DAN OTVORENOG GRADA @ ZAGREB // 4 lokacije, stotine ljudi, pozornice na otvorenom

  Subotnje događanje na 4 zagrebačke lokacije 'Dan otvorenog grada', u organizaciji donedavne intendantice HNK u Zagrebu Dubravke Vrgoč, redateljice Anice Tomić i redatelja Ivice Buljana u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, privuklo je velik broj građana.

  Jelena Ricov Ivica Buljan Dubravka Vrgoc Luka Korlaet Martina Bienenfeld Ivana Perisic

  Jelena Ricov, Ivica Buljan, Dubravka Vrgoč, Luka Korlaet, Martina Bienenfeld, Ivana Perišić

  - Iskustvo koje smo imali proteklih osam godina na “Danu otvorenog trga” pomoglo nam je da osmislimo projekt “Dana otvorenog grada”, čija je ideja proširiti se na javne prostore grada Zagreba i pozvati njegove građane na suradnju. Želja nam je bila u doba brojnih katastrofa od potresa do pandemije, vratiti entuzijazam onih koji u gradu žive, i onih koji kroz njega prolaze. Pozitivna energija umjetnika i građana tijekom ove subote pokazala nam je kako ovakve akcije doista pomažu u zajedničkom osmišljavanju slike grada kakvog bi željeli imati. Od pjesmama iz mladosti zborista na Trgu bana Jelačića, do pruženih ruku na Trgu kralja Tomislava, zatim tekstova koji se čitaju o Zagrebu iz prošlosti, pa do glumaca koji u parku Tuškanac govore tekstove od Shakespearea do Lidije Deduš - sve je to pokazalo, uz veliki interes gledatelja kako grad može živjeti s umjetnicima. Stoga iz ovog subotnjeg iskustva, već planiramo nastavak ovog projekta na više lokacija našeg Grada, s više umjetnika i više građana koji će zajedno usprkos katastrofičnom vremenu učiniti našu stvarnost uzbudljivijom – ispričala je idejna nositeljica projekta Dubravka Vrgoč.

  Zacarana suma Barbara Prpic Lucija Serbedzija

  Barbara Prpić i Lucija Šerbedžija

  - Ova prva godina bila je isprepletena, pjesmom, happeningom, tekstovima o povijesti grada, kao i klasičnim i suvremenim autorima koji su oduševili sve prisutne. Ovom prilikom zahvaljujem svima koji su uveličali ovaj dan, kolegama glumcima koji su nas kroz sjajnu interakciju uveli u neke nove svjetove, a posebice želim zahvaliti našim sugrađanima starije životne dobi koji su nas svojom pjesmom uveli u vremeplov prošlosti, a mi smo s njima kroz najljepše pjesme zaplovili u bolju budućnost – izjavila je redateljica Anica Tomić.

   Oda mladosti Dora Remenar Sebastian Juric

  - Život u nekom gradu nezamisliv je bez umjetnosti i umjetnika. Danas smo slušali zborove umirovljenika, zagrebačke šansone, crtice o gradu kakav je bio u vrijeme Šenoe. Na Tuškancu, u šumi, odvijali su se prizori iz Macbetha, Sna ivanjske noći, Romea i Julije, pa monolog iz Velikog diktatora, iz Krabulje crvene smrti, odlomke iz romana Nobelovki Herte Muller i Annie Ernaux. Publika ih je tražila i nalazila u šetnji kroz šumu. U Zagrebu živi mnogo umjetnika, ali nemaju izravan dodir s građanima, osim u institucijama. Ovo je način da se ukaže kako u svim godišnjim dobima ima napraviti slavlje s glumcima. Predstava, akcija, performans, koncert – zaključio je Ivica Buljan te događanje prozvao - festivalom ljudi.

   Oda mladosti Mirjana Bohanec

  Zacarana suma

  Zacarana suma Filip Lugaric Lara Nekic

  Zacarana suma Ivan Jurkovic

  Zagreb tak imam te rad Ivan Colaric Dijan Vidusin Lana Meniga

  Zagreb tak imam te rad // Ivan Colarić, Dijan Vidusin, Lana Meniga