MARIBOR - cijeli grad je pozornica! // Erasmus+ InnoVET i ostale gradske priče

    Prošli tjedan u Mariboru bilo je živo, čitav je grad bio pozornica... bila je to prava kombinacija umjetnosti, obrazovanja, tradicije, hrane, vina...
    Pritom je održana i završna konferencija međunarodnog projekta Erasmus+ InnoVET, u Srednjoj školi za ugostiteljstvo i turizam Maribor.

    Erasmus Innovet zakljucek 2024 Blaz Crnic 15

    Središnja tema projekta je participativni turizam, a rezultati projekta - tri priručnika za učenike i studente turističkih smjerova te aplikacija za mapiranje turističkih znamenitosti i atrakcija – namijenjeni su prvenstveno učenicima i studentima srednjih i stručnih turističkih škola, lokalnoj zajednici i turistima.

    Osim Srednje škole za ugostiteljstvo i turizam Maribor i Zavoda za turizam Maribor, u projektu sudjeluju Turistička zajednica Karlovačke županije, Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac, Ugostiteljsko-turistička škola Beograd te tvrtke GosTur, Ferial d.o.o. i Ericsson Nikola Tesla d.d.

    Erasmus Innovet zakljucek 2024 Blaz Crnic 04


    Polazna točka za aktivnosti i planirane rezultate projekta bila je da je koncept participativnog turizma, u kojem se uzimaju u obzir potrebe lokalne zajednice i gdje zajednica sudjeluje u planiranju i zajedničkom upravljanju, dobro teoretski i istraživački potkrijepljen, no nedostaju praktična rješenja za njegovu primjenu. U projektu su nastojali oblikovati i razviti objedinjenu bazu turističkih znamenitosti, pri čemu su, uz turističke zajednice, sudjelovale i stručne škole iz tri susjedne zemlje. Konačni rezultat doprinijet će i razvoju uključenih turističkih destinacija.


    Željko Fanjak, direktor Turističke zajednice Karlovačke županije naglasio je: ‘Ovaj projekt je za nas važan i zato što ćemo njime potaknuti interes učenika za turizam kroz njihovo vlastito sudjelovanje u procesima digitalizacije i zelene tranzicije. Nadamo se da će naši mladi na drugačiji način pogledati prirodne ljepote koje ih okružuju, u kojima žive i koje im se čine uobičajene, dok su drugima one prave turističke znamenitosti. Uvjereni smo da ćemo jednog dana biti ugodno iznenađeni kada vidimo sve skrivene dragulje i netaknutu prirodu naše županije, koji će biti dostupni svima, što je još jedan doprinos razvoju i prepoznatljivosti destinacije’.

    Željko Trezner, Ferial d.o.o.: „Sretan sam što sam imao priliku sudjelovati u ovako zahtjevnom projektu. Tekstovi koji su nastali daleko su nadmašili naša početna očekivanja. Testiranjem svih alata s učenicima srednjih škola za turizam u tri obrazovna sustava u tri zemlje, kao i sa studentima stručnih studijskih programa, i mi kao autori smo puno naučili. Zbog toga sam uvjeren da su tekstovi aktualni, provjereni i korisni te da će dugoročno doprinijeti kvaliteti stručnog obrazovanja u području turizma u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji."

    Erasmus Innovet zakljucek 2024 Blaz Crnic 29


    Mag. Helena Cvikl, GosTur: "Povezivanje, suradnja i učenje jedni od drugih dragocjeno je stručno iskustvo za sve partnere u projektu. Projekt Erasmus+ InnoVET omogućio je oblikovanje i testiranje suvremenih pristupa u radu s učenicima i studentima na način da se ne upuštaju sami na put promjena, već su dio razvojnog tima. Drago mi je da smo se u okviru izrade priručnika dotakli problematike terminološke zbrke u turizmu i pokušali ujednačiti dio stručne terminologije na razini triju uključenih zemalja, što je zasigurno njihova dodana vrijednost."


    Aplikacija InnoVET

    U okviru projekta Erasmus+ InnoVET nastala je opsežna digitalna baza turističkih znamenitosti na području tri države, koja će se moći svakodnevno dopunjavati. Posebnost baze je njena javna dostupnost, jer će korisnici aplikacije InnoVET moći samostalno unositi turističke znamenitosti iz svoje okoline.

    Aplikacija InnoVET će na kraju projekta sadržavati oko 1.500 zapisa sa strukturiranim podacima o turističkim znamenitostima - tj. više ili manje prepoznatljivim lokacijama u pilotnim gradovima Maribor, Radovljica, Karlovac, Zagreb, Rijeka, Beograd i Skoplje. Dodana vrijednost aplikacije su funkcionalnosti poput filtriranja znamenitosti dostupnih osobama s invaliditetom ili prijava tzv. ekoloških incidenata ili mogućih oštećenja turističke infrastrukture. Nakon završetka projekta, razvoj će se nastaviti integracijom softverskog rješenja u druge destinacije.


    Ivica Projić, Ericsson Nikola Tesla d.d.: "U tvrtki Ericsson Nikola Tesla sudjelovanje u projektu InnoVET vidimo kao priliku da zajedno s javnim, obrazovnim i privatnim institucijama te svim uključenim dionicima doprinesemo pozitivnom utjecaju na zajednicu. Projekt je pokazao da su IT rješenja, poput naše aplikacije za mape s atrakcijama i prijavu ekoloških rizika, izvrstan primjer suradnje koja omogućuje uključivanje mladih i stručnog obrazovanja u procese važna za cijelu zajednicu. Upravo je ovaj projekt pokazao da je s odgovarajućim IT rješenjima moguće snažnije uključiti stručno obrazovanje u razvoj turizma i zaštitu okoliša."

    Balet pod zvezdami 2024 Blaz Crnic 05

    Predivan, romantičan balet pod zvijezdama - Romeo & Julia za 13.000 gostiju na otvorenom

    Na Glavni trg u Mariboru vratio se Balet pod zvijezdama, besplatni spektakl na otvorenom koji je prošle godine oduševio čak 13.000 posjetitelja. Predstava Romeo i Julija u koreografiji Valentine Turcu na glazbu Sergeja Prokofjeva održala se u subotu, 7. rujna 2024. u 20 sati, umjesto u petak 6. rujna.

    Posjed SONČNI RAJ // NESTING glamping

    Osim pressice, bilo je tih dana i vremena za otkrivanje raznih super lokacija.

    Naime, među brežuljcima vinograda, daleko od užurbanosti grada Maribora, prostire se skriveno blago.

    SPE PROMO 39

    Poljoprivredno imanje koje je dugi niz godina mirovalo sada se budi.

    SPE PROMO 31

    Predivan glamping Nesting, vinska fontana, zip-line... sve je to dio imanja koje ima posebnu energiju, savršeno za ljubitelje prirode i slobode.

    20240905 183547 resized

    LeVino Wine Bar

    Ovaj predivan retro prostor zapravo se sastoji od tri sobe s ugodnom atmosferom – tu su dnevni boravak, podrum iz 11. stoljeća i atrij u kojem se nalazi potomak Stare loze. Imaju čak 70 lokalnih vina.

     

     

    20240906 111852 resized

    Lončarski centar Maribor

    Prostor u kojem možete otkriti čari oblikovanja gline u razne zdjelice, šalice, tanjure...

    20240906 100539 resized

    Na radionicama vas vode kroz jedinstveno iskustvo oblikovanja na lončarskom kolu. Radionice su prikladne za one koji se žele malo zaprljati, kao i za one koji se ozbiljnije žele posvetiti lončarstvu.

    Doživljaj s splavom na rijeci Dravi

    Upoznajte povijest splavarenja i prođite rijekom Dravom na splavu kao nekada.

     20240906 125851 resized

    Uživanje u vožnji splavom, uz domaću hranu i vino, vraća vas u neka prošla vremena.

    POP-up Kuće najstarije loze na svijetu

    Jedne od večeri bio je organiziran party na Lentu ispred Minorita, gdje smo mogli probati vrhunska vina Valdhuber u prekrasnom vrtu POP UP-a Kuće najstarije loze na svijetu.

    Nana kavana i bistro

    Retro lokal s domaćim šarmom u srcu Maribora.

     

     

    Nana se ponosi širokom ponudom doručaka i brunchova, kao i raznovrsnim jelima za ručak i večeru pripremljenima s lokalnim sastojcima, inspirirana kuharom Sebastijanom Blakajem. Slastice i domaće torte majstorica Vesne, Darje i Alje pravi su hit među domaćim gostima i turistima.

    Kocbek Uljara

    Kako bi mogli ponuditi bučino ulje beskompromisne kvalitete, uljara Kocbek koristi prirodne resurse svog okruženja.

    20240907 102648 resized

    Lokacija u regiji Prlekija, Slovenija, ima idealne klimatske uvjete i tlo koje omogućuje rast najboljih bundeva s najsvježijim sjemenkama, što rezultira vrhunskim bučinim uljem.

    20240907 111702 resized

    U proizvodnji ulja ne koriste brzo ili visoko grijanje, ne traže prečace i ne dodaju boje, zgušnjivače ili konzervanse. Bučino ulje može se koristiti u različitim jelima i salatama, te za pripremu toplih jela kojoj daje poseban naglasak ili jedinstvenost.

    20240907 112130 resized

    Koriste dva procesa proizvodnje: toplo prešanje – tradicionalni proces, i hladno prešanje. Isprobali smo razne kreativne delicije s bućinim uljem, macaronse, rolade, namaze...

    Inače, imaju odnedavno i sobe, tamo je pravi raj - pogled na šumicu i jezero te plato za chillanje neodoljivi su. Sve skupa djeluje savršeno.

    Dveri Pax

    Zbog strasti prema kvaliteti, njihova vinarija postala je jedna od najmodernijih u Sloveniji posljednjih godina.

    20240907 124124 resized

    Osim Furminta i Sauvignona Blanca, Pinot Noir i njihova pjenušava vina također su osvojila nagrade i vrhunske ocjene, primjerice na prestižnom natjecanju Decanter World Wine Awards u Londonu.

    20240907 124919 resized

    Gostionica Šiker

    Uz nekadašnju cestu za kočijaše između Radgone i Maribora, nalazi se gostionica za preporuku.

    hisna kraljica sarlota

    Sve je počelo 1870. godine, kada su Mihael i Ana Schiker otvorili domaću gostionicu za kočijaše, koja je brzo postala popularna među lokalnim stanovnicima i putnicima. Bogato znanje prenosi se s koljena na koljeno, omogućujući im pripremu stalnih provjerenih tradicionalnih jela.

    - Posjetitelji, parovi, prijateljske ili poslovne grupe, te obitelji s djecom, mogu uživati među bačvama i bocama u 200 godina starom podrumu, blagovaonicama, u posebnoj obiteljskoj sobi, na prekrasnoj ljetnoj terasi, dok se djeca zabavljaju na igralištu - izjavili su.