žlijezda.
No, utjecaj ovih lijekova na napredovanje osteoporoze može se smanjiti povećanim dnevnim unosom kalcija i vitamina D te izborom lijekova drugih skupina ili smanjenjem njihove doze uz liječničku preporuku.

designist 852267

7. Kako živjeti s osteoporozom? Postoji niz načina na koji možete smanjiti rizik od pada i posljedično prijeloma:
- maknuti nepotrebne predmete iz prostora u kojem boravite
- redovito ići na preglede vida i sluha
- kao pomoć pri oporavku od prijeloma možete koristiti: toplo-hladne obloge, TENS stimulator – uređaj koji elektrostimulacijom djeluje na živčane završetke te smanjuje bol i tehnike opuštanja.

S obzirom na to da je i u Hrvatskoj osteoporoza brzo rastuća bolest prema broju oboljelih, razmislimo što već danas možemo učiniti za sebe kako bismo umanjili rizik od sudjelovanja u toj statistici.

phtogo1

designist 852267