Dionizijevo ludilo ili svetost // Dimitrije Popović @ Vinarija Kota

  Popović svojim djelima izaziva na razmišljanje, potiče um i maštu, izaziva na raspravu, s dodirom nadrealnog i nadnaravnog, od studentskih dana i rada s velikanima svjetske scene nadrealne umjetnosti. I danas još uvijek stvara i piše jednakim mladenačkim žarom i znatiželjom te obrađuje uvijek aktualna pitanja smisla postojanja i uloge smrti, prožimajući kroz djela simboliku, religiju i aktualna društvena poimanja. Erotika i krv, jednako su prisutni kao i svetost, bez obzira da li je tematika djela sakralna ili svjetovna i da li je izražena slikom ili riječi. Jer, jedno iz drugoga proizlazi. Kao što riječ potiče na sliku, tako i slika stvara riječ… - objavila je o nedavno održanom druženju Vinarija Kota.

   Dionizijevo ludilo 4

  Koncept eventa i sam višesatni razgovor, vodila je Andrea Perkov, ljubiteljica umjetnosti i vina, prijateljica umjetnika i vinara te povela publika u antiku, otkrila mitove Bogova i Ljudi, i one i onih koje umjetnika fasciniraju kroz čitavo stvaralačko razdoblje, žene… od Marije iz Magdale, Salome, Judite. Svaka je od njih imala neodvojivu poveznicu s vinom, svaka je ostavila neizbrisiv trag u povijesti.
  Čuli smo razmišljanja nekih filozofa, od Nietzschea do Hamvaša, koji su vinu posvetili misli i djela, u zalasku sunca uživali u pjenušcima jednako tako interesantnih imena, mirisa, okusa i nijansi.

  Dionizijevo ludilo 3

  Vinarija Kota, u Zlataru u Zagorju obrađuje vinograde chardonnaya i sauvignon blanca te se zbog volumena proizvodnje, ali i vrlo individualiziranog pristupa klijentu naziva "boutique" vinarija.

  Tihomir Kota, po struci inženjer strojarstva svoju primarnu viziju kontinuirano i predano održava, kako kroz samo vino, tako i kroz razna događanja u samoj vinariji poput ovoga.

  Dionizijevo ludilo 1

  „Vino je tekuća ljubav, dragi kamen je kristalizirana ljubav, žena je živo biće ljubavi. Ako tome dodam cvijeće i glazbu, tada ljubav treperi u bojama, pjeva i živi. Mogu je pojesti i popiti“, napisao je Bella Hamvaš u Filozofiji vina, a prisutni na događanju su je upravo tako i doživjeli i upravo je živa, treptava i tekuća ljubav spojila Popovića, Kotu i Perkov da stvore i daruju nam ovaj neponovljivi doživljaj.

  Dionizijevo ludilo 2