Username *
Password *
Remember Me

Već tradicionalno i ove godine Muzej za umjetnost i obrt se pridružuje adventskom programu Grada Zagreba bogatim programom, i prije svega, dvjema novim, jedinstvenim izložbama. Na krilima prošlogodišnje nezaboravne i jedinstvene izložbe o najslavnijem baletu na svijetu Orašar – najljepša božićna bajka koja je postigla velik uspjeh i ove godine posjetitelji će moći uživati u jednako bajkovitoj izložbi izuzetno vrijedne i jedinstvene donacije hrvatsko- britanskog baletnog umjetnika Jelka Yureshe. No, tu je još nekoliko iznenađenja...

 

Akiko Sato

Izložba Balet i strast - donacija Jelka Yureshe za javnost će biti otvorena od 6. prosinca priča životnu priču o dječaku rođenom u skromnoj zagrebačkoj obitelji pod imenom Željko Jureša koji je sa svojom životnom i plesnom partnericom Belindom Wright obišao svijet i postao princem baletnih čarolija.

Prvi put javnost će imati prilike veliku i jedinstvenu donaciju ovakve vrste u svijetu na kojoj će biti izloženi raskošni kostimi dizajnirani za Jelka Yureshu i Belindu Wrightu kojima su plesali najistaknutije uloge klasičnog baletnog repertoara. Osim kostima biti će izložene i mnogobrojne memorabilije koje svjedoče o prijateljstvu s baletnim velikanima poput Ane Pavlove, Rudolfa Nurejeva, Mihaila Barišnjikova, Margot Fonteyn i brojnih drugih. Izložbu će upotpuniti donacija slika, knjiga, fotografija, skulptura i drugih vrijednih predmeta koje je hrvatsko-britanski baletni umjetnik Jelko Yuresha donirao Muzeju za umjetnost i obrt.

Akiko Sato

Druga, jednako važna izložba pod nazivom Na iglama- modni dizajn Igora Galaša otvara se 19. prosinca, posvećena je mladom talentiranom i svjetski nagrađivanom modnom dizajneru Igoru Galašu.

Riječ je o toploj i inspirirajućoj adventskoj izložbi koja će predstaviti autorove impresivne i unikatne radove u pletivu. Izložba će prikazati svijet čarobne igre pletiva predstavljajući autorov dugogodišnji opus unikatnih kreacija u više od 80 predmeta, odjeće i nacrta iz nagrađivanih kolekcija od 2006. do 2012. godine. – Kustosica Andrea Klobučar odlučila je uzeti veći dio mojih stvari, iz svih kolekcija, još od samih početaka mog rada. Dio toga bio je nagrađivan, stoga je ovo svojevrsni presjek mog rada, no ne i retrospektiva, za sada ne. Tu su najznačajnije moje pletenine koje su pobjeđivale na svjetskih natjecanjima, a onda je birala i šivane stvari jer je htjela pokazati taj moj koncept izrade s volumenom. Ovo je ideja nastala još prije 4 godine, no čekali smo pravi trenutak – izjavio je Galaš.

Akiko Sato
U siječnju 2018 godine, MUO je pripremio još jednu zanimljivu izložbu pod nazivom DrawAttention! Izložba za crtanje koja će prikazati rad Akiko Sato, japanske umjetnice s dugogodišnjim boravkom u Hrvatskoj. Ona je pronašla fascinaciju u detaljima ukrasnih elemenata muzejskih predmeta, te je kao rezultat umjetničkog razgovora s tim izražajnim stanovnicima zbirki, nastala serija brzih crteža i skica na svili koje otkrivaju različitost njihovih karaktera i raspoloženja. Izložba koja obogaćuje jedinstven Stalni postav Muzeja i daje mu novu maštovitu dimenziju kroz pogled suvremenih umjetnika.


Doživljaj Adventa u MUO upotpunit će pregršt zanimljivih popratnih događanja. Već krajem studenog, MUO će otvoriti vrata svojih muzejskih kreativnih radionica u kojima su nastali brojni zanimljivi i unikatni radovi posljednjih 11 godina pod vodstvom Pedagoškog odjela. Javnost će moći jednostavno uzeti i „udomiti“ radove koji im se sviđaju. Izložba „Udomi rad“ otvara se 28. studenog.

 

Akiko Sato
Dođite i doslovno odnesite izložbu kući! - pozvala je Malina Ziccon Martić sve koji žele besplatno nabaviti neki rijedak primjerak. Pritom je napomenula da su kod njih na radionicama radili brojni već poznati umjetnici, stoga se može pronaći ovdje i neka dobra investicija!


Tijekom prosinca i siječnja posjetitelji će moći uživati u brojim kreativnim radionicama. Posebno zanimljive bit će Isprepletene radionice uz izložbu „Balet i strast – donacija Jelka Yureshe“ od kojih će se prva održati 2. i 3. prosinca od 10 do 14 sati na kojoj će se izrađivati nakit za muzejsko božićno drvce. Radionicu će, uz pedagoški odjel, voditi gost dizajner Igor Galaš.

 Akiko SatoAkiko Sato

Igor Galaš