U galeriji Kolekcionart u Zagrebu predstavljeno je Cadenela Novello, mlado ekstra djevičansko maslinovo ulje koje ove sezone nosi najživlje arome istarskog podneblja.
FOTO: JOSIP REGOVIĆ / PIXSELL
U suvremenom, umjetničkom prostoru, posjetitelji su imali priliku upoznati ne samo novo ulje, već i priču koja stoji iza njega, obitelj Lupieri, odnosno maslinara Andreu, njegovu suprugu Tinu te kćer Elenu.
Cadenela nastaje na obiteljskom imanju u južnoj Istri. Više od 10.000 organskih maslina na 40 hektara, cjelovita proizvodnja na vlastitoj zemlji i posvećenost održivosti čine ovo ulje ne samo vrhunskim, već i duboko osobnim projektom. Cadenela nije nastala kao poslovni plan, nego kao prirodan slijed obiteljske priče.
FOTO: JOSIP REGOVIĆ / PIXSELL
„Ime Cadenela nosi naš obiteljski nadimak, tako se u bumbarskom dijalektu naziva cvijet masline“, kaže Andrea. „Taj mali cvijet početak je svega, i zato nam je bilo važno da upravo on postane naše polazište. Moj otac je želio stvoriti nešto vlastito i vratiti se zemlji, a ja sam vrlo brzo osjetio istu privlačnost prema maslinama. Počeli smo skromno, učili kroz praksu, ali čim vidiš prvi pravi rezultat, to te povuče, osjetiš da si na pravom putu.“
Tina, koja jednako strastveno živi ovu priču, ističe kako su masline postupno postale središte obiteljskog života. „Naše masline dio su naše svakodnevice. Učili smo zajedno, rasli zajedno i razvijali brend tako da odražava našu filozofiju, usporiti, promatrati, poštovati prirodu i stvarati proizvode koji nose iskrenost. Nismo željeli ništa forsirati; sve je dolazilo organski, baš kao i naš maslinik.“
Osim kušanja Novella, poseban je dojam ostavila i degustacija koktela koje priprema kćer Elena, spajajući votku i maslinovo ulje u neočekivano skladnu kombinaciju okusa.
Kvaliteta Cadenela ulja temelji se na preciznoj, kontroliranoj proizvodnji: masline se beru ručno i prerađuju u roku od šest sati, čuvajući aromu, svježinu i nutritivne vrijednosti.
U liniji se nalaze tri osnovna ulja: nježno i voćno Cadenela For Kids od sorte Buža, svestrano i uravnoteženo Cuvée od istarskih sorti te pikantno, intenzivno For Meat od sorte Bianchera. Svako od njih nosi drukčiji karakter, ali zajednički im je iznimno poštovanje prema plodu i terroiru.
FOTO: JOSIP REGOVIĆ / PIXSELL
Novello, predstavljeno u Kolekcionartu, nosi posebnu simboliku. To je mlado, svježe ulje snažne aromatske strukture, a upravo je cvijet masline – Cadenela – inspirirao novu etiketu. Vizualni identitet potpisuje umjetnik Valter Černeka, koji je za ovu seriju odabrao jednostavan, ručno crtani motiv olovkom. „Olovka je bila logičan izbor“, objašnjava Tina. „Vraća nas početku, korijenima, iskonskoj jednostavnosti. To je estetika koja savršeno prati Novello, jer ono je baš takvo: neposredno, živo i puno karaktera.“
Zašto je predstavljanje ulja održano u galeriji, a ne u restoranu ili uljari, Andrea pojašnjava vrlo jednostavno: „Htjeli smo ispričati priču na drugačiji način. Ulje je za nas više od prehrambenog proizvoda. Način na koji nastaje, rad koji stoji iza njega, zanat, emocija, sve to ima puno dodirnih točaka s umjetnošću. A Kolekcionart upravo to njeguje: odnos prema stvaranju, prema procesu, prema autentičnosti.“
Cadenela se, kao i galerija koja ju je ugostila, obraća ljudima koji cijene vrijednost originalnosti. Izložbeni prostor tako je postao mjesto susreta dviju filozofija, one vizualne, koju potiče Kolekcionart, i one gastronomske, koju njeguje obitelj Lupieri.
Kada govore o planovima, oboje naglašavaju da nastavljaju graditi postepeno i promišljeno. U tijeku je planiranje nove, veće uljare koja će im omogućiti još veću tehnološku preciznost.
Nedavno su posadili 10.000 badema, dugoročnu investiciju koja će obogatiti njihovo gospodarstvo, a u pripremi je i edukacijski centar za degustacije maslinovog ulja. „Želimo stvoriti mjesto gdje će ljudi moći naučiti prepoznati razlike među sortama, doživjeti ulje u punom smislu i razumjeti cijeli proces“, ističe Tina.

Andrea dodaje: „Naš cilj je ostati vjerni sebi, rasti u skladu s našim vrijednostima i širiti priču Cadenele na nova tržišta. Ako nešto radimo, radimo iz uvjerenja i s iskrenim entuzijazmom – to se, vjerujemo, prepoznaje i u svakoj kapi našeg ulja.“
U konačnici, priča Cadenele ostaje jednostavna, fluidna i duboko osobna. Sve počinje s cvijetom te s obitelji koja je u maslinama pronašla svoj ritam, svoje nasljeđe i svoj put naprijed.
FOTO: JOSIP REGOVIĆ / PIXSELL i arhiva
Fuliranje ove zime na Trg Josipa Jurja Strossmayera donosi temu Priroda i društvo, inspiriranu brigom o okolišu, znatiželjom i kreativnošću
Fooling Around by Fuliranje 2025 # novi koncept suradnje trendy bistroa i top barova te klupski program







