Username *
Password *
Remember Me

Okrugli stol na temu djeca na internetu održana je danas u Zagrebu, pritom je direktorica švedske vladine organizacije, Swedish Media Council, Ewa Thorslund istaknula: - u današnjem informacijskom društvu ključno je da su građani digitalno i medijski pismeni što podrazumijeva mogućnost pretraživanja, analize, kritičkog promišljanja ili kreiranja informacija u raznim kontekstima i medijima. Medijska pismenost je neophodna vještina u današnjem digitalnom svijetu gdje su granice između teksta i slike te između čitatelja i stvaratelja sadržaja postale nejasne. Swedish Media Council od ove godine profesorima i nastavnicima pruža interaktivne online alate koji im služe kao baza materijala za edukaciju učenika u školama - . 

 kano 852180
Kano // prshots


Swedish Media Council bavi se edukacijom djece i mladih kako bi kritički promatrala medije i bolje ih razumjela, kreira edukativne materijale za roditelje i pedagoško osoblje te objavljuje izvještaje o razvoju medija i medijskom utjecaju na djecu i mlade.

Okrugli stol potaknut je zabrinjavajućim statistikama: prema istraživanju 75% djece predškolske dobi koristi se tabletom bez nadzora, 88% djece i mladih izjavilo je da su svjedočili zlobnim komentarima i neprimjerenom ponašanju drugih na društvenim mrežama, a 62% roditelja zabrinuto je zbog dostupnosti neprimjerenog online sadržaja djeci.

 

sigurnost

 

Zahvaljujući internetu vrlo lako i brzo možemo saznati sve što nas zanima, ali upravo takva brzina i protočnost informacija ima svoje negativne strane. Ponekad je teško razlučiti je li sadržaj istinit ili lažan, a ovakva vrsta promišljanja je djeci posebno teška stoga im je potrebna pratnja odraslih kako bi razvili kritičko mišljenje i postali svjesni medijski korisnici. Također, osnovni problem je što roditelji ne znaju koje su sve opasnosti na internetu, nisu dovoljno upoznati s brojnim društvenim mrežama te iz tog razloga nisu u mogućnosti pripremiti djecu za online svijet.

Pazite što vam dijete gleda na internetu, limitirajte mu vrijeme provedeno na tabletu i mobitelu te svakako uključite zaštitu od sadržaja koji nije za njegovu dob. Napravite mu poseban account koji će biti pod vašim nadzorom. 

sigurnost

 

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location