Eno-gastro projekt "Vino uz žlicu" // 21. izdanje u zagrebačkom restoranu Kvatrić

    Eno-gastro projekt "Vino uz žlicu" obilježio je svoje "američko punoljetstvo" (21. izdanje) u zagrebačkom restoranu Kvatrić (Maksimirska 9), koji je poznat po stoljetnoj tradiciji vrhunske kuhinje. Uz podršku voditelja restorana Filipa Sudara i talentirane ekipe iz kuhinje, autori projekta Renata Cisar i Mustafa Topčagić osmislili su poseban meni od pet jela uparjenih s pomno odabranim vinima i finim destilatima.

     2 Wise Grus Dora i Goran Kovačić

    Druženje je započelo s degustacijom rakija i likera destilerije Wise Grus iz Daruvara, uključujući njihov najnoviji ponos, Pelinkovac Ginkgo. Ovaj slatkasto-gorki aperitiv obogaćen je ekstraktom drveta ginka, simbolom Daruvara, gdje već gotovo 250 godina rastu dva od najstarijih stabala ove vrste u Europi. Goran i Dora Kovačić, vlasnici destilerije, predstavili su njezinu impresivnu povijest, istaknuvši nagrađivane proizvode poput rakija Šljivovice, Viljamovke i Dunje, te likera Viljamovac, Pelinkovac gorki i Teranino. Poseban naglasak stavljen je na rakiju od dunje, koja trenutno uživa veliku popularnost.

    3 Enosophia Memoria Pačja pašteta s prepečencem

    Delikatesna harmonija

    Za početak, Pašteta od pačje jetre uz prepečenac poslužena je uz pjenušac Enosophia Memoria. Ovaj pjenušac, proizveden 100% od rajnskog rizlinga klasičnom metodom, dolazi iz vinarije Enosophia iz Feričanaca, a voditelj prodaje Hrvoje Sarić istaknuo je njegovu jedinstvenost – od etikete s kalendarom za bilježenje važnih datuma do skladne svježine okusa.

    4 Maslinovo ulje Červar Deni Červar

    Uz maslinova ulja iz Istre, predstavljena su četiri vrhunska proizvoda obitelji Červar, uključujući blend San Servolo i tri monosortna ulja – Bianchera, Coratina i Žižolera. Deni Červar, treća generacija maslinara iz Novigrada, naglasio je tradiciju i suvremenost njihove proizvodnje.

    5 Davor Špoljar Bučino ulje Four kings

    Davor Špoljar iz Terezinog Polja kod Virovitice predstavio je 100% čisto bučino ulje Fo(u)r Kings, dobiveno tradicionalnom metodom uz prženje, koje odlikuju premium kvaliteta i izvanredan okus. Njegov obiteljski brend, koji nosi ime po četirima generacijama maslinara, brzo je stekao prepoznatljivost.

    6 Martin Albus Sauvignon blanc Cannelloni

    Vino u savršenom spoju s jelima

    Vrhunska vina pratile su specijalno osmišljene delicije:

    Cannelloni punjeni mladim sirom i špinatom upareni su sa Sauvignonom blanc 2023 brenda Martin Albus iz PP Orahovice, jednim od najboljih hrvatskih sauvignona, kako ističu stručnjaci. Ovo skladno vino, obogaćeno aromama bazge i egzotičnog voća, savršeno je nadopunilo jelo.

    7 Josić Cuvee Junetina s graškom i noklicama

    Varivo od junetine, graška i noklica, jednostavno i svakodnevno, bilo je idealno uz Josić Cuvée, baranjski crnjak iz Zmajevca, čiji je kompleksni, ali svilenkasti karakter osigurao izvrstan doživljaj.

    8 Bora Svrdlovina Pašticada s njokima

    Pašticada s njokima, klasični dalmatinski specijalitet, uparena je s Borom Svrdlovinom 2022, vinom iz Podgradine kraj Posedarja. Vlasnik vinarije Zdravko Žuža naglasio je trud uložen u revitalizaciju ove gotovo zaboravljene sorte, koja danas osvaja svojom svježinom i voćnim aromama. Ovaj spoj proglašen je najboljim uparivanjem večeri.

    9 Martin Albus Orahovački lješnjak Topla čolokadna torta

    Za desert je poslužena Topla čokoladna torta sa sladoledom i prženim mrvicama lješnjaka, u kombinaciji s Martin Albus Lješnjak likerom, nagrađivanim slatkim pićem koje je osvojilo čak 99 bodova na prestižnom IWSC sajmu u Londonu. Ovo "tekuće zlato" od prženih lješnjaka, kako ga je opisala brend menadžerica Anita Tepeš, posluženo je u limitiranoj seriji od samo 3500 boca.

     10 Vlaho Jarak hladnjak Dunavox

    Vlaho Jarak, hladnjak Dunavox

    Da bi vina bila servirana na idealnim temperaturama, pobrinula se tvrtka Tibix Trade s vinskim hladnjacima mađarskog brenda Dunavox, dizajniranim za očuvanje kvalitete i dugovječnosti vina.