ADVENT_party // 5 tajni najukusnijeg KUHANOG VINA

  Crno ili bijelo vino, što birate? Može oboje, zašto ne! Posjetom Viškoj priči otkrili smo da obožavamo i jedno i drugo, jer nas je ukusno kuhano vino oborilo s nogu. Minimalizam dodataka, miris pravog vina i dašak Visa u svakom gutljaju, ono što i vi možete iskusiti ovih blagdana. Nakon uživanja, ostali smo još malo guštati u pogači i smokvenjacima, istovremeno zapisujući male tajne sjajnog kuhanog vina.

  eu14 copy

  1. Kvaliteta prije kvantitete
  Svatko može šakom začina prikriti manje kvalitetno vino, te vanilijom, medom ili anisom zamaskirati kiselost. No, malo tko će takvo vino pohvaliti i vratiti se po još. Stoga Viška priča kuha isključivo vina obitelji Lipanović, jedne od viških obitelji kojima je tradicija vinogradarstva i podrumarstva usađena još onda kada je, prije više od stotinu i pedeset godina, prvi Lipanović došao na ovaj otok i posadio lozu.

  2. Sa začinima lagano
  Viška priča vino kuha na tradicionalan način i dodaje mu se isključivo klinčić, cimet, šećer i voda i to u količinama da zadrži prepoznatljivost kvalitete i porijekla vina.

  3. Vino se ne smije prekuhati
  Zavrilo je, a što sad? Ostaviti 5 minuta, možda 10? Temperatura se mora spustiti odmah nakon što počne kuhati. Ako to napravimo uživat ćemo u najukusnijem kuhanom vinu.

  kuhanovino4

  4. Začini da, ali treba znati stati
  Klinčić i cimet je najbolje staviti u neku propusnu vrećicu kako bi se mogli izvaditi nakon dva tri sata. Nikako ne želimo da vino preuzme previše okusa.

  5. Šećer na kraju
  Ali – doslovno. Ne šalimo se. Stručnjaci iz Viške priče pomnim su kombiniranjem i istraživanjem došli do zaključka kako je šećer u kuhano vino najbolje dodati pri samom kraju. Time arome najviše dolaze do izražaja, a doživljaj postaje maksimalan.

  eu14 copy


  No to nije sve, za najmlađe posjetite Adventa u Maksimiru, Viška priča je pripremila besplatne čajeve i slatkiše u subotu i nedjelju 21. i 22. prosinaca.
  Vidimo se na Viškoj priči na Adventu u Maksimiru, Ledenom parku Tomislavcu ili Adventu na Europskom trgu.

   

  Višku priču potpisuje Konoba Težok
  U najmirnijem dijelu grada Visa zvanom Kut, na samoj rivi s prekrasnim pogledom na višku valu, nalazi se Konoba Težok. Restoran à la carte nudi pomno izabrane kvalitetne namirnice obrađene na vrhunski način i zbog kojih je postao sinonim za kvalitetnu i autohtonu ponudu vrhunskih mesnih specijaliteta te ribe i morskih plodova iz bogatog viškog akvatorija.
  Skladan spoj tradicije i modernog pristupa u pripremi jela, vrhunska uslužnost osoblja te najljepši pogled u gradu učinili su konobu Težok top lokacijom Mediterana, a u 20-ak minuta koliko je kroz višku valu potrebno za šetnju do konobe, uživat ćete u razgledavanju grada i njegovih znamenitosti.
  Mnogi zadovoljni gosti imali su priliku uživati u mesnim i ribljim specijalitetima uz vrhunska otočka vina i rakije, a svakodnevni dolazak glavne postave filma „Mamma Mia 2“ tijekom snimanja filma na Visu 2017. godine, nadaleko je poznata priča.