DAMIR SERTIĆ // kulinarski čarobnjak koji ima posao iz snova

  Svjetski masterchef hrvatskih korijena, Damir Sertić zadnjih godina ostvario je zavidan uspjeh u kulinarskoj karijeri, čime se rijetki vrhunski kuhari mogu pohvaliti, a sam priznaje da nikad nije mogao naslutiti kako će ga ljubav prema kuhinji odvesti do prvorazrednih svjetskih destinacija.

  sertic

  Danas radi kao privatni chef za Philipa Zeptera, jednog od ključnih biznismena poslovne scene.

  IMG 20240223 WA0003

  Veliki zagovornik lokalnih namirnica i regionalnih okusa, svoje znanje Sertić je na početku karijere ‘brusio‘ u Zagrebu gdje je i rođen, da bi se ubrzo njegov život pretvorio u čaroliju putovanja na kojima je kreirao jelovnike za VIP evente, ali i revije svjetskih luksuznih modnih kuća.

   

   

  - Sve je započelo s pizzama koje sam pravio u sklopu jednog obiteljskog ugostiteljskog objekta u Zagrebu. Vjerovali ili ne, završio sam školu za grafički dizajn, ali sam oduvijek osjećao ogromnu ljubav prema kuhanju. Najviše znanja i recepata sam usvojio od starih kuhara, a kasnije sam stekao prestižnu kulinarsku diplomu. Tada nisam mogao naslutiti da ću jednog dana svoje znanje prenositi mlađim generacijama kuhara i da ću postati član elitne kulinarske udruge Svjetskog društva chefova ‘World Master Chef Societya‘. Mislim da to mogu prepisati velikom radu i trudu, ali moram napomenuti da se sve odvijalo vrlo spontano - izjavio je za medije.

  IMG 20240223 WA0001

  Ponosan je i na jedno od najvećih priznanja na svijetu. Naime, na najvećem svjetskom kulinarskom natjecanju, ‘‘International Culinary Artist Competition Yi Yin Cup‘‘ održanom u Pekingu 2018., osvojio je najprestižniju nagradu za svjetske kuhare.

   

   

  - Istina je da sam bio prvi Hrvat u povijesti tog natjecanja, iako je sudjelovalo preko 1000 kineskih kuhara. Srce mi je lupalo na tisuću, jedna ogromna doza adrenalina i želja za pobjedom. Inspiraciju za svoj tanjur tražio sam u hrvatskim tradicionalnim namirnicama, pa sam većinu namirnica donio iz Lijepe Naše, dok sam u Kini bio primoran kupiti ribu. Međutim na kraju sam dobio savršen spoj, a stručni žiri je dodijelio najviše bodova mom tanjuru pa sam osvojio ‘‘Platinum Oscar‘‘ nagradu u kategoriji moderne kuhinje i titulu najboljeg kuhara umjetnika svijeta - izjavio je Sertić.