CRNA VINA kojima ne bi odoljele ni Francuskinje // vrhunska vina iz Janjine, pelješkog Malog Pariza, u kojima se uživa diljem svijeta

  Smatra se da upravo vino ima važnu ulogu u očekivanom životnom vijeku Francuskinja, koji je jedan od najdužih na svijetu. Poznato je da Francuzi jedu maslac, sir i jaja, pa ipak imaju nisku stopu srčanih bolesti. Razlog je crno vino, čijih su ljekovitih svojstava bili svjesni već stari Grci i Rimljani.

  IMG 09

  120 godina poljoprivredne zadruge Pelješki vrhovi u Janjini

  Danas iz vinarije Pelješki vrhovi izlaze dobra i širom svijeta tražena vina, a malo tko neće čežnjivo uzdahnuti za janjinskim prošekom nastalim 40-dnevnim sušenjem grožđa na krovu vinarije, nakon čega se od tone grožđa dobije oko 200 litara pravog prirodnog prošeka (15 % alkohola, 66 grama šećera koji se nije pretvorio u alkohol!).

  Tri glavna vinska aduta vinarije Pelješki vrhovi

  Među lokalitetima vinarije Pelješki vrhovi posebno se ističe položaj Dranče smješten na južnoj strani poluotoka Pelješca, s pogledom prema otvorenom moru te na otok Mljet, koji ima trostruku insolaciju. Taj odbljesak sunca od neba, kamena i mora grožđu s ovog položaja daje posebnu kvalitetu i povećava slador. Iako su količine vina koje se mogu proizvesti od grožđa s ovog položaja ograničene (do 1.000 boca), radi se o vinima vrhunske kvalitete.

  IMG 07

  Onima sklonijima modernijim vinima svidjet će se Plavac mali Pelješac 0,75 - moćan, ali harmoničan Plavac mali, modernog, odnosno internacionalnog karaktera, nastao miješanjem u određenom postotku pet različitih položaja u neposrednoj blizini Janjine, te jednogodišnjim odležavanjem u barrique bačvama od američkog hrasta.

  Ljubitelji naglašene sortnosti plavca malog uživat će u okusu i mirisima Plavca malog Janjina 0,75 – kvalitetnog crnog, suhog vina, mekanog i harmoničnog, koje nastaje kupažom pravilnih omjera vina iz janjinskih strana (brda) i položaja u polju (80:20%). Plavac mali Janjina brend je Peljeških vrhova još od 1997. godine.

  Degustacija vina u cisterni

  Nađete li se na Pelješcu, ne propustite degustaciju vina u pravoj, pravcatoj cisterni! Naime, degustacijska sala Peljeških vrhova nalazi se u cisterni od 210.000 litara vina u kojoj se do nedavno držalo vino, a danas ona služi za čuvanje vina u barrique bačvama te vođene degustacije i kušanje vrhunskih vina ove vinarije.

  IMG 11