FARMACIA RUNNING KIT // kako otkriti optimalnu formulu uspješnog treniranja?

  Farmacia Running kit, novi projekt Sportskog savjetovališta Farmacia, predstavljen je u sklopu panel rasprave o važnosti rekreacije i pravilnih smjernica o prehrani, dodacima prehrani i redovnim zdravstvenim kontrolama.

  farmaciarunning kit
  Panel je moderirala Ljerka Jurić Karoli, mag. pharm, voditeljica projekta Sportskog savjetovališta Farmacia te dugogodišnja rekreativna trail trkačica, a gosti su bili prim. Sonja Frančula Zaninović, dr. med. univ. mag., specijalist internist - subspecijalist kardiologije i magistar nutricionizma Nenad Bratković, univ. mag. pharm., koji su upozorili na najvažnija pravila uspjeha trenažnog procesa, s medicinske i nutricionističke strane.

  farmaciarunning kit

  Prim. Sonja Frančula Zaninović složila se s važnošću sporta u životu svih dobnih skupina, ali i upozorila da u spornim slučajevima kao što su početnici i osobe s povećanim kardiovaskularnim rizicima trenirati treba pod stručnim nadzorom uz pojačanu svjesnost o prepoznavanju simptoma što ih kod nepripremljene osobe mogu izazvati iznenadni veliki tjelesni napori.

  Liječnica se također osvrnula i na najčešće probleme s kojima se susreću sportaši, poput sportske anemije, gdje su u većem riziku sportašice, te upozorila na važnost prevencije i redovnih pregleda i stanja krvne slike koja nam na vrijeme može signalizirati mogući deficit željeza u organizmu.

  Osim na važnost treniranja, magistar nutricionizma Nenad Bratković upozorio je na presudan utjecaj strukturirane i korisniku prilagođene prehrane, pazeći pri tome na adekvatan unos kalorija, zastupljenost raznolikih namirnica i uravnotežen omjer ugljikohidrata, proteina i masti kao i adekvatan unos tekućine, posebice izotoničnih napitaka u sportovima izdržljivosti.

  farmaciarunning kit

  Na kraju ove zanimljive sportske rasprave o svojoj motivaciji, iskustvu i prehrambenim navikama govorila je i Sonja Škevin, hrvatska rekorderka u Ironman distanci koja je okupljene oduševila lakoćom i jednostavnošću kojom doživljava svoja iznimna sportska postignuća.

   

  farmaciarunning kit

  Farmacia je projektom Running kit dodatno obogatila ponudu prema trkačkoj populaciji te još jednom prenijela i ključnu poruku svog Sportskog savjetovališta: Kreni!