DAMIR GEROVAC // život na BRODU je prepun ADRENALINA. Istovremeno ga mrziš i VOLIŠ!

  Ako negdje možeš upoznati raznolikost, onda je to definitivno kad radiš na kruzeru. Iskreno, uvijek mi se taj posao činio čaroban jer doslovno, upoznaš čitav svijet… Tako i Damir koji na moru živi već dvije godine te ujedno odrađuje treći ugovor.

   DAMIR2

  - Prvi ugovor sam radio kao shop asistent manager u shopu na Queen Elizabeth, drugi kao Event coordinator za Celebrity cruise line, što je bilo super iskustvo, ali ujedno previše stresno. Tako da sam se odlučio vratiti u shop na bivšu poziciju, trenutno sam na Norwegian cruise line, na brodu Norwegian Spirit. Naime, brodski dućani ne rade dok je brod u luci, pa imaš vremena izaći i pronjuškati okolo. To je velika prednost jer sve ostale pozicije na brodu rade u smjenama, tako da se može dogoditi da na kopno ne izađeš mjesecima! – priča mi 43-godišnji Damir Gerovac, naš bivši stilist iz Splita, a odnedavno faca s broda, kojeg pratim na fejsu i svako malo mi iskoči neka super plaža ili vizura hot grada.

  DAMIR2

  Svatko priča svoju verziju engleskog. A tu je čak 65 nacionalnosti.

  - Život na brodu – ship life iliti shit life kako ga zovemo u žargonu, dinamičan je i super-zanimljiv – objašnjava mi Damir. - Ustvari, najveći je izazov komunikacija i suradnja s različitim nacijama, jer na brodu sve skupa ima oko 65 različitih nacionalnosti. Sad zamisli, sve imaju svoju kulturu, navike, uvjerenja… U mom timu ima Indijaca, Kineza, Kolumbijaca, ekipe s Mauricijusa i Kariba. Ponekad je teško razumjeti sve te nacije i način na koji komuniciraju jer svatko priča svoju verziju engleskog, koji je službeni jezik broda. Naravno, bude tu svega, svađa, teških riječi, psovki… ali i smijeha i super zezancije - .

   

   

  Ponekad preskočiš čitav dan!

  Stalno putovanje znači – promjenu vremenske zone. Kad meni netko uzme sat vremena, ja tjedan dana dolazim k sebi. Mogu misliti kako je Damiru, on konstantno mijenja sat! – Te promjene vremenskih zona više ni ne doživljavam, jer uđeš u neki svoj ritam. Najgore je kad se sat mijenja unaprijed od danas do sutra, za sat ili dva, a to, naravno, znači i manje spavanja – .

  Al ponekad je stvarno ludo: - Kad smo išli od Hawaiia do Novog Zelanda, pomicali smo sat svaki dan jedan sat unaprijed, da bismo na kraju, pred pristajanje, preskočili jedan cijeli dan! Bio je 22.11.2018., a probudili smo se 24.11. Prefora – oduševljeno priča Damir. Moram priznati, malo bih se pogubila…

  DAMIR GEROVAC OSAKA
  OSAKA

  Valovi od 13 metara i 11 dana od Southamptona do New Yorka

  Koliko dugo traje kruzanje, koliko često pristajete? – Ovisi o kruzu, a on se računa dok brod ne oplovi sve luke zacrtane u jednoj ruti i vrati se u prvu luku. U prosjeku je to dva dana bez stajanja, pa tri sa svakodnevnim pristajanjem. Najduže što sam u komadu plovio bilo je 11 dana od Southamptona do New Yorka. Naravno, stigli bismo brže, no bilo je jako nevrijeme i valovi su bili visoki do oko 13 metara, pa je bilo zanimljivo hop hop dolje-gore po brodu! – prisjeća se Damir.

  Gdje si sve bio, ili bi možda bilo jednostavnije pitati te… gdje nisi bio? – Da, bio bi to predugačak popis destinacija koje sam posjetio. Uglavnom cijelu Evropu i svijet. Na Queen Elizabeth sam odradio 3 mjeseca World Cruise, pa su se na mom popisu našli i Jamaica, Panamski kanal, Meksiko, Guatemala, Hawaii, Francuska Polinezija, Tahiti, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Australija, Japan, Kina… - ok, popis nema kraja.

  DAMIR2
  NOVI ZELAND

  Tamo gdje je sve čarobno i bajkovito.

  I… imaš li neku omiljenu lokaciju? – Definitivno Lisabon. Tijekom prošloga ugovora često sam posjećivao Portugal, a njegov glavni grad definitivno je čaroban. Odmah nakon toga mi je Novi Zeland, predivna zemlja neopisive prirode. Djeluje tako spokojno i nadnaravno bajkovito… taj spoj pješčanih plaža i plavetnila, s nepreglednim zelenim obalama, nije ni čudo da su baš tamo snimali "Lord of the rings" - .

  Što nećeš nikad zaboraviti? – Prolaz kroz Panamski kanal, to je čudo arhitekture i tehnologije. Sami prolazak trajao je čak 9 sati. Prvo se penješ preko 5 ustava dok ne dođeš do plovnog kanala i onda ideš 5 ustava dolje i hop na drugu stranu. Osim toga, vrtoglava je i cijena prolaska – košta čak pola milijuna dolara za jedan smjer, bez čekanja! - .

   DAMIR2

  SYDNEY

  Sve je to poput nekog sna

  Koje su prednosti stalnog putovanja, kako se osjećaš? – Stalno si u nekom adrenalinskom šoku i pun tih slika u glavi. A ima to i kontra efekt, jer lupi te kao da je neki opijat… Pa te uspori kad sve to prođe. Ljetos u Portugalu sam se vidio s prijateljicom koja je bila sa mnom na Queen Elizabeth i rekla mi je najveću istinu: Znaš Damir, super da smo se vidjeli jer da sada ne pričam s tobom, imala bih osjećaj da se sve to što sam vidjela i doživjela nije ni dogodilo, kao da je bilo poput sna - .

  Veli da mu je svaki dan dosta tog posla i razmišlja o odlasku, a opet, kad jednom kreneš s ovim načinom života, teško je vratiti se u normalu! – To je onaj tip posla koji istovremeno voliš i mrziš, baš kao neka turbulentna ljubavna veza... – zaključuje moj plovni frend koji je, kad smo se dopisivali, trebao pristati u Veneciji, ali radi poplava usmjerili su ih u Ravenu. Iako, već je od toga prošlo par dana… Znači, otišao je, nema stajanja, adrenalin radi, a putovati se mora.

   DAMIR2

  SAN FRANCISCO

  DAMIR2

  JAMAICA

   

   

  DAMIR2

  SYDNEY

   

   

  DAMIR2
  PORTO DI CATANIA