ANIMAFEST 2023 // 33. Svjetski festival animiranog filma s rekorsnih 400 gostiju

  Svečanim otvorenjem u Kinu SC započeo je 33. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2023, najznačajniji hrvatski filmski festival i jedan od vodećih festivala animacije u svijetu.

  Animafest će ove godine u Zagreb privući rekordnih 400 inozemnih gostiju, prikazati više od 300 filmova te u kina, izložbene prostore i druge lokacije privući tisuće gledatelja i posjetitelja željnih umjetničkih djela u pokretu i drugih festivalskih uzbuđenja.

  U čast dobitnika Nagrade za životno djelo Animafesta 2023 Williama Kentridgea koji će prisustvovati otvorenju prikazat će se njegov film ("crteži za projekciju") City Deep uz glazbeni performans Alena i Nenada Sinkauza te Maje Rivić.

  Animafest 2023 plakat ide

  Nagradu za najbolju školu animacije u ime Nacionalne škole filma i televizije (National Film and Television School – NFTS) iz Ujedinjenog Kraljevstva preuzet će Robert Bradbrook, voditelj tamošnjeg studija animacije. Dodijelit će se i Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma britanskoj profesorici Suzanne Buchan.

  Ceremonija otvorenja namijenjena je isključivo protokolarnim gostima, ali bogati filmski i izložbeni programi festivala za sve posjetitelje u punom su jeku.

  Proteklog vikenda u gradskim centrima za kulturu u Dubravi, Maksimiru i Travnom prikazani su filmovi Obiteljskog programa i Natjecanja filmova za djecu.

  U Galeriji Šira otvorena je izložba preddiplomskih i diplomskih filmova, scenografija, lutaka, animiranih sekvenci i AR skica studenata Akademije umjetnosti Sveučilišta Nova Gorica.

  Izložba se može pogledati svakoga dana od 9 do 16 te od 18 do 20 sati.

  Sve druge festivalske izložbe, koje će službeno otvorenje imati kasnije ovoga tjedna, također se mogu pogledati – u Galeriji SC (11-19 sati) postavljena je Iza kulisa / Behind the Scenes 5, tradicionalna izložba radova autora zastupljenih u Velikom natjecanju kratkometražnog filma i Natjecanju studentskog filma, u Galeriji Kranjčar (12-19 sati) nezaobilazna je izložba crteža, grafike, videa i AV instalacije Williama Kentridgea Circulus vitiosus iz privatne kolekcije Lah Contemporary, u predvorju Kina SC (10-22 sata) postavljeni su strip-mobili Irene Jukić Pranjić, eksperimentalna inovacija koja objedinjuje strip, animaciju i iskustva optičkih i mehaničkih igračaka, a u Dvorani Sek ALU Mapping: Planet Kanca Manca od 16 do 20 sati predstavlja scenografske elemente na koje se video mapiranjem apliciraju elementi festivalske špice Animafesta 2023, rad studentica MA animacije na OZAFIN ALU u Zagrebu pod mentorstvom Ivana Marušića Klif.

  Ulaz na sve Animafestove izložbene programe je slobodan.