BRAVO CURE // Prva Hrvatska brončana medalja na EuroSkills Gdansk 2023

  Mateja Raljević i Tena Risek koje su završile srednju strukovnu školu za modnog tehničara i nastavile studirati na TTF-u osvojile su brončanu medalju na Euroskils Gdansk 2023.

  Ovo je najbolji uspjeh Hrvatskog tima od kako učestvuje na evropskom natjecanju. Uz njihovu broncu, Marijana Đuka je osvojila medalju izvrsnosti u disciplini Hotelska recepcija.

  euroskills33

  Mateju i Tenu za europsko natjecanje pripremala je profesorica Obrtničke škole Vera Tomić- Žager.

  EuroSkills je najveći događaj izvrsnosti u strukovnim vještinama u Europi, a ove godine okupio je 600 kvalificiranih mladih profesionalaca do 25 godina iz 32 zemlje, koji su sudjelovali u 43 različitim disciplinama. Zahvaljujući organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Hrvatska se natjecala u 8 disciplina: ICT specijalist, IT softver rješenje za poduzetništvo, Kamenoklesarstvo, Kuharstvo, Ugostiteljsko posluživanje, Hotelska recepcija, Grafički dizajn i tehnologija te Modni dizajn i tehnologija u kojoj je sudjelovala Mateja Raljević iz Požege i Tena Risek iz Varaždina.

  ES2023 Jos de Goey Best In Europe 1675x900 6

  Tokom opsežnih priprema Mateja i Tena su pokazale predanost radu, a na trodnevnom natjecanju su pokazale izuzetnu vještinu koja ih je dovela do velikog uspjeha i bronce u žestokoj konkurenciji. Osim brončane medalje Mateja i Tena su dobile medalju Best of Nation kao priznanje najboljeg rezultata u HR timu.

  Zadatak natjecanja je bio vrlo zahtjevan te je osim izvrsnog poznavanja struke, bilo je potrebno odlično komunicirati na engleskom. Svaki tim je trebao za natjecanje razviti dizajnersko rješenje modela parke za zaposlenike zabavnog parka.

  euroskills32

  Djevojke su izabrale DinoPark Funtana tako da parka ima detalje koji podsjećaju na dinosaure. Na natjecanju osim same izrade parke trebale su osmisliti i skicirati kolekciju za zadanu situaciju koju dobiju na natjecanju.

  asoo2

  Također su trebale izraditi tehnički crtež sa shemom šavova u CAD programu te izraditi kroj prema industrijskim standardima za zadani model na natjecanju. Trećeg dana natjecanja su na engleskom prezentirale cjelokupni modni koncept, od odabranih materijala, trendova, profesionalnu viziju s opisom brenda, cijena i prodaje.

  euroskills

  Unatoč velikoj konkurenciji natjecateljice su tokom natjecanja bile stalno fokusirane na trenutačni zadatak i imale sve u potpunoj kontroli. Zahvaljujući međusobnoj povezanosti i bodrenju cijelog HR tima nadale su se da će stati na pozornicu s hrvatskom zastavom te su zaista dale sve od sebe što je i rezultiralo izvrsnom brončanom medaljom.

  Tekst: Vera Tomić- Žager

  ve

  FOTO: Agencija za strukovno obrazovanje