Mali Ston legenda je za miljenike kamenica, tamo se dešava experience koji u klasičnim restoranima ne postoji – vađenje iz mora i direktno na stol.
Bota Šare u Malom Stonu ima upravo to, prolazimo kroz tirkizno more s 'instalacijama' koje zapravo daju blago i to - stoljećima.
Kombinacija slane i slatke vode čine ove školjke posebnima, to su 'morski đardini', uzgajališta kamenica, zaštićena od 2018. oznakom izvornosti na području Europske unije.
Ovdje uzgoj traje još od rimskog doba, a trguju kamenicama od 16. stoljeća. Početkom 20. stoljeća kreće i uzgoj dagnje, danas su to fantastične podmorske farme koje su poznate i mnogo šire od regije.
Bota Šare je jedan od najdugovječnijih restorana u Malom Stonu, a uzgajalište ima više od 20-tak godina.
Ovdje je more specifično – školjke se uzgajaju u moru s izvorima slatke vode u omjeru 90:10, a tu su i specifična geo obilježja, uzak i dug zaljev, stanište za planktone... Obitelj Šare u biznisu s kamenicama je od kraja 80-ih.
Božidar i Tanje Šare započeli su biznis, danas su lideri lokalne gastronomije te drže više restorana diljem Hrvatske.
Inače, bota je starodubrovački naziv za lukovima nadsvođen strop.
Mi smo se u Malom Stonu zaustavili na putu s Hvara, kako bismo se okušali u – vađenju kamenica i dagnji.
Nakon što smo se s brodićem uputili na ponton restorana Bota Šare, isprobali smo dakle vađenje iz mora, nakon čega smo ih morali očistiti.
Nakon toga su ih pripremili na licu mjesta i poslužili nam kamenice s limunom, dagnje, bijelo vino... Prava ljetna čarolija, uz sunce, more, vrućinu i svježinu ovih morskih plodova, to je jedna od esencija stapanja s prirodom, nije samo tu hrana... već je i cjelokupni dojam jednostavnosti življenja i neke mirnoće u tom lijepom tirkizno-zelenom okruženju, na drvenom pontonu, na brodu, daleko od svega.